Ulkomaisten kausityöntekijöiden kohtelua aletaan valvoa tehostetusti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ulkomaisten kausityöntekijöiden kohtelua aletaan valvoa tehostetusti

Tänä vuonna moni viljelijä on ollut huolissaan siitä, miten viljely ja sadonkorjuu saadaan hoidettua koronarajoitusten takia.

Julkaistu: 25.5. 12:52

Aiempina vuosina on ollut epäselvyyksiä ulkomaisen kausityövoiman palkkauksessa.

Työsuojeluviranomainen valvoo tänä kesänä tehostetusti kausityöntekijöiden työsuhteen ehtoja.

Aiempina vuosina on tullut esiin epäselvyyksiä ulkomaisen kausityövoiman palkkauksessa. Esimerkiksi kasvinviljelyssä joka neljännellä tarkastuksella havaittiin, että ulkomaisen työntekijän palkka ei ole yleissitovan työehtosopimuksen mukainen, työsuojelutarkastaja Merja Laakkonen Itä-Suomen avista sanoo tiedotteessa.

– Lisäksi palkkaa ei voitu kaikissa tapauksissa luotettavasti tarkastaa työaikakirjanpidon puutteiden vuoksi, Laakkonen lisää.

Useita vuosia tiloilla työskennelleille, työt osaaville ja ensikertalaisia perehdyttäville työntekijöille ei voi maksaa alinta mahdollista palkkaa.

– Jos työntekijällä on kokemusta ja ammattitaitoa, jota käytetään yrityksessä hyväksi, tämän pitäisi näkyä hänen henkilökohtaisessa palkanosassaan. Tilanne voi täyttää työsyrjinnän tunnusmerkistön, mikäli ammattitaitolisä jätetään maksamatta työntekijän ulkomaalaisuuden vuoksi.

Tarkastuksilla valvotaan myös, että työnantaja on varmistunut palvelukseen ottamansa ulkomaalaisen henkilön työnteko-oikeudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?