Kommentti: Älä ruoki taantumaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Älä ruoki taantumaa

Pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen osallistuvat yhdessä allekirjoituksillaan lamakampanjaan Kauppalehden etusivulla 26. tammikuuta 2009.

Julkaistu: 29.5. 15:59

Suomi vajosi virallisesti taantumaan jo alkuvuonna. Lamaa – tai taantumaa – ei ole syytä nytkään omin toimin ruokkia, toimittaja Sami Noponen kirjoittaa.

Suomen kansantalous tipahti Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan taantumaan jo alkuvuonna, siis ennen kuin koronakriisi iski kunnolla talouteen.

Talous on silloin teknisessä taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena peräkkäisenä neljänneksenä edelliseen neljännekseen verrattuna. Näin tapahtui nyt loka–joulukuussa ja tammi–maaliskuussa.

Tuoreen tilastotiedon informaatioarvon kanssa voi kuitenkin olla vähän niin ja näin, kun tiedetään, että huhtikuussa Suomen taloudessa oli äkkipysähdys. Tämän takia huhti–kesäkuun tilastoluvuista tulee selvästi tammi–maaliskuuta karmaisevammpia.

Pienet heilahtelut bkt:ssa voivat hämätä. Edellisen kerran Suomi oli taantumassa kesällä 2018, mutta veikkaan että moni ohitti asian tuolloin lähinnä olankohautuksella.

Nyt luvassa on kunnon matalasuhdanne, jolle ennusteiden mukaan haetaan vertauskohtaa finanssikriisivuosista kymmenen vuoden takaa. Vuonna 2009 Suomen talous supistui yli 8 prosenttia eli selvästi EU-maita enemmän.

Mutta onko nyt tulossa kunnon lama eli poikkeuksellisen pitkä ja syvä taantuma? Talousennustajien mukaan onneksi ei.

– Lama tulee vasta sitten, jos elvytys epäonnistuu taikka viruksen kanssa ei opita elämään, totesi pitkän linjan ekonomisti, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tällä viikolla.

Koronakriisin myötä Suomen vientinäkymät ovat synkentyneet, kun suurimmat vientimaat Saksa ja Ruotsi sukeltavat. Mutta kotimaisella kysynnällä on taloudessa entistä suurempi merkitys. Finanssikriisin jälkeen Suomen laimea talouskasvu oli pitkään lähinnä yksityisen kulutuksen varassa.

Finanssikriisin aikoihin elinkeinoelämä aloitti ”Älä ruoki lamaa” -kampanjan. Siinä kehotettiin suomalaisia välttämään turhaa lamakäyttäytymistä eli herkeämään yltiösäästäväisiksi.

Kulutuksen nopean supistumisen pelättiin vain jyrkentävän taantumaa. Kampanjassa perättiin myös yrityksiltä investointeja tulevaisuuteen.

Koronakriisin keskellä kampanjan opit on syytä kaivaa esille. Lamaa – tai taantumaa – ei ole syytä nytkään omin toimin ruokkia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?