Kulmunin eläkepuheet saavat kyytiä työmarkkinajärjestöiltä – vihreät ja vasemmistoliitto ihmettelevät puhetta työttömyyskorvauksista

Kulmunin puheita pidetään toisaalta hyvänä keskustelunavauksena, mutta myös ajankohtaa kyseenalaistetaan.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

8.6.2020 17:27 | Päivitetty 8.6.2020 17:43

Keskustan puheenjohtajan ja väistyvän valtiovarainministeri Katri Kulmunin kommentit eläkeiän nostamisesta ja työttömyysturvan joustavuudesta pistivät muissa hallituspuolueissa mietteliääksi.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat kriittisiä työttömyysturvaan koskemisen suhteen ja työmarkkinajärjestöt älähtivät eläkeiästä.

Kulmuni kommentoi maanantaiaamun tiedotustilaisuudessa, että mikäli veronkorotuksilta ja ihmisten arkea surkastuttavilta leikkauksilta halutaan välttyä, on pöydälle tuotava erittäin vaikeita asioita.

– Jotta maa selviää tästä taloustilanteesta, on välttämätöntä että käsittelyyn tulee eläkeiän nosto, työllisyystavoitteen reilu korottaminen ja työttömyysturvan joustavoittaminen vastaamaan kulloistakin suhdannetta, Kulmuni sanoi.

Myöhemmin hän avasi Taloussanomille, että tarkoitti eläköitymisiän nostamista ja eläkejärjestelmän uudistamista, jotta Suomen työllisyysaste tavoittaisi muita Pohjoismaita. Osana tätä voisi väistyä esimerkiksi eläkeputki.

Vanhuuseläkeiän nostamista lähitulevaisuudessa Kulmuni ei puolestaan omien sanojensa mukaan tarkoittanut.

Samalla Kulmuni puhui joustavasta työttömyysturvasta. Tällä hän tarkoittaa sitä, että talouden matalasuhdanteessa työttömyysturva voisi olla esimerkiksi parempi ja talouden ollessa kunnossa työttömyysturva voisi olla heikompi joko kestoltaan tai tasoltaan.

Hyvinä aikoina työttömyysturvassa säästyneet rahat voitaisiin käyttää huonompina aikoina työttöminä olevien laadukkaampaan tukemiseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki twiittasi, ettei ymmärrä Kulmunin puheita eläkeiän korottamisesta, kun vaikea eläkeuudistus on vasta äskettäin tehty.

– Nyt Kulmuni ei näemmä puhu eläkeiän nostosta vaan eläköitymisiän nostosta. Kaikki varmasti ovat samaa mieltä, että eläköitymisikää pitäisi nostaa. Keinoista on varmaan sitten erilaisia näkemyksiä. Tärkeintä on huolehtia siitä, etteivät ihmiset joudu varsin nuorina eläkkeelle sen vuoksi, ettei mielenterveysongelmiin saa riittävästi hoitoa, Arhinmäki viestitti Taloussanomille suuren valiokunnan kokouksesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Kulmunin puheet työttömyysturvan suhteen eivät vakuuta vasemmistoliitossa. Arhinmäki muistuttaa, että lähtökohtaisesti työttömän taloudellinen tilanne on henkilökohtaisella tasolla heikko, oli kyse normaaliajasta tai taloudellisesti heikommista ajoista.

– Työttömyysturvan pitää olla sellainen, että se takaa riittävän toimeentulon, mutta samalla pitää olla nykyistä vähemmällä byrokratialla mahdollisuus ottaa työtä vastaan. Äkkiseltään kuultuna Kulmunin ehdotukset eivät tätä perusongelmaa ratkaise.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko pitää sikäli hyvänä, että tehdään avauksia, joilla työllisyyttä voitaisiin nostaa. Hän kuitenkin painottaa, että nyt ei ole välttämättä paras aika.

