Suora lähetys: Komissio julkistaa esityksensä elpymisrahastosta

EU:n komissio esittelee tänään ehdotuksensa elpymisrahastosta ja EU:n budjetista. Katso suora lähetys.

27.5.2020 13:24

EU:n komissio esittelee tänään ehdotuksensa elpymisrahastosta ja EU:n monivuotisesta budjetista.

EU-maiden johtajat sopivat uuden elpymisrahaston luomisesta videokokouksessa jo huhtikuussa, mutta yksityiskohdat jäivät tuolloin auki. Elpymisrahaston koko, rahoittaminen sekä varojen jakaminen ovat merkittäviä kysymyksiä, joihin on määrä saada vastauksia komission esityksestä.

Suuret jäsenmaat Saksa ja Ranska ehdottivat viime viikolla 500 miljardin euron elpymisrahastoa budjetin yhteyteen. Saksan ja Ranskan ehdotuksessa rahasto rahoitettaisiin EU:n ottamalla lainalla ja varat jaettaisiin tukina niitä tarvitseville. Osa jäsenmaista on suhtautunut ehdotukseen nuivasti ja vastustaa yhteisvastuullisen velan kasvattamista.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni kertoi iltapäivällä Twitterissä, että komissio esittää 750 miljardin euron elpymisrahastoa.

Muun muassa saksalainen uutistoimisto DPA kertoo lähteisiinsä vedoten, että rahastosta jaettaisiin 500 miljardia euroa tukina ja 250 miljardia euroa lainoina.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi STT:n haastattelussa maanantaina, että Suomi haluaa tiukat ehdot uuden välineen kautta myönnettävälle tuelle.

Komission esitys tulee julki iltapäivästä Suomen aikaa, noin klo 14.30.

Näytämme tiedotustilaisuuden suorana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?