Suomalaiset lähtivät taas ostoksille: Sokoksella jopa 40 % kasvua, Stockmannin johtajat tervehtivät aamulla ovilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset lähtivät taas ostoksille: Sokoksella jopa 40 % kasvua, Stockmannin johtajat tervehtivät aamulla ovilla

Kauppa kävi hyvin koulujen päätösviikonloppuna.

Julkaistu: 1.6. 14:08

Kauppa kasvaa jälleen. Jyväskyläläisessä vaatekaupassa asiakkaat päästettiin sisään jo etuajassa.

Asiakkaat palailevat innokkaasti kauppoihin synkän koronakevään jälkeen. Lämmin sää, koulujen päättyminen ja valmistujaiset pienine juhlineen yhdessä tänään osin päättyneiden rajoitusten kanssa innostivat ihmisiä jälleen shoppailemaan.

Tavaratalokonserni Stockmannilla toukokuun myynti on kasvanut viikko viikolta.

– Kävijämäärät ovat kasvaneet rivakasti, Stockmannin Suomen myynnistä vastaava johtaja Niko Pesonen kertoo.

Tänään maanantaina aukioloajat venytettiin jälleen pidemmiksi poikkeusolojen jälkeen.

Suomen avautuminen on vakavista talousongelmista kärsivälle yhtiölle niin iso asia, että Stockmannin Helsingin-tavaratalossa sitä haluttiin juhlistaa pääsisäänkäynnillä.

– Toivotimme asiakkaat tervetulleiksi. He tuntuivat olleen otettuja siitä. Monelle tämä oli itselleenkin sellainen päivä, että uskalsi vihdoin lähteä liikkeelle, Pesonen kertoi.

Stockmannin johtaja Niko Pesonen toivotti asiakkaita maanantaina tervetulleeksi yhdessä johtoryhmän jäsenen Tove Westermarckin kanssa.

Tavaratalossa hyvin myyvät ruuanlaittoon ja grillaukseen liittyvät tuotteet.

– Lasistot, kylmät ja kuumat juomat, kahvilaitteet. Ulkona ajanviettoon liittyvät kodin tuotteet. Myös juhlavaatteita myytiin koulujen päättymisen alla, mutta toisaalta edelleen paljon myös casualia, kotiolo- ja kotitoimistovaatetta.

Jyväskylässä etuajassa sisään

Jyväskyläläisessä vaatekauppa Koto Designmarketissa on huomattu, että ihmisiä on paljon liikenteessä. Aukioloja alettiin pidentää toukokuussa ja tänään lisää.

– Kesävaatteita, housuja, korviksia, lahjakortteja, pieniä juttuja, joita voi laittaa lahjan mukaan, yrittäjä Laura Simpanen kertoo.

Laura Simpanen vetää suomalaista designia myyvää liikettä kahden muun yrittäjän, Sanni Orasen ja Aino Pohjoisenmäen kanssa.

– Moni haluaa päivittää vaatekaappia, mutta myös harmittelee, ettei viitsi ostaa juhlavaatteita, kun ei ole missä juhlia.

Huhtikuussa kauppa keskittyi verkkoon, liikkeessä saattoi asioida vain kourallinen ihmisiä päivässä. Viime viikon lopulla Simpanen yllättyi, kuinka paljon asiakkaita oli liikkeellä.

– Yhtenä päivänä ihmisiä oli jo ulkona odottamassa ja avasimme vähän aikaisemmin.

Sokoksen myynnissä 40 % kasvu

Sokoksen myynti oli viime viikolla jopa yli 40 prosenttia vilkkaampaa kuin viime vuonna samaan aikaan.

Kauppa kävi yleisesti erittäin hyvin koulujen päätösviikonloppuna. Prismassa käyttötavaran asiakasmäärät kasvoivat kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Valmistujaisjuhlien poisjäämisen vuoksi myynninlaskuja oli sen sijaan lahjatuotteissa.

Kannelmäen Kaaren Prisman johtaja Ilkka Riiali kertoo, että puutarhakauppa käy nyt kuumana, kuten aina kun ilmat lämpenevät.

Prismassa kävi toukokuussa asiakasomistajia 13 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa. Käyntikerrat ovat tihentyneet ja kauppareissulla käytetään yhdeksän prosenttia vähemmän rahaa kuin huhtikuussa.

Teltat ja riippukeinut käyvät kaupaksi. Frisbeegolf-välineiden myynti on lähes kolminkertaistunut. Merkittävimpiä myynninkasvuja oli puutarhatuotteiden lisäksi rakentamisessa ja remontoinnissa, kesäurheiluvälineissä ja ulkoleluissa, SOK:sta kerrotaan.

– Pikkuisen lähtivät liikkumaan jo ilmastointilaitteetkin, kun tuli lämmintä.

Myös Stockmannilla kiinnostus ilmastointilaitteisiin alkaa jo näkyä, sillä niiden selailu verkkokaupassa oli kasvanut.

Isoissa päivittäistavaraketjuissa asiakasvirtojen kasvu ei ole yhtä suurta kuin erikoisliikkeissä. Rajoitusten asteittainen poistuminen ja kesän tulo on Riialin mukaan ollut aistittavissa.

– Vähän kuin varsat ja vasikat lasketaan kesälaitumelle, niin samanlaista tunnelmaa on ollut ilmassa. Toivottavasti ei innostuta liikaa, vaan muistetaan pitää pelisäännöistä kiinni. Malttia liikkumisessa, kun tämä [koronaepidemia] ei kuitenkaan ole vielä ohi.

ABC:ltä kukkia ja virvokkeita

ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala viestittää, että palautuminen kohti tänään avautuvia ravintoloita on jatkunut tasaisena. Viikonloppuna suomalaisten liikkuminen Suomessa oli vielä viime vuotta rauhallisempaa, mutta suunta oli kohti normaalia tilannetta.

Viikonloppuna ihmiset söivät pikaruokaa, pesivät autoja ja ostivat kukkia ja virvoitusjuomaa.

Korjaus juttuun 1.6 klo 17 Niko Pesosen nimikkeeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?