Entinen kilpa-ajaja ryhtyi maskivalmistajaksi – maskeissa käytetään kierrätyspullojen materiaalia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Entinen kilpa-ajaja ryhtyi maskivalmistajaksi – maskeissa käytetään kierrätyspullojen materiaalia

Mika Arpiaisen yrityksen kehittämissä maskeissa käytetään kierrätetyistä pet-pulloista valmistettua materiaalia.

Julkaistu: 3.6. 7:34

Entinen formulakuski Mika Arpiainen kehitti aiemmin muun muassa formula-ajajien asuja. Nyt hän on lähtenyt kasvomaskimarkkinoille.

Helsingin Konalassa aletaan pian valmistaa uudenlaisia kangasmaskeja, jotka ovat pestäviä ja uudelleen käytettäviä.

Maskeissa käytetään kierrätetyistä pet-pulloista valmistettua materiaalia, jonka luvataan olevan myös biohajoavaa.

Uusien maskien taustalla on entinen kilpa-ajaja Mika Arpiainen, joka on ennen maskiuraansa ehtinyt moneen.

Yli 70-vuotiaan Arpiaisen ura alkoi 60-lopulla kilpa-ajajana Keimolan radalla Formula Vee -sarjassa. Tämän jälkeen hän siirtyi valmistamaan erikoisasuja formula-ajajille.

– Kehitimme muun muassa aiempaa paremmin tulta kestävän puvun, joka oli silti kilon kevyempi, hän mainitsee.

Tämän jälkeen hän on toiminut myös rakennusalalla.

Maskimateriaalin kehitys alkoi Arpiaisen mukaan jo seitsemän vuotta sitten. Tuolloin Arpiaisen yritys vei muun toiminnan lisäksi Suomesta pet-pulloista tehtyä rouhetta, josta tehtiin muun muassa autojen puskureita. Tämän jälkeen pet-pulloista on kehitetty Italiassa biohajoavaa lankaa ja PolyBiotech-materiaalia.

– Kolme vuotta sitten huomattiin, että uudella materiaalilla on äärettömän hyvät suodattavat ominaisuudet, Arpiainen kertoo.

Nykyiset kertakäyttöiset maskit aiheuttavat jäteongelman. Pelkästään sote-ala käyttää Suomessa noin miljoona maskia päivässä. Maskit ovat kertakäyttöisiä, eikä niitä voi pestä, kierrättää, eivätkä ne ole biohajoavia.

Konepestävä mutta tehokas suu- ja nenäsuojain lopettaisi myös uusien maskien varastointi- ja kuljetusrumban, kun käytetyt maskit voitaisiin pestä sairaalassa. Pestävä ja hyvin suojaava maski olisi myös kuluttajan kannalta vaivaton ja ekologinen ratkaisu.

Yleensä langoista tehdyllä kangasrakenteella on aiemmin päästy korkeintaan 70 prosentin suodatustehoon, kun taas PolyBiotech-materiaalista tehdyille hengityssuojaimille luvataan 98,5 prosentin suodatustehokkuutta.

– Tämä on testattu, ja sille on saatu kirurgisten maskien tyyppi II -luokan hyväksyntä, Arpiainen vakuuttaa.

Arpiainen on maskeja tuottavan 4N Health -yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja.

Hänen mukaansa maskit on testattu Italiassa TUV-hyväksytyssä laboratoriossa ja ne täyttävät EN14863:2019-standardin vaatimukset.

– Tiedossamme ei ole yhtään Suomessa toimivaa laboratoriota, joka pystyy tekemään tämän standardin mukaiset testit, Arpiainen sanoo.

Osa PolyBiotech-materiaalin suodatustehosta perustuu sen nanohopeapinnoitukseen, jonka luvataan suodattavan tehokkaasti viruksia ja bakteereja.

Pinnoitteiden vaarana on pidetty sitä, että ne saattavat irrota ja päätyä hengittäessä käyttäjän keuhkoihin. Arpiaisen mukaan siitä ei ole vaaraa.

– Valitsimme pinnoitemateriaaliksi hopean, koska se estää voimakkaasti bakteerien kasvua ja kestää satoja pesuja, hän sanoo.

Yleensä kangasmaskeja on neuvottu koronan takia pesemään 90 asteessa, mutta Arpiaisen mukaan Keep-maskit voi pestä pesukoneessa 60 asteessa muun pyykin joukossa.

– Tämän jälkeen kannattaa kuivata vielä 12–24 tuntia, jotta virukset varmasti kuolevat.

Arpiaisen mukaan Keep-maskit on tarkoitus saada myyntiin kuluttajille vähittäiskauppaan.

Toistaiseksi niitä ei kuitenkaan vielä myydä missään. Maskeilta puuttuu CE-sertifiointi, joka oikeuttaa niiden myyntiin EU-alueella, mutta sertifikaatti on Arpiaisen mukaan tulossa lähipäivinä.

Lisäksi neuvottelut mahdollisten jälleenmyyjien kanssa ovat kesken. Kahden uudelleenkäytettävän maskin pakkauksen hinnaksi Arpiainen on ajatellut 45–55 euroa, mutta lopullisen hinnan päättää jälleenmyyjä.

Sarjatuotanto on myös aluillaan. Arpiaisen mukaan tällä hetkellä pystytään noin 20 000 kappaleen viikkotahtiin, mutta tahti voidaan moninkertaistaa vuoroja ja tuotantolinjoja lisäämällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?