Vippiyhtiöt lappoivat vakuudetonta luottoa peliongelmaiselle miehelle, jolla oli 10 000 euron vuositulot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vippiyhtiöt lappoivat vakuudetonta luottoa peliongelmaiselle miehelle, jolla oli 10 000 euron vuositulot

Julkaistu: 29.6. 16:04

Pikavippejä myöntäneet yhtiöt vastustivat miehen päästämistä velkajärjestelyyn. Hovioikeuden mukaan luottojen helppo saatavuus oli osasyy velkaantumiseen.

Velkajärjestelyyn hakeutunut mies kertoi peliaddiktion syntyneen jo nuoruusvuosina, kun hänen oma isänsä oli ottanut pojan kimppalappuihin mukaan. Tuloksen jännittäminen ja voitoista haaveilu veivät saman tien mukanaan.

Aikuisikään tultuaan vuonna 1983 syntynyt mies jatkoi pelaamista.

Tappioista huolimatta mies sai vuokrat ja muut pakolliset menot maksettua. Peliaddiktio paheni, kun vuonna 2008 solmittu avioliitto päättyi nopeasti avioeroon.

Kahta työtä tehnyt mies lopetti molemmat työnsä. Apua pelaamiseen ja avioeron tuomaan ahdistukseen mies haki terapiasta. Mies kävi puhumassa peliongelmastaan A-klinikallakin, mutta pelikierrettä ei saatu poikki.

Pikavipeillä pelirahaa

Ensimmäiset pikavipit pelaamista varten mies otti vuonna 2015. Pari vuotta aiemmin rinnalle oli löytynyt uusi rakas, joka ei miehen peliongelmasta tiennyt.

Ensimmäisten pikavippien jälkeen pelihimon riivaama mies otti pikavippejä myös naisystävänsä nimiin. Kun naisystävä huomasi asian, tämä teki rikosilmoituksen luvatta otetuista pikavipeistä ja mies tuomittiin lievästä petoksesta.

Pelaamista ja pikavippikierrettä ei rikostuomiokaan katkaissut.

Miehen peliaddiktio paheni, kun vuonna 2008 solmittu avioliitto päättyi nopeasti avioeroon.

Velkajärjestelyä hakenut mies kertoi pelänneensä mahdollista eroa naisystävästään, ja panokset nousivat suuriksi. Samaa tahtia nousivat myös pikavippien lainasummat.

Lainaa oli helposti tarjolla. Yksi velkajärjestelyä vastustaneista yhtiöistä oli vuosien 2016–2017 aikana antanut vakuudetonta luottoa miehelle yhteensä yli 33 000 euroa. Mies opiskeli tuolloin lähihoitajaksi ja hänen vuosiansionsa olivat vuonna 2016 noin 10 000 euroa.

– Lainanantajat mainostivat jatkuvalla syötöllä sähköpostiin, tekstiviesteillä ja jopa soittelivat, että otatko lainaa ja mainoksia satelee yhä, vaikka hakija on ilmoittanut olevansa maksukyvytön, käräjäoikeuden päätöksessä todetaan.

Velkaneuvoja: Älä maksa

Mies hakeutui lopulta velkaneuvojan puheilla, jolla oli varsin radikaali neuvo tilanteen hoitamiseksi: Päästä kaikki pikavipit ulosottoon, koska et voi niitä pitkässä juoksussa maksaa. Tässä vaiheessa 19 eri pikavipistä ja kulutusluotosta oli kerääntynyt velkaa yli 83 000 euroa.

– Olin tottunut siihen, että maksan aina lainat pois, vaikka olisikin pelannut. Tällä kertaa tuli seinä vastaan. Se pysäytti ajattelemaan, mitä ihmettä teen, velkajärjestelyhakemuksessa todetaan.

Miehelle oli kerääntynyt 19 eri pikavipistä ja kulutusluotosta velkaa yli 83 000 euroa.

Vuoden 2018 jälkeen ei mies enää uutta velkaa ole ottanut.

Pikavippimaksujen mentyä ulosottoon mies hakeutui naisystävänsä kanssa vuonna 2019 ”Pelirajat on”-parisuhderyhmään.

Pikavippiyritykset vastustivat velkajärjestelyyn pääsyä. Yritysten mielestä miehen kertomus siitä, kuinka velkaraha oli käytetty uhkapeleihin ja niistä koituneiden vanhojen velkojen maksuun osoitti velkaantumisen olleen kevytmielistä. Myös Satakunnan käräjäoikeus arvioi, ettei järjestelyn aloittamiselle ole perusteita.

Hovioikeus heltyi

Asiaa käsitellyt Vaasan hovioikeus taipui kuitenkin toiselle kannalle.

Hovioikeus toteaa ratkaisussaan, että mies oli vielä vuonna 2017 lyhentänyt velkojaan ulosottoteitse ja vapaaehtoisesti noin 17 000 euroa.

– Hovioikeus toteaa, että NN on poikkeuksellisella tavalla osoittanut halua ja kykyä suoriutua veloistaan. Toimet velkojen maksamiseksi ovat jatkuneet niin pitkään, että kysymys ei ole vain väliaikaisesta vaiheesta, hovioikeuden päätöksessä todetaan.

Pikavippejä tyrkyttäneiden yritysten suuntaan lähti muistutus turhan löyhästi myönnetyistä lainoista, joilla mies maksoi entisiä velkojaan.

– Velkaantumiseen on osaltaan vaikuttanut lainojen helppo saatavuus, päätöksessä todetaan.

Vaasan hovioikeus palautti asian Satakunnan käräjäoikeuteen, jonka on viipymättä ryhdyttävä toimiin velkajärjestelyn voimaan saattamiseksi.

Viiden vuoden maksuohjelmalla mies tulee maksamaan veloistaan lähes kolme neljäsosaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?