Minnan kova kevät Aurinkorannikolla: korona aiheutti 60 000 euron tappiot – ”Ei voi jäädä tuleen makaamaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Minnan kova kevät Aurinkorannikolla: korona aiheutti 60 000 euron tappiot – ”Ei voi jäädä tuleen makaamaan”

Minna Landénin Fuengirolassa sijaitseva Glow Beauty on on kärsinyt koronasta. Kova taloudellinen kolaus ei yritystä kuitenkaan kaada.

Julkaistu: 13.6. 14:50

Koronaepidemia oli Espanjan Aurinkorannikolla toimivalle kauneusyrittäjälle Minna Landénille opettavainen kokemus. Haavoja nuollaan pitkään, mutta hänen yrityksensä ei ole vaarassa kaatua. Monella muulla tilanne on toinen.

Koronapandemian aiheuttama ulkonaliikkumiskielto maksoi 60 000 euroa kahdessa kuukaudessa, kertoo Espanjan Aurinkorannikolla toimivan Glow Beautyn yrittäjä Minna Landén.

Asiakasmäärät tulevat olemaan murto-osan normaalista vielä alkusyksyyn asti, sillä moni Fuengirolassa asuva suomalainen on palannut Suomeen eikä turisteja ole.

Glow Beautyn asiakkaista suurin osa on suomalaisia tai muita pohjoismaalaisia, joten kaikkiaan tulot voivat supistua tänä vuonna jopa 50 prosenttia.

Espanjassa palvelualan yrityksistä pelätään kaatuvan jopa 40 prosenttia. Alueella vielä alkuvuonna toimineista 15 kauneusalan yrityksestä jo neljä on kaatunut. Landén kuvaa tilannetta vaikeaksi, mutta uskoo tulevaisuuteen.

– Kyllä me selviämme. Ei voi jäädä tuleen makaamaan, vaan pitää nousta ylös ja pyrkiä siihen, että syksyllä on nykyistä paremmassa asemassa, Landén toteaa.

Espanjaa korona on koetellut rajusti. Vaikka suomalaisten suosima Aurinkorannikko ei ole ollut missään vaiheessa epidemian keskus, on siellä sovellettu muun maan tavoin rajuja rajoituksia.

Landénilla on kolme toimipistettä, joista yksi on nyt suljettuna.

Espanjassa taudin on sairastanut noin 290 000 ihmistä, ja koronakuolemia maassa on reilut 27 000. Epidemia iski Espanjaan maaliskuussa, jonka puolessa välissä maa julistikin ulkonaliikkumiskiellon.

Sallittua oli liikkua vain lähikauppaan, apteekkiin ja koiraa sai ulkoiluttaa rajoitetusti. Tiukkaa ulkonaliikkumiskieltoa kesti 11. toukokuutta asti, jolloin maassa siirryttiin niin sanottuun kakkosvaiheeseen.

– Liikkeeni olivat kiinni siis noin kaksi kuukautta. Se maksoi 60 000 euroa eli kaikki taloudellinen puskuri meni silloin.

Tuoksi ajaksi Landén lomautti työntekijänsä, sai vuokranalennuksen ja maksuaikaa veroihin, mutta kulut juoksivat silti.

Huonomminkin olisi voinut mennä. Jos Landénin työntekijät olisivat olleet kampaamoalalle tyypillisesti toimialayrittäjiä, eivätkä työsuhteessa Glow Beautyyn, he eivät olisi saaneet valtiolta tukea.

– Työsuhteessa oleville lomautetuille valtio takasi 70 prosenttia palkkatuloista. Toimialayrittäjille huomattavasti vähemmän.

Vaikka liikkeet saavatkin olla jo auki, Landén povaa pahimman olevan vasta edessä

Yritysten toimintaa rajoitetaan yhä. Kakkosvaiheessa sisään sai ottaa yhden ihmisen kampaamopalveluihin ja toisen kosmetologipalveluihin, sillä asiakkaiden välille piti taata kahden metrin turvaväli.

Lisäksi asiakkaiden piti odottaa vuoroaan ulkona eivätkä asiakasvessat olleet käytettävissä.

Nyt koronarajoitusten purkamisessa on siirrytty kolmanteen vaiheeseen. Vieläkin Landénin on taattava turvaväli, tarjottava käsidesiä ja pidettävä erityishuolta liikkeensä puhtaudesta.

Asiakkaita saa kuitenkin ottaa jo sisätiloihin.

– Asiakkaalla ja kampaajalla tulee kummallakin olla myös hengityssuojaimet, sillä täällä on voimassa maskipakko.

Näillä näkymin Espanjan hätätila loppuu 21. kesäkuuta ja turistit päästetään maahan heinäkuun alussa. Vaikka liikkeet saavat olla auki ja poikkeussäännöistäkin pikkuhiljaa luovutaan, povaa Landén pahimman olevan vasta edessä.

– Karanteenin jälkeen ensimmäiset kaksi viikkoa olivat kiireisiä, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Nyt kaupunkikuva on hiljennyt ja ennen täydet parkkipaikat ovat typötyhjiä, eikä Fuengirolan pääkaduillakaan ole ihmisvilinää.

Sisälle sai ottaa toisessa vaiheessa vain kaksi asiakasta kerrallaan. Alkuvillityksen jälkeen korona on myös hiljentänyt asiakasvirrat.

Landén uskoo, että vielä useat yritykset kaatuvat, kun asiakkaita on reilusti normaalia vähemmän ja kun kaikki erääntyvät maksut tulisi maksaa ehtyneestä tulovirrasta.

Suuri osa alueella asuvista pohjoismaalaisista tuskin palaa ennen syksyä, eikä Landén jaksa uskoa, että turistitkaan ensimmäisinä kuukausina rynnisivät paikalle.

– Uskon, että nyt mitataan yritysten kantti. Vahvat yritykset selviävät, mutta moni tiukoilla ollut pienyritys tulee vielä lopettamaan.

Glow Beautyn suhteen Landén on toiveikas. Hänen yrityksensä ei ole kaatumassa, vaikka talouden tasapainottaminen onkin vuosien työ.

Kolmesta toimipisteestä kaksi on auki ja yksi avautuu jälleen syksyllä. Kun Taloussanomat haastatteli Landénia Fuengirolassa tammikuussa, yrittäjä suunnitteli laajentamista. Niistäkään suunnitelmista ei ole luovuttu, vaikka laajeneminen saakin odottaa hetken.

– Kuten sanoin, vahvat selviävät yhtä kokemusta rikkaampana. Minä en ole joutunut irtisanomaan ketään, ja olen voinut käyttää korona-ajan hyödykseni muun muassa päivittämällä nettisivujen ulkoasua.

Yleisesti Landén pitää Espanjan koronarajoituksia järkevinä, ja vaikka valtio ei ole tullut huomattavasti yrittäjiä vastaan, yrittäjien osalta koronatilanne on hoidettu ihan hyvin.

Parasta on ollut yrittäjien yhteisöllisyys. Vaikeassa tilanteessa niin ulkomaalaiset kuin paikallisetkin yrittäjät ovat ryhtyneet auttamaan toisiaan. Landén on pyrkinyt käyttämään muiden yrittäjien palveluita ja auttanut muutenkin.

– Annoimme vasta viereisen kahvilan laajentaa terassiansa meidän ikkunamme eteen, jotta he saivat enemmän asiakaspaikkoja ulkotiloihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?