Pankkikorttitilastot: Kuluttajat palaamassa normaaliarkeen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankkikorttitilastot: Kuluttajat palaamassa normaaliarkeen

Julkaistu: 29.5. 14:54

Kuluttaminen joukkoliikenteessä, takseissa, ravintoloissa, matkailussa sekä kulttuurissa on yhä hyvin vähäistä.

Suomalaiskuluttajat ovat palaamassa normaaliarkeen koronarajoitusten kevennyttyä, voi päätellä S-Pankin pankkikorttitilastoista.

S-Pankin korttitilastoista selviää, että korttitapahtumien määrässä oli viime viikolla laskua 10 prosenttia tammikuun tasoon verrattuna, kun alimmillaan koronakriisin aikana laskua oli maaliskuun viimeisellä viikolla 31 prosenttia.

Euromääräisesti S-Pankin korteilla maksettiin viime viikolla neljä prosenttia enemmän kuin tammikuussa.

– Ostoksia on kevään ajan tehty normaalia harvemmin ja suuremmilla summilla, mutta nyt keskiostoksen summa on kääntynyt laskuun ja kokonaiskulutus nousuun. Vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat siirtymässä takaisin normaaliin arkeen kaupassa käynnin osalta, arvioi S-Pankin korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell tiedotteessa.

Polttoaineen kulutuksessa on S-Pankin mukaan noustu takaisin maaliskuun alun tasolle noin 30 prosentin notkahduksen jälkeen. Myös urheiluvälineiden ja sisustusliikkeiden myynti palasi toukokuun lopussa koronakriisin aiheuttaman romahduksen jälkeen normaalille, viime vuoden vastaavan ajankohdan tasolle.

Edellisenä viikolla kuluttamisen toipuminen näytti kuitenkin ottaneen aikalisän. Nordean pankkikorttitilastojen mukaan korttimaksamisen volyymi euroissa oli edellisviikolla noin 10 prosenttia pienempi kuin ennen koronakriisiä ja noin 15 pienempi vuodentakaiseen verrattuna.

Nordean tilastojen perusteella kuluttaminen on piristynyt selvästi viikolta 16 alkaen edellisviikkoa lukuun ottamatta.

Kuluttaminen joukkoliikenteessä, takseissa, ravintoloissa, matkailussa sekä kulttuurissa on yhä hyvin vähäistä. Muu vähittäiskauppa, apteekit, päivittäistavarakauppa ja verkkokauppa pärjäävät puolestaan parhaiten. Nordean mukaan pahin on jäänyt taakse monilla aloilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?