Kommentti: Ravintoloitsijat ja asiakkaat, älkää mokatko nyt! - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ravintoloitsijat ja asiakkaat, älkää mokatko nyt!

Terassit odottavat kohta asiakkaitaan. Järkevä ravintoloitsija huolehtii turvaväleistä niissäkin.

Julkaistu: 29.5. 13:06

Ravintoloiden avaaminen on hyvä juttu, mutta jos järki ei pysy kylmänä, ilo jää lyhyeksi, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Ravintoloiden auki pysymisen voi kaataa kaksi joukkoa: ravintoloitsijat ja asiakkaat. Siksi kylmä järki pitää pysyä päässä vaikka kesähellettäkin pukkaisi.

Ravintoloiden avautumista ensi viikolla pitkän tauon jälkeen odotetaan malttamattomana. Monelle omatekoinen ruoka maistuu jo mässyltä. Noutoruokakaan ei yleensä säily perille asti yhtä ehtona, kuin jos sen söisi ravintolapöydässä.

Muut kuin ruokaravintolat ovat sosiaalisesti tärkeitä monille. Some ei korvaa naamakkain jutustelua tuttujen kanssa. Joillekin elämän tärkeimpiä henkilöitä voi olla kantakapakan tuttavuus, josta ei tiedä kuin etunimen.

Ja ovathan tässä kaikki kotona istuneet tarpeeksi.

Ravintoloitsijoille viime kuukaudet ovat olleet hädän aikaa tukilupauksista huolimatta. Omaisuus on kiinni ravintolassa tai baarissa, joka ei ole tuottanut mitään pariin kuukauteen, jos ulosmyytävää ei ole ollut. Konkurssi ja köyhyys uhkaavat.

Huoli on myös henkilökunnalla, joka on lomautettuna tai irtisanottuna. Tarvittaessa työhön tulevia ei ole tarvittu.

Kaikki haluavat ovet auki. Mutta ne saattavat sulkeutua äkkiä.

Yksi supertartuttaja riittää

Koronaviruksesta on opittu, että se leviää viekkaasti. Se ei pyyhkäise maiden yli kuin influenssa, vaan hiipii salamyhkäisesti. Vappuna Etelä-Koreassa sattui tunnettu tapaus, jossa baarikierrokselle lähtenyt nuori mies tartutti joukoittain ihmisiä. Uusimpien arvioiden mukaan häneen juontaa yli sata tartuntaa.

Tapauksen jälkeen suljettiin pääkaupunki Soulin alueella 2 000 baaria. Etelä-Korea on muutenkin joutunut uudestaan kiristämään rajoitustoimia, vaikka siellä ovat käytössä valvontakeinot, joihin esimerkiksi Suomen lait eivät anna valtuuksia.

Koronaviruksen levitessä ovat korostuneet ”supertartuttajat”. Ei tiedetä syytä, miksi jotkut ihmiset levittävät tautia muita paljon tehokkaammin. Koska koronavirus ei välttämättä edes oireile tartuntojen käynnistyessä, ketään ei voi asiasta syyttää.

Saksassa avattiin hiljan ravintolaita, ja sielläkin riskejä on toteutunut viattoman oloisissa tilanteissa, joissa ihmiset ovat tervehtineet ja halanneet vanhoja tuttuja. Ravintolanomistajia kuitenkin uhkaavat ankarat sakot, jos määräyksiä ei noudateta.

Jotkut saattavat pelätä asiakkaitaan tai heidän menettämistään silti sakkoja enemmän.

Itsestä kiinni

Suomessa tilanne ei mitenkään eroa mainituista maista. Virus kytee, vaikka pahinta ei ole tapahtunut. Jos virus saa tilaisuuden, se leviää uudestaan.

Siksi ravintoloita säädellään nyt tavalla, jolle lähin vertailukohta löytyy 1980-luvun alkupuolelta. Mutta silloinkaan ei ollut näin tiukkaa.

Ravintoloitsijoiden on pakko olla ankaria asiakkailleen. Jos he eivät ole, ja tartuntoja tulee, ravintoloiden toimintaa joudutaan jälleen rajoittamaan lisää tai sulkemaan niitä.

Monissa kaupunkien pikkubaareissa on niin vähän tilaa, että ajatus asiakaspaikkojen puolittamisesta on monella tapaa vitsi. Kassan takana olevan myyjän voi olla hankala estää, jos asiakkaita vain tunkee sisään. Nykyään portsarit ovat harvemmassa. Hassua, että heitäkin voi vielä tulla ikävä.

Ulkoterassit ovat periaatteessa turvallisempia, mutta ravintoloitsijoilla voi olla kova hinku täyttää ne pöydillä menetyksiään paikatakseen. Se ei kannata. Virus tarttuu ulkona huonommin, mutta tarttuu kuitenkin.

Ravintoloitsijat eivät onnistu ilman asiakkaiden ymmärrystä. Monella on ilo ja uho päällä, mistä ei yleensä hyvää seuraa. Jos aikoo tulla terassille myöhemminkin kesällä, kannattaa käyttäytyä niin kuin neuvotaan.

Jos paikka näyttää täydeltä, sinne ei kannata tunkea, vaan etsiä toinen.

Ei mokata tätä.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?