Lännen Media: Olkiluoto 3:sta paljastui uusia merkittäviä vikoja ja suunnittelu­virheitä

Stuk on löytänyt Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksiköstä useita merkittäviä vikoja, joiden korjaaminen lykkää sähköntuotannon alkua.

Olkiluoto 3:n (kuvassa vasemmalla) oli määrä valmistua jo vuonna 2009.

24.5.2020 16:36

Olkiluodon ydinvoimalan rakenteilla olevasta kolmosyksiköstä OL3 on löytynyt merkittäviä vikoja, kertoo Lännen Media jutussa, jonka on julkaissut muun muassa sanomalehti Satakunnan Kansa.

Säteilyturvakeskuksen valvontaraportin mukaan yhden reaktorin primääripiirin ylipainesuojaukseen liittyvän ohjausventtiilin todettiin vuotavan. Venttiiliä avatessa huomattiin, että sen kara oli poikki. Lisäksi kahdessa muussa ohjausventtiilissä havaittiin säröjä.

Vika on Stukin mukaan merkittävä, ja vaurioituneet venttiilit on toimitettu Saksassa tarkempiin tutkimuksiin.

Myös kolmosyksikön hätädieselgeneraattoreissa on Stukin mukaan merkittäviä suunnittelupuutteita.

Lisäksi paineistimen yhdyslinjan värähtelyä on lehden mukaan yritetty ratkaista jo pari vuotta.

Teollisuuden Voima TVO jätti huhtikuun alkupuolella ydinpolttoaineen latausta koskevan lupahakemuksen. Tuolloin yhtiö arvioi latauksen lykkäytyvän kesäkuusta erityisesti koronatilanteeseen liittyvän epävarmuuden vuoksi.

Voimalahanke on viivästynyt jo aiemmin useaan kertaan. Olkiluodon kolmosreaktorin piti alun perin valmistua vuonna 2009. Viime vuoden lopulla TVO tiedotti, että säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa maaliskuussa 2021, kun se sitä aiemmin oli ilmoittanut aikatauluksi tämän vuoden syyskuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?