Kysely: Suomalaiset aikovat käyttää aiempaa vähemmän rahaa matkailuun kotimaassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kysely: Suomalaiset aikovat käyttää aiempaa vähemmän rahaa matkailuun kotimaassa

Helsinki ja Linnanmäki ovat olleet vuodesta toiseen Suomen suosituimpia kesän matkustuskohteita.

Julkaistu: 29.6. 15:14

Kyselyn mukaan suomalaiset eivät käyttäisi koronakesänä rahaa Suomi-matkailuun viime vuoden malliin.

Suomalaiset eivät aio kesän aikana käyttää kotimaan matkailuun rahaa edellisvuosien tapaan. Tämä käy ilmi Ferratumin tekemästä kyselystä, johon vastasi 992 suomalaista.

Suomalaiset vastaajat aikoivat käyttää tänä kesänä budjetistaan 13 prosenttia kotimaan matkailuun, kun viime vuonna osuus oli selvästi suurempi. Sama trendi näkyy muissakin maissa, joissa kysely tehtiin.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kyselyn tulosta tukee IS:n oma verkkokysely huhtikuulta. Silloin kotimaan matkailua suunnitteli runsaat 30 prosenttia vastaajista. Vielä ennen koronapandemiaa yli 55 prosenttia vastaajista aikoi matkailla kesällä Suomessa. IS:n kyselyyn vastasi yli 23 000 ihmistä IS:n verkossa huhtikuun lopussa.

Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen arvioi juhannuksena IS:lle, että seuraavat pari vuotta ovat Suomessa lähimatkailun kukoistusaikaa.

Hiltunen kuitenkin arveli, että kaikenlainen lomamatkailu elpyisi entiselleen vasta parin vuoden päästä.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) arvioi, että kotimaan matkailun kysyntä voisi palautua vuoden 2019 tasolle ensi vuoden kevättalvella tai kesällä. TEMin arviot perustuvat siihen, että toista tartunta-aaltoa ei tulisi.

Hallitus avasi kotimaan matkailun rajoitusten jälkeen toukokuun lopussa. Silloin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) toivoi, että suomalaiset rakentaisivat kesäsuunnitelmansa kotimaan matkailun varaan.

Kotimaan matkailu on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä. TEMin mukaan matkailu oli esimerkiksi vuonna 2018 lähes 16 miljardin euron bisnes. Kotimaan matkailun osuus tästä oli lähes 69 prosenttia. Samana vuonna matkailutoimialalla työskenteli yli 142 000 henkilöä, eli 5,4 prosenttia kaikista Suomen töissä olevista.

Tilastokeskuksen mukaan kesä–elokuulle ajoittuneet matkat ovat viime vuosina muodostaneet 34–36 prosenttia koko vuoden kotimaan vapaa-ajanmatkailusta.

Ferratumin kyselyyn vastanneet kertoivat, että muukin kuluttaminen on nyt monilla jäissä. Lähes kaksi kolmesta kansainväliseen kyselyyn vastanneesta lähes 15 000 ihmisestä aikoi kuluttaa tänä kesänä vähemmän kuin viime vuonna.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ferratum on Suomessa perustettu, 23 maassa toimiva mobiili-, ja pienlainayhtiö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?