Mökkilainoja nostettiin poikkeuksellisen vilkkaasti – asuntolainojen kysyntä putosi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mökkilainoja nostettiin poikkeuksellisen vilkkaasti – asuntolainojen kysyntä putosi

Mökkeilyn suosio kasvoi kohisten koronakeväänä.

Julkaistu: 30.6. 15:14

Suomen Pankin mukaan mökkilainoja nostettiin hyvin vilkkaasti toukokuussa, nostettujen asuntolainojen määrä sen sijaan oli pienin viiteen vuoteen.

Asuntolainoja nostettiin Suomen Pankin mukaan toukokuussa viidennes vähemmän kuin vuosi sitten. Sen sijaan mökkilainojen määrä paisui neljänneksen vuotta aiemmasta.

Asuntolainoja nostettiin toukokuussa 1,5 miljardilla eurolla, mikä oli 22 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Määrä oli pienin viiteen vuoteen.

Suomen Pankki kertoo tiedotteessaan, että uusia vapaa-ajanasuntolainoja sen sijaan nostettiin poikkeuksellisen vilkkaasti. Niitä nostettiin 117 miljoonalla eurolla eli 26 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Edellisen kerran mökkilainojen määrä oli näin suuri yhdeksän vuotta sitten.

Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko pysyi toukokuussa samana kuin huhtikuussa ja oli 0,75 prosenttia. Mökkilainat olivat kalliimpia ja niiden keskikorko oli 0,93 prosenttia.

Asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika ylitti ensimmäistä kertaa 21 vuotta ja nousi 21 vuoteen 4 kuukauteen. Pisimpien, yli 29 vuoden pituisten lainojen, osuus oli jo miltei kymmenes eli se oli lähes kaksinkertaistunut vuodessa.

Mökkilainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta 4 kuukautta.

Asuntolainakanta oli toukokuun lopussa 101,2 miljardia euroa. Vaikka keväällä uusia asuntolainoja otettiin aiempaa vähemmän, kannan vuosikasvu ei ole hidastunut, vaan se suurenee 2,8 prosentin tahtia.

Kasvuvauhtia on ylläpitänyt osaltaan lyhennysvapaiden laaja käyttö. Huhtikuussa sopimuksia neuvoteltiin uudelleen ennätyspaljon, mutta toukokuussa tahti palasi miltei normaaliksi.

Talletuksia hieman alle 100 miljardia euroa

Kulutusluottoja oli kotitalouksien lainoista 16,6 miljardia euroa ja muita lainoja 17,8 miljardia euroa toukokuun lopussa.

Yrityslainakanta oli 97,3 miljardia euroa, mistä asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja oli 36,2 miljardia euroa. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko oli 1,99 prosenttia.

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli toukokuun lopussa puolestaan 99,7 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,09 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?