Kuortanelaismies jäi ilman yli 4 000 euron eläkkeitä – otti järeät keinot käyttöön ja haki Fenniaa konkurssiin

Fennia ei ollut maksanut kuortanelaiselle miehelle tämän tapaturmaeläkkeitä. Fennian viestintäpäällikön mukaan näin ei olisi pitänyt tapahtua.

26.6.2020 16:25

Konkurssiin haettujen yritysten listalla on nimi, joka kiinnittää huomion välittömästi: Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennia.

Onko todella niin, että tätä 1800-luvun lopulla perustettua, vakavaraiseksi tiedettyä vakuutusyhtiötä oltiin hakemassa konkurssiin?

Näin oli asian laita, Helsingin käräjäoikeuteen toimitetusta konkurssihakemuksesta selvisi.

Papereiden perusteella Fennia ei ollut maksanut kuortanelaiselle miehelle tämän tapaturmaeläkkeitä vuosilta 2015–2018. Mies oli vienyt asian vakuutusoikeuteen, jossa asia oli ratkaistu miehen hyväksi. Fennia oli määrätty maksamaan yli 4 000 euron edestä tälle kuuluneita eläkkeitä.

Vakuutusyhtiö ei oikeuden määräyksestä huolimatta ollut maksanut eläkkeitä. Niinpä kuortanelainen mies oli ryhtynyt perintätoimiin.

– Mikäli saatavaani ei makseta viikon kuluessa tämän maksukehoituksen tiedoksisaannista, tulen hakemaan yhtiötänne konkurssiin välittömästi, hän kirjoitti huhtikuussa lähetetyssä konkurssiuhkaisessa maksukehotuksessa.

Fennia ei ollut reagoinut kehotukseen, joten mies oli toteuttanut uhkauksena ja pannut vireille konkurssihakemuksen.

Fennian viestintäpäällikkö Mikko Vieri kertoo, että vakuutusyhtiössä ollaan tietoisia Helsingin käräjäoikeuteen lähetetystä konkurssihakemuksesta.

– Kyse on ollut tällaisesta velkomusasiasta, jossa oikeus oli tehnyt ihan oikean päätöksen, mutta jostain syystä meillä ei ole toimittu asianmukaisesti. Tämä henkilö oli sitten päättänyt periä saataviaan konkurssiuhkaisella hakemuksella.

Vierin mukaan tapaturmaeläkkeet on nyt maksettu kuortanelaiselle miehelle korkojen kera takaisin.

– Virhe on tapahtunut meidän puolella, kun olemme päästäneet asian näin pitkälle. Eihän näin pitäisi tapahtua, ettei makseta, vaikka oikeus on niin määrännyt, hän toteaa.

Vieri kertoo, ettei vakuutusyhtiössä olla koskaan ennen jouduttu tällaiseen tilanteeseen.

– Kyllä meillä hetki pohdittiin, onko tällainen edes mahdollista. Tämä henkilö kuitenkin oli velkoja, ja hänellä oli siten oikeus hakea yritystä konkurssiin.

Konkurssiasiamies Helena Kontkanen vahvistaa, että maksamattomasta saatavasta voi hakea vakavaraistakin yhtiötä konkurssiin.

– Jos riidatonta maksuvaatimusta ei ole seitsemän päivän kuluessa maksettu, sitten on mahdollista hakea konkurssiin sillä perusteella. Tässä mainitussa tapauksessa kyse on lähinnä konkurssin käyttämistä perintätarkoitukseen, tällaisena perinnän tehostimena.

Kontkanen ei muista, että olisi aiemmin kuullut konkurssihakemuksesta, jossa isoa vakuutusyhtiötä olisi haettu konkurssiin 4 000 euron saatavien takia.

– Enemmän tällaista perinnän tehostamista tapahtuu pienempien toimijoiden välillä. Kyseessä on sikäli tehokas keino kyllä, sillä jos velkaa ei makseta, yritys asetetaan konkurssiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?