2000-luvun alussa Tekir oli vielä siivousfirma – kasvoi miljoona­yritykseksi, joka sparrasi myös Talvivaaran Pekka Perää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

2000-luvun alussa Tekir oli vielä siivousfirma – kasvoi miljoona­yritykseksi, joka sparrasi myös Talvivaaran Pekka Perää

Harri Saukkomaa omistaa Tekirin yhdessä puolisonsa, suomalaisturkkilaisen kuvataiteilijan Melek Mazicin, kanssa. Saukkomaan osuus on 55 prosenttia, Mazicin 45 prosenttia.

Julkaistu: 6.6. 9:47

Harri Saukkomaa omistaa menestyksekkään viestintätoimiston yhdessä kuvataiteilijapuolisonsa Melek Mazicin kanssa. Vuonna 2018 Saukkomaa tienasi noin 200 000 euroa, Mazici 125 000 euroa.

Tekir on turkkia ja tarkoittaa juovikasta kissaa.

Ministerin pestistä eronnutta Katri Kulmunia sparrannut kriisiviestintätoimisto oli vielä 2000-luvun alussa pöytälaatikkoyritys, jonka Harri Saukkomaa oli perustanut kirjaprojektiaan varten.

Sitten Saukkomaa leipoi yrityksestä siivousfirman, johon hän toi filippiiniläisiä siivoojia. Viestintäalalle Tekir siirtyi vasta vuonna 2008.

62-vuotiasta Saukkomaata voi tituleerata mediaguruksi liioittelematta tippaakaan. Sanomalehti Keskisuomalaisessa uransa aloittanut Saukkomaa on toimittaja, kirjailija ja yrittäjä, jolla on omaa luokkaansa olevat verkostot politiikan ja yritysmaailman sisällä.

Saukkomaa on työskennellyt myös tv-alalla. Hän perusti vuosituhannen taitteessa mediayhtiö Susamurun – jälleen turkkia, tarkoittaa saukkoa – joka tuotti muun muassa takavuosien hittisarjan Matkaoppaat.

Jos kymmenisen vuotta sitten olisi pitänyt lyödä vetoa siitä, kummasta yrityksestä – realitysarjojen nosteeseen iskeneestä Susamurusta vai siivousalalla toimivasta Tekiristä – kasvaa menestystarina, moni olisi laittanut rahansa likoon Susamurun puolesta.

Toisin kävi. Susamurun tarina päättyi konkurssiin, kun taas Tekiristä kasvoi mediavalmennukseen ja kriisiviestintään erikoistunut viestintätoimisto.

Saukkomaa omistaa firman yhdessä puolisonsa, suomalaisturkkilaisen kuvataiteilijan Melek Mazicin, 63, kanssa. Saukkomaan osuus on 55 prosenttia, Mazicin 45 prosenttia.

Molemmat heistä istuvat Tekirin hallituksessa, Saukkomaa puheenjohtajana.

Saukkomaan henkilökohtaiset tulot ovat pyörineet viime vuodet 200 000 euron tietämillä. Esimerkiksi verovuonna 2018 hän sai ansiotuloja runsaat 187 000 euroa ja pääomatuloja vajaat 10 000 euroa.

Mazici taas sai verotietojen mukaan vuonna 2018 vajaat 119 000 euroa ansiotuloja ja noin 6 000 euroa pääomatuloja.

Tekirin toimitusjohtaja on yrityksessä vuodesta 2010 työskennellyt kauppatieteiden maisteri Mikko Hämeenniemi, 32. Hän tienasi vuonna 2018 runsaat 150 000 euroa.

Firmalla on pyyhkinyt viime vuodet erittäin hyvin. Tekirin liikevaihto on kasvanut neljässä vuodessa vajaasta 2,5 miljoonasta eurosta lähes neljään miljoonaan euroon, liiketulos 118 000 eurosta yli puoleen miljoonaan euroon.

Erityisesti vuosi 2018 oli Tekirissä vahva, sillä liiketulos kaksinkertaistui 701 629 euroon ja liikevaihtoprosentti nousi noin 18 prosenttiin.

Liikevaihdon kasvua vauhdittivat yhtiön mukaan isot projektit suomalaisille ja kansainvälisille asiakkaille. Maineenhallinnan, mainevarautumisen ja kriisiviestinnän työt lisääntyivät. Sisältömarkkinointi toimii omana yksikkönään Tekir Kuhinan alle.

Viime vuodeksi Tekirin ilmoitti tavoitteeksi rakentaa ”entistä laajempia ja kunnianhimoisempia projekteja” asiakkailleen.

Myös viime vuonna liikevaihto liikkui edellisvuoden tasolla hieman alle neljässä miljoonassa eurossa. Liikevoitto jäi edellisvuodesta, mutta sitä kertyi silti yli 0,5 miljoonaa euroa.

Tekirin maksuvalmius on vahva ja sitä mittaava tunnusluku kasvussa, mikä kertoo, että Saukkomaan liiketoiminta on tuonut kassaan hyvin rahaa.

Talouselämä, joka haastatteli Saukkomaata elokuussa 2019, kertoi hänen laskuttavan 700 euroa tunnilta. Yksittäistä tuntia tuskin kukaan tilaa.

– Meillä on vuodessa noin 230 asiakasta. En ole enää mukana kaikissa asiakkuuksissa. Jotkut asiakassuhteet ovat pitkäkestoisia, jotkut parin tunnin varoitusajalla käynnistyviä kriisitoimeksiantoja, hän sanoi tuolloin Talouselämälle.

Tekirissä työskentelee nykyään noin 40 henkilöä. Saukkomaa kertoi Talouselämässä tekevänsä itsekin yhä vähintään kuusipäiväisiä viikkoja.

Tekir on rientänyt usein sinne, missä nimekkäät asiakkaat ovat pahimpien mediakolhujen keskellä. Tekirillä on jopa kriisiviestinnän puhelin, joka päivystää vuorokauden ympäri, jos vaikka poliitikon kompurointi sytyttää nopeaa palonsammutusta vaativan kohun.

Vuonna 2011 Tekir hoiti muun muassa kaivosyhtiö Talvivaaran ja toimitusjohtaja Pekka Perän julkisuuskuvaa.

Vuonna 2017 Saukkomaa siirtyi osa- ja väliaikaisesti johtamaan siirtohintakohuissa kärsineen Carunan viestintä- ja yhteiskuntasuhdetoimintaa. Pestin painoarvoa kuvasi se, että Saukkomaa otettiin samalla myös johtoryhmään.

Myös THL on Suomen Kuvalehden mukaan tilannut yli 10 000 eurolla palveluita Tekiriltä.

Media-alalla Saukkomaa vaikuttaa edelleen Viestilehdet Oy:n (Maaseudun Tulevaisuus, Koneviesti, Aarre) hallituksessa sekä Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n hallituksessa. Lisäksi hänellä on Yunus-niminen konsulttiyhtiö, jolla ei ole liiketoimintaa. Saukkomaa vaikuttaa myös Pop & Jazz Konservatorion säätiön hallituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?