Finanssivalvonta palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finanssivalvonta palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin

Julkaistu: 29.6. 14:25, Päivitetty 29.6. 14:59

Muille kuin ensiasunnon ostajille lainakatto on ollut 85 prosenttia, mutta nyt se nousee 90 prosenttiin.

Finanssivalvonta (Fiva) palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnon ostajille. Fiva kertoo haluavansa tukea asuntomarkkinoiden toimintaa, kun koronakriisi on muuttanut taloustilannetta.

– Nykyisessä koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää tukea rahoituksen välittymistä reaalitalouteen. Kotitalouksiin sovellettavan enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle tukee osaltaan asuntomarkkinoiden toimivuutta, sanoo johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen tiedotteessa.

Asuntolainojen lainakatto on ollut 85 prosentissa Fivan kiristettyä vaatimuksiaan, jotta kotitaloudet eivät velkaantuisi liikaa. Fiva muistuttaa, että lainanottajien maksukyvyn huolellinen arviointi on edelleen asuntoluottoja myönnettäessä erityisen tärkeää.

Koronakriisin vaikutukset reaalitalouteen ovat merkittävät, Fiva painottaa. Epävarma taloustilanne on vähentänyt asuntokauppoja sekä kotitalouksille myönnettyjen uusien asuntolainojen määrää. Asuntomarkkinoilla ei ole nähtävissä ylikuumenemisen uhkaa.

Suuri velkaantuneisuus on rakenteellinen haavoittuvuus

Kotitalouksien suuri velkaantuneisuus on Fivan mukaan edelleen keskeinen rahoitusjärjestelmän rakenteellinen haavoittuvuus, jonka hallintaan tulee kiinnittää pidemmällä aikavälillä huomiota. Enimmäisluototussuhteen palauttamisella tuetaan taloutta akuutissa kriisissä.

Fiva ei aseta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta pankeille ja muille luottolaitoksille lainakaton nostosta huolimatta.

Ei lisäpääomavaatimusta pankeille

Fivan johtokunta ei aseta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta pankeille ja muille luottolaitoksille. Se päätti huhtikuun alussa ylimääräisessä kokouksessa luottolaitosten makrovakauspuskurivaatimusten lieventämisestä. Päätöksellä tuetaan rahoituksen välittymistä reaalitalouteen.

Luottokannan kehityksessä ei Fivan mukaan ole merkkejä muutoksista, joka puoltaisivat lisäpääomavaatimusta.

– Vaatimuksen asettamisen lähtökohtana käytettävä ensisijainen riskimittari –luottokannan ja BKT:n suhteen trendipoikkeama – on säilynyt alhaisella tasolla, se huomauttaa.

Pankkien edunvalvoja kiittelee

Pankkien ja vakuutusalan edunvalvontajärjestö Finanssiala ry kiittelee Finanssivalvonnan päätöstä. Sen mielestä lainakaton alennus on yksi tärkeimmistä toimista työvoiman liikkuvuuden turvaamiseksi.

Finanssiala kertoo tiedotteessaan, että lainakaton alentaminen 90 prosenttiin auttaa erityisesti niitä kotitalouksia, jotka muuttavat haja-asutusalueilta kasvukeskuksiin. Tämä johtuu siitä, että kasvukeskuksissa asunnot ovat kalliimpia kuin haja-asutusalueilla.

Finanssiala kertoo tiedotteessa, että lainakaton alentaminen helpottaa työvoimaan liikkuvuutta, kun talouden jälleenrakennus alkaa. Finanssiala arvioi tiedotteessa, että kesän ja syksyn mittaan on odotettavissa, että kriisi leviää yhä selvemmin teollisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?