Kotimaisen metsämarjan hinta uhkaa nousta pilviin – ulkomaiset poimijat eivät pääse maahan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kotimaisen metsämarjan hinta uhkaa nousta pilviin – ulkomaiset poimijat eivät pääse maahan

Thaimaalaisia marjanpoimijoita ei Suomessa tänä vuonna nähdä.

Julkaistu: 4.6. 14:33

Thaimaan päätös olla päästämättä marjanpoimijoita Suomeen tulee näkymään kotimaisen marjan hinnassa. Metsämarjat uhkaavat jäädä nyt poimimatta kokonaan.

Thaimaalaiset luonnonmarjanpoimijat eivät pääse tänä kesänä Suomeen. Thaimaan työministeriö ilmoitti asiasta suomalaisille viranomaisille ja alan yrityksille tiistaina.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvoksen Olli Soraisen mukaan Thaimaan päätös tuli yllätyksenä, sillä Suomen hallitus oli neuvotellut luonnonmarjanpoimijoista yhdessä Thaimaan viranomaisten kanssa koko kevään ajan. Syynä thaimaalaisten päätökseen on heidän huolensa koronakriisin hoitamisesta Suomessa.

– Thaimaan viranomaiset eivät pidä uskottavana sitä, että suomalaiset marja-alan yritykset pystyvät järjestämään koronan vaatimat erityistoimet thaimaalaisten vaatimalla tavalla, Sorainen sanoo.

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kiintiö Suomelle oli 3 000 poimijaa. Heidän jättämäänsä aukkoa on Soraisen mukaan erittäin vaikea paikata. Nyt pelkona onkin, että marjat jäävät poimimatta kokonaan.

Suomalaisille marja-alan yrityksille thaimaalaisten päätös on shokki. Ulkomaalaisten poimijoiden keräämien marjojen osuus Suomessa ostetusta marjasta on ollut viime vuosina noin 90 prosenttia.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kotimaista marjaa ei ole ensi talvena juurikaan saatavilla, vaan se marja, mitä kaupoista löytää tuodaan todennäköisesti paljolti Suomen ulkopuolelta, sanoo luonnonmarjojen jalostukseen erikoistuneen Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta.

Suomalaisen luonnonmarjan hinta lähtee jyrkkään nousuun, kun marjalle on kysyntää, muttei tarjontaa.

– Se vähä saatavilla oleva kotimainen marja tulee olemaan merkittävästi kalliimpaa kuin aiemmin, Vasunta sanoo.

Marjakausi alkaa jo puolentoista kuukauden päästä, kun mustikkasato on valmis poimittavaksi heinäkuun puolenvälin jälkeen. Thaimaalaisten poimijoiden korvaaminen näin nopealla aikataululla onkin Vasunnan mukaan lähes mahdotonta.

Vasunta harmittelee, että Thaimaan viranomaiset eivät luota siihen, että Suomeen on turvallista tulla.

– Kyllä meiltä on koko ajan viestitetty, että me pystymme tarjoamaan turvalliset olot tänne saapuville poimijoille. Ymmärrän, että Thaimaan viranomaiset ovat Ruotsin suhteen skeptisiä, mutta olemme Suomessa hyvin erilaisessa tilanteessa, Vasunta sanoo.

Thaimaa ei päästä poimijoita myöskään Ruotsiin.

Voidaanko poimijapulaan vastata mitenkään? Aiemmin Suomessa on käynyt jonkin verran ukrainalaisia marjanpoimijoita poimimassa luonnonmarjoja. Soraisen mukaan heistä ei kuitenkaan todennäköisesti ole suurtakaan apua poimijapulan täyttämiseksi, koska Ukraina edellyttää Suomeen tulevilta kausityöntekijöiltä vähintään kolmen kuukauden työsuhdetta ja luonnonmarjojen poimijoilla ei ole varsinaista työnantajaa.

Hallitus on linjannut, että Suomeen voi tulla Ukrainasta tänä vuonna 9 000 kausityöntekijää maataloustöihin. He voivat jäädä kausityön loputtua Suomeen poimimaan myös luonnonmarjoja.

– On mahdollista, että osa tästä joukosta jääkin Suomeen, mutta ei varmaankaan kovin merkittävä osa, Sorainen sanoo.

Soraisen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö yrittää nyt yhdessä ulkoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä alan yritysten ja järjestöjen kanssa miettiä kiireellisesti, millä tavalla korvaavia luonnonmarjanpoimijoita saataisiin Suomeen.

Thaimaan päätöksestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?