– Nyt pitäisi keskittyä siihen, että saadaan ihmiset uskomaan jälleen talouteen. Tällaiset työttömyysturvaan esitetyt heikennykset eivät ole välttämättä omiaan lisäämään uskoa, Pitko sanoo.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko.

Eläköitymisiän noston suhteen Pitko on Kulmunia varovaisempi, mutta ei tyrmää keskustajohtajan ideoita.

– Kulmuni taisi puhua eläkeputken poistamisesta. Me olisimme valmiita lyhentämään sitä.

Pitkon mukaan vihreät ovat linjanneet, ettei mitään työllisyyttä edistävää keinoa suljeta pois vielä tässä vaiheessa. Eläköitymisiän noston lisäksi vihreät haluavat torjua työttömyyttä toisen asteen koulutuksella ja työelämän muuttamisella sellaiseksi, ettei se polta loppuun.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo olevansa tyytyväinen Kulmunin keskustelunavauksesta.

– Ehkä se ehdotusten konkreettisuus vähän yllätti.

Adlercreutz sanoo, että puhe eläkeputken vaikutuksista työllisyyteen on ollut esillä myös rkp:n keskusteluissa. Myös työttömyystuen joustavuutta Adlercreutz pitää hyvänä keskustelunavauksena.

Se muistuttaa hieman Tanskan työttömyystukimallia, jota rkp on jo pitkään pitänyt toimivana.

Adlercreutz ei usko, että Kulmunin kommentit varsinaisesti avaavat keskustelua hallituksen sisällä, mutta on tyytyväinen, että myös talouteen otetaan kantaa jo tässä vaiheessa.

– Mielestäni pitää pystyä kävelemään ja syömään purkkaa samaan aikaan, Adlercreutz sanoo.

Hänen mukaansa konkreettinen keskustelu siitä, kuinka koronan kurittama talous toipuu, on perusteltua, eikä poissulje muuta koronan vastaista taistelua.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallituksen on nyt istuttava alas ja mietittävä tarkasti ja laaja-alaisesti pidemmän ajan oikea kasvulinja.

– Nyt ei kaivata yksittäisiä heittoja ja kilpalaulantaa yksittäisistä toimista, vaan isoa linjaa koko loppu vaalikaudelle ja sen jälkeenkin, Lindtman kommentoi.

– Hallituksen työn isot tavoitteet ja periaatteet on vahvistettava ensin. Näihin kuuluu tasa-arvoisen hyvinvointiyhteiskunnan vaaliminen, työllisyyden vahvistaminen ja työntekijöiden turvan ja joustojen yhdistäminen.

Työmarkkinajohtajat tyrmäsivät Kulmunin ehdottaman eläkeuudistuksen.

Twitterissä kantaa ottivat niin STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kuin Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

– Voimassa oleva eläkeuudistus astui voimaan vuoden 2017 alusta lukien, ja STTK:n mielestä tällä hetkellä ei ole tarvetta seuraavan eläkeuudistuksen valmistelulle tai tekemiselle saati sitten eläkeiän nostamiselle, STTK:n Palola kirjoitti.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

– Nyt on keskityttävä koronatilanteen jälkihoitoon. Eläkeiän nosto ei ole nyt ajankohtainen, linjasi Akavan Fjäder.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesivat puolestaan Helsingin Sanomissa ihmettelevänsä Kulmunin puheita.

Eloranta pitäisi ennenkuulumattomana, mikäli hallitus ajaisi eläkeuudistusta vastoin työmarkkinajärjestöjen tahtoa.

– Se olisi täysin poikkeuksellista ja muuttaisi koko eläkejärjestelmän perusteita, hän sanoo HS:lle.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämies taas sanoo HS:lle ymmärtävänsä Kulmunin tavoitteen työurien pidentämisestä.

– Mutta parhaillaan meillä ei ole mitään eläkeneuvotteluja käynnissä. Tässä mielessä Kulmunin avaus oli yllättävä.

Lisätty Antti Lindtmanin kommentit kello 17.42.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?