Uudet kansalaismaskit pian myyntiin K-kauppoihin – käytössä huomioitava tärkeä seikka - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uudet kansalaismaskit pian myyntiin K-kauppoihin – käytössä huomioitava tärkeä seikka

Julkaistu: 23.5. 15:27

K-ryhmä tuo kesäkuun alussa myyntiin uudet kansalaismaskit noin euron kappalehintaan.

K-kaupat tuovat kesäkuun alussa myyntiin ”kansalaismaskit” jotka K-ryhmä on kehittänyt yhdessä Ahlstrom-Munksjön ja Filterpakin kanssa. Maskien myynnin aloituksesta kertoi Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa lauantaiaamuna haastateltu Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

– Varmasti jo heti ensi viikon jälkeen niitä on tarjolla, Helander sanoo.

– Myyntihinta tulee olemaan euron paikkeilla kappale, ja yhdellä maskilla pärjää hyvin koko päivän.

”Kansanmaski” ei ole virallinen nimike, mutta niillä on tapana tarkoittaa suu-nenäsuojuksia, jotka vähentävät käyttäjän käyttäjän hengityksen, puhumisen ja yskimisen myötä leviäviä sylkipisaroita, mutta jotka eivät vastaa kirurgisten maskien laatuvaatimuksia. Kansanmaskit eivät suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, mutta vähentävät todennäköisyyttä, että käyttäjä itse levittäisi mahdollista tartuntaansa eteenpäin.

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlinin mukaan kuitukankaasta valmistetut maskit antavat esimerkiksi puuvillasta tehtyjä kangasmaskeja paremman suoja muille, mutta rajallisesti myös käyttäjälle. Niitä ei silti kannata käyttää jatkuvasti.

–  Jatkuva käyttö ei ole kuitenkaan suositeltavaa kuin erittäin perustelluista syistä. Maskien jatkuva käyttö rasittaa käyttäjäänsä ja heikentää happisaturaatiota, kertoo Harlin.

Ahlstrom-Munksjö tuottaa K-ryhmän myymien maskien materiaalin ja Filterpak-yhtiö aloittaa varsinaisen valmistuksen ensi viikolla Hangossa. Helanderin mukaan maskeja voidaan valmistaa kesäkuussa 1,2 miljoonaa kappaletta, ja määrää on tarkoitus nostaa.

Maskien suodatustehokkuus on VTT:n mittausten mukaan 88 prosenttia.

S-ryhmästä ei lauantaina kommentoitu yhtiön suunnitelmia maskien myynnistä.

K-ryhmän lisäksi niin sanottuja kansanmaskeja on ilmoittanut tuottavansa myös Desingmask-yhtiö, joka sekin käyttää Ahlstrom-Munksjön tuottamaa kuitumateriaalia. Desingmaskin tuottaman maskin suodatustehokkuus on mittausten perusteella 97,9 prosenttia. Aluksi terveydenhuollon tarpeisiin suunnatun maskin tuotantomäärät ovat aluksi joitakin kymmeniä tuhansia.

(Juttuun päivitetty 24.5. klo 14.20 Ali Harlinin kommentit kuitukankaasta)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?