Suomi vajosi taantumaan – ekonomisti pitää alkuvuotta silti torjuntavoittona - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi vajosi taantumaan – ekonomisti pitää alkuvuotta silti torjuntavoittona

–Monet yritykset joutuivat sulkemaan ovensa keväällä. Sekä yritysten että kuluttajien luottamusmittarit romahtivat huhtikuussa lamavuosien tasolle.

Julkaistu: 29.5. 10:34

Monessa muussa maassa sukellus oli jo maaliskuussa jyrkempää. Huhti–kesäkuusta on tulossa Suomessakin surkea, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Suomen talous tipahti alkuvuonna taantumaan, kertoi tänään Tilastokeskus.

Talous on määritelmän mukaan taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena peräkkäisenä neljänneksenä edellisiin neljänneksiin verrattuna.

Bruttokansantuotteen arvioidaan tammi–maaliskuussa supistuneen 0,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Aiemman ennakkoarvion mukaan bruttokansantuotteen ennakoitiin kasvaneen 0,1 prosenttia.

Edellisen kerran Suomi oli tällä mittarilla taantumassa – tosin loivassa – vuonna 2018 huhti–syyskuussa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää alkuvuoden lukemaa torjuntavoittona, sillä bruttokansantuotteen lasku on ollut monessa muussa maassa huomattavasti jyrkempää.

– Euroalueen bkt laski ennakkotiedon mukaan 3,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä, eli koronavirus ja sen torjumistoimet iskivät muualle Eurooppaan huomattavasti rajummin ja Suomea aikaisemmin, Kuoppamäki toteaa sähköpostikommentissaan.

Huhti–kesäkuu tulee kuitenkin olemaan surkea myös Suomessa.

– Monet yritykset joutuivat sulkemaan ovensa keväällä. Sekä yritysten että kuluttajien luottamusmittarit romahtivat huhtikuussa lamavuosien tasolle.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suurten yritysten kausitasoitettu liikevaihto supistui huhtikuussa 7,2 prosenttia edelliskuuhun verrattuna, vuodentakaisesta laskua tuli 11,2 prosenttia.

– Pienissä palvelualojen yrityksissä, etenkin ravintoloissa ja majoitusliikkeissä, pudotus on varmasti ollut vielä jyrkempää.

Kuoppamäen mukaan tilastoluvut eivät kuitenkaan viittaa pahimpien uhkakuvien kaltaiseen romahdukseen. Mikäli talouden avaaminen etenee ilman huomattavaa toista virusaaltoa, voi bkt:n supistuminen jäädä tänä vuonna alle 10 prosenttiin.

– Kulutuskysyntä voi monilta osin toipua ripeästikin, tästä on esimerkkejä jo Tanskasta ja Norjasta. Kovin nopea talouden elpyminen ei silti näyttäisi olevan edessä, sillä maailmalla talouskriisi on syvä ja investointien puute ei näytä vielä vihreää valoa vientikysynnän nopealle toipumiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?