Luottoluokittaja Moody's: Suomen velkaantumisen hillitseminen onnistuu nopeammin kuin hallitus väittää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luottoluokittaja Moody's: Suomen velkaantumisen hillitseminen onnistuu nopeammin kuin hallitus väittää

Julkaistu: 5.6. 16:37

Luottoluokitusyhtiö Moody’s ihmettelee Suomen velkaennustetta.

Luottoluokitusyhtiö Moody's arvioi, että Suomi pystyy hillitsemään velkaantumistaan nopeammin kuin hallitus uskoo. Se kyseenalaistaa Suomen ennusteiden luotettavuuden.

– Odotamme velan vakiintuvan seuraavien kolmen, neljän vuoden aikana, Moody'sin varatoimitusjohtaja Steffen Dyck sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Suomen hallitus arvioi sen sijaan prosessin vievän kymmenen vuotta.

Moody's ennustaa Suomen talouden kasvavan ensi vuonna yli kolme prosenttia, mikä on yli kaksi kertaa hallituksen lähivuosien arvion verran.

Valtiovarainministeriö odottaa huhtikuussa julkaistun ennusteen mukaan, että tänä vuonna Suomen talous romahtaa 5,5 prosenttia. Sekä ensi että seuraavalle vuodelle se ennakoi 1,3 prosentin talouskasvua.

– Odotuksemme Suomen kasvunäkymistä ovat hiukan positiivisemmat kuin Suomen omat, Dyck sanoo.

Euroopan velkakriisin hoidossa Suomi toimi tiukan kulukurin mallioppilaana, mutta on sen jälkeen kohdannut vaikeuksia lainanottonsa hillitsemisessä.

Ainoana Pohjoismaista Suomi menetti AAA-luokituksensa. Nyt kaikki kolme luottoluokittajaa eli Moody's, Standard & Poor's ja Fitch ovat laskeneet Suomen luokituksen toiseksi korkeimpaan luokkaan.

Koronakriisin yltyessä Suomi on muiden maiden tapaan aloittanut massiivisen velkaelvytyksen. Tällä viikolla julkistettu neljäs lisäbudjetti paisutti velanottoaikeita entisestään: Suomi aikoo ottaa tänä vuonna yhteensä 18,8 miljardia euroa velkaa. Vielä vuoden alussa arvioitiin lisävelan tarpeeksi 2 miljardia euroa.

Roima lisäys ei Dyckin mielestä selkeästi muuta arviota Suomen finanssipolitiikan varovaisuudesta, koska Suomi onnistui viime vuonna hyvin painamaan velkaantumisensa alle 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Koska Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna roimasti, ei ole epäilystäkään, etteikö ylimääräisiä menoja ole.

– Kriittinen kysymys on, mitä hallitus tekee rahoilla pitkän ajan kuluessa, Dyck sanoo.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo Bloombergille, että Suomen velan kasvu on havaittu jo joukkovelkakirjamarkkinoilla. Hallituksen on hänen mukaansa nyt tarjottava ”luotettava keskipitkän aikavälin tiekartta vakuuttaakseen sijoittajat”.

Aktian pääekonomisti Lasse Corin puolestaan arvioi, että nyt ei ole oikea aika kiristää verotusta, mutta olisi jo terveellistä alkaa puhua tulevien veronkorotusten, säästöjen ja rakenneuudistusten tarpeesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?