Matkustus­rajoitusten höllennykset eivät näy vielä reitti­yhteyksissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Matkustus­rajoitusten höllennykset eivät näy vielä reitti­yhteyksissä

Finnair on valmiina lisäämään yhteyksiä, Tallinkilla siihen ei ole aikomusta.

Hallituksen päätös matkustusrajoitusten höllentämisestä vaikuttaa matkustamiseen käytännössä vielä melko vähän.­

11.6.2020 19:40

Hallitus kertoi poistavansa matkustusrajoitukset Baltian maiden (Viro, Latvia ja Liettua) sekä Norjan, Tanskan ja Islannin suhteen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että näihin maihin voisi matkustaa ja sieltä palata ilman karanteenia. Huomattavaa on kuitenkin, ettei esimerkiksi Norja ja Tanska ole vielä ilmoittaneet matkustusrajoitusten poistosta, joten paikallinen viranomainen saattaa suosittaa maahan tulevalle karanteenia.

Lisäksi maista esimerkiksi Kreikka sallii suomalaisten matkustamisen maahan kesäkuun puolivälistä alkaen, mutta sieltä takaisin Suomeen palaavan suositellaan pysyvän 14 päivän karanteenissa.

Miten hallituksen päätös sitten käytännössä vaikuttaa matkustamiseen?

Vastaus on: hyvin vähän.

Esimerkiksi Tallink-Silja ei aio lisätä vuoroja Tallinnaan. Riikaan yhtiö käynnisti reittiliikenteen jo aiemmin korvaamaan puuttuvaa Tukholman liikennettä.

Lisäksi Suomen sisäisenä risteilynä alkaa Helsinki–Maarianhamina-yhteys. Ruotsalaisille tarjotaan puolestaan kolmioristeilyä Tukholma–Maarianhamina–Visby.

– Meillä on jo 18 lähtöä Helsingin ja Tallinnan välillä. Se on normaalia enemmän, emmekä usko tarvitsevamme lisää, sanoo Tallink-Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Hän ei myöskään usko, että ruotsinlaivojen tilalle tulisi tanskanlaivoja, sillä yhteydestä tulisi liian pitkä ja kallis.

– Kaikkihan on uusien risteilyjen suhteen mahdollista, mutta kyllä Riika alkaa olemaan kaukaisin mahdollinen.

Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen vastasi sähköpostitse, että ”matkustusrajoitusten vastuullinen purkaminen on tervetullutta niin matkailun koko talouden kannalta”.

Hän uskoo, että ”avattavien maiden” suhteen kysyntä varmasti kasvaa.

– Olemme jo nähneet miten muutokset matkustusrajoituksissa näkyvät nopeasti myös lentojen varaustilanteessa, ja asiakaskyselymme kertoo ihmisten jo suunnittelevan tulevia matkojaan, Turtiainen kirjoittaa.

– Seuraamme kysyntätilanteen kehittymistä tarkasti, ja päivitämme liikenneohjelmaamme säännöllisesti. Meillä on myös kyky lisätä lentoja rajoitusten poistuessa. Lisäsimme juuri Malagan lentoja heinäkuulle, kun Espanja salli turismin, ja avasimme Oslon ja Riikan lennot, kun maat sallivat työmatkustuksen, hän jatkaa.

Finnair toivoo myös lennättävänsä ulkomaalaisia Suomeen ja että EU avaisi sisäisen matkustamisen.

Lentoasemien työntekijöiden on käytettävä suu-nenäsuojainta. Myös matkustajien on syytä käyttää maskia.­

Finavian tilastoista näkyy, että toukokuussa matkustajia oli 44 652, kun vielä tammikuussa luku oli lähes kaksi miljoonaa.

– Matkustajamäärä Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli toukokuussa 2020 noin 98 % vähemmän kuin vastaavana aikana edellisvuonna. Toukokuun aikana matkustajamäärät kasvoivat hieman edellisestä kuukaudesta. Tällä hetkellä päivittäisiä matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla kulkee noin 1 000–2 000. Ennen koronatilannetta Helsinki-Vantaan kautta matkusti päivittäin noin 60 000 matkustajaa, Finavian viestinnästä kerrotaan.

Finavian mukaan useat lentoyhtiöt ovat keskeyttäneet operaationsa Helsinki-Vantaalle, mutta tilanne kehittyy päivittäin, kun lentoyhtiöt palauttavat toimintaansa. Muutamat lentoyhtiöt ovat jatkaneet operointiaan tai ilmoittaneet jatkavansa operointia lähiaikoina.

– Helsinki-Vantaalta on tällä hetkellä reittilentoyhteys 12 maahan (Belgia, Hollanti, Iso-Britannia, Kiina, Latvia, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska, Valko-Venäjä, Viro), minkä lisäksi lennetään charter-lentoja esimerkiksi Kreikkaan. Ennen matkustamista kannattaa tutustua kohdemaan mahdollisiin rajoituksiin, Finaviasta kerrotaan.

Kuinka Helsinki-Vantaalla nyt toimitaan koronan suhteen? Onko siellä vieläkin karanteeniohjeistusta, lisäkäsidesejä ja muita toimenpiteitä?

– Edellytämme, että kaikki asiakasrajapinnassa työskentelevät lentoasemiemme työntekijät käyttävät suu-nenäsuojainta työssään. Lisäksi suosittelemme vahvasti, että myös matkustajat käyttäisivät maskia lentoasemilla kulkiessa. Olemme lisänneet turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia lentoaseman kuulutuksiin ja lentoasemilla on saatavilla runsaasti THL:n materiaalia turvallisuuteen ja koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen liittyen. Lisäksi olemme tehostaneet siivousta terminaalissa ja käsidesiä on saatavilla ympäri lentoaseman. Muistutamme matkustajia jatkuvasti pitämään turvaväliä esimerkiksi kuulutusten ja lattiatarrojen avulla, Finaviasta vastataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?