Näin paljon maksavat lapsiperheen matkat ja majoitus viikon Suomi-lomalla – katso kolme hintaesimerkkiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin paljon maksavat lapsiperheen matkat ja majoitus viikon Suomi-lomalla – katso kolme hintaesimerkkiä

Taloussanomat laski kolmen kotimaahan suuntautuvan viikon mittaisen perheloman matkan ja majoituksen hinnat.

Taloussanomat vertaili viikon lomamatkan hintoja pääkaupunkiseudulla asuvan autottoman lapsiperheen näkökulmasta.­

30.5. 6:48

Koronapandemia sysäsi tulevan kesän kotimaanmatkailun hyvään vauhtiin.

Se näkyy etenkin vuokramökkien ja matkailuautojen kysynnässä: jos mielii heinäkuussa lomalle, esimerkiksi vuokramökin löytäminen on kiinni silkasta hyvästä tuurista. Valtaosa varausportaaleista myy pelkkää eioota.

Taloussanomat vertaili viikon lomamatkan hintoja pääkaupunkiseudulla asuvan autottoman lapsiperheen näkökulmasta, ja teki laskelmat kolmesta erityyppisestä kotimaanmatkasta.

Esimerkkien perheeseen kuuluu vanhemmat ja 7-vuotias lapsi. Perhe lähtee matkalle keskellä vilkkainta lomasesonkia, heinäkuun alussa, viikolla 28.

Tiedot on kerätty matkailupalvelujen tarjoajilta 27. toukokuuta. Osa matkailupalveluiden tarjoajista ei ole vielä julkaissut kesän hintojaan. Onkin todennäköistä, että jutussa mainitut hinnat muuttuvat jonkin verran toukokuun viimeiseen viikkoon verrattuna.

Matkojen hintoihin on laskettu pelkät matka- ja majoituskulut, ei esimerkiksi ruokailuun ja ostoksiin käytettäviä kustannuksia.

1. Junalla Joensuuhun, kuusi yötä hotellissa

Perhe on suunnitellut matkustavansa junalla Pohjois-Karjalaan, Joensuuhun, ja majoittuvansa hyvään hotelliin.

VR aloittaa kesän junalippujen myynnin vasta 9. kesäkuuta. Vielä ei ole tiedossa, mihin hintaa kesän junalippuja myydään. Junamatkojen yhteishinta on sen vuoksi laskettava kesäkuun alun hintojen mukaan.

Perusliput meno-paluu -matkalle Helsingistä Joensuuhun Intercity-junalla maksavat toukokuun hintatason mukaan kolmihenkiselle perheelle yhteensä 222 euroa.

Perillä majoitutaan hotelli Scandic Joensuuhun kuudeksi yöksi. Booking.com-portaalin kautta varattuna majoitus maksaa 1 000 euroa. Hinta sisältää buffet-aamiaiset.

Viikon Joensuun-matkan hinnaksi tulee tällöin 1 222 euroa.

2. Matkailuautolla Ouluun, yöpymiset leirintäalueilla

Perhe haluaa kokeilla jotain erilaista. Päädytään vuokraamaan matkailuauto. Sillä ajetaan Helsingistä Ouluun ja takaisin. Majoitus järjestyy sujuvasti reitin varrella sijaitsevilla leirintäalueilla.

Vuokrattavia matkailuautoja ei enää tässä vaiheessa toukokuuta juuri ole tarjolla, mutta perhe onkin varannut ajoneuvon, vuoden 2019 mallin Carado T 448:n, hyvissä ajoin. Auton vuokra heinäkuun ensimmäiselle viikolle on 1 250 euroa.

Keskikokoinen matkailuauto kuluttaa dieseliä noin 10 litraa sataa kilometriä kohden. Suorinta reittiä matka Helsinki-Oulu-Helsinki on noin 1 080 kilometriä. Dieselin keskihinta on tällä hetkellä noin 1,14 euroa litralta, jolloin matkan polttoainekulut ovat noin 123 euroa.

Tosiasiassa ajoreittiin tulee ylimääräisiä kilometrejä, sillä moni leirintäalue sijaitsee muualla kuin valtateiden varrella.

Myös matkailuautopaikkojen hinnat vaihtelevat leirintäalueesta riippuen. Viime vuonna keskimääräinen hinta sähkötolpalla varustetulle matkailuautopaikalle oli kolmihenkiseltä perheeltä noin 32 euroa yöltä. Kuuden yön yöpymiset maksavat siis noin 192 euroa.

Koko matkan hinnaksi muodostuu näiden kulujen pohjalta laskettuna 1 565 euroa.

3. Vuokra-autolla Vaasaan, majoitus vuokramökissä

Perhe haluaa tällä kertaa vuokrata henkilöauton, ajaa sillä Helsingistä Vaasaan, viettää viikon vuokramökissä ja palata sitten kotiin.

Ajokiksi vuokrataan viidelle hengelle rekisteröity Volkswagen Polo 223 euron viikkohinnalla Booking.com-portaalin kautta. Economy-luokan pikkuauton keskikulutus on noin 4,7 litraa polttoainetta sataa kilometriä kohden. 95E10-bensiinin hintojen keskiarvo Suomessa on tällä hetkellä 1,29 euroa litralta.

Ajomatka Helsingistä Vaasaan ja takaisin on noin 850 kilometriä. Polttoainekulut koko matkalle olisivat näiden lukujen perusteella noin 52 euroa.

Matkailuautojen lisäksi vuokramökkejä on enää tässä vaiheessa kevättä vaikea saada viikoksi. Lähes kaikki kohteet on varattu loppuun.

Airbnb:llä on kuitenkin yhä tarjolla muutama vaihtoehto. Perhe majoittuu löytämäänsä saunalliseen rantamökkiin, jonka vuokra on 999 euroa kuudelta yöltä.

Vaasan-matka maksaisi näiden lukujen perusteella perheelle 1 274 euroa.

Luvut juttuun kerättiin VR:ltä, Booking.com-portaalista, Matkailuautovuokraus.fi-palvelusta, Matkailuajoneuvotuojat ry:ltä, Airbnb.fi-portaalista sekä Suomen Leirintäalueyhdistykseltä. Polttoainekulut on haettu tankille.fi-sivustolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?