1000 paikan terassille 500 ihmistä – tältä terassikesä voi näyttää käytännössä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

1000 paikan terassille 500 ihmistä – tältä terassikesä voi näyttää käytännössä

Ravintoloiden terassikausi saa avauksensa kesäkuun alussa, kun koronarajoituksia puretaan asteittain.

Julkaistu: 23.5. 14:03

Ensi kesänä Suomessa saatetaan nähdä suuria terasseja, joilla on epätavallisen väljää.

Aluillaan olevasta kesästä voi tulla kaikkien aikojen terassikesä, kun kahvilat ja ravintolat vapautuvat asteittain koronavirusrajoituksista kesäkuun alusta lähtien.

Sisätiloissa asiakasmäärät ovat tarkkaan rajatut, mutta asiakaspaikkarajoite ei koske ulkoanniskelualueita kuten terasseja, kunhan riittävä turvaväli asiakkaiden kesken säilyy.

Kesäkuun alkuun on povattu tavanomaista lämpimämpää säätä. Normaalistikin etelässä ollaan lähellä 20 asteen lämpötiloja.

– Hyvä puoli tilanteessa on se, että ravintolat voivat avata 1.6. alkaen. Ne ravintolat, jotka voivat laajentaa terassejaan, pystyvät paikkaamaan osan tulojen menetyksistään tällä tavoin, ravintoloitsija Henri Alén Helsingistä pohtii höllennyksiä koko alan näkökulmasta.

Alén työskentelee ravintola Finnjävelissä. Hänen omassa ravintolassaan terassin laajentaminen ei ole helppoa, sillä ravintola sijaitsee Helsingin keskustassa.

Terassiaan suurentavat ainakin ravintolat Lasipalatsi ja Dekki Helsingissä ja Don Papa Oy Lappeenrannassa. Don Papan laajennetulla terassilla on 150 asiakaspaikkaa nykyisten 80 sijaan.

Helsingin kaupunki suunnittelee aivan kaupungin sydämeen, Tuomiokirkon edustalle Senaatintorille suurta terassi- ja palvelualuetta kesäksi.

– Terassien laajentaminen voi auttaa monia ravintola-alan yrityksiä kassavirran kasvattamisessa koronakriisin jälkeen, senior specialist Jani Hiltunen kertoo Don Papan tilanteesta Ilta-Sanomille.

Lasipalatsi ja Dekki laajentavat terassejaan yhdessä. Hanke käynnistyi jo ennen hallituksen päätöstä.

– Saimme luvat Helsingin Lasipalatsin terassin laajennukselle tiistaina määräajaksi eli heinäkuun loppuun asti. Ravintola Lasipalatsilla oli aiemmin terassipaikkoja 284 ja saimme luvan 568 paikalle. Käytämme laajennuksesta nyt vain tuplaantuneen anniskelualueen, emmekä ota tuplaantuneita asiakaspaikkamääriä käyttöön, jotta asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuus säilyy. Dekillä ja ravintola Lasipalatsilla olisi siis yhteensä yli 1000 terassipaikkaa, joista ne ottavat nyt käyttöön runsaat 500, Lasipalatsin toimitusjohtaja ja ravintoloitsija Joonas Keskinen sanoo.

Keskisen mukaan hallituksen päätös terasseista oli myönteinen yllätys, mutta se ei valitettavasti pelasta kaikkia ravintoloita.

– Sisätiloissa olisin toivonut, että olisi sallittu 75 prosenttia aiemmasta asiakasmäärästä eikä hallituksen lupaama 50 prosenttia, Keskinen sanoo.

– Vaikka rajoitusten höllentämien on hyvä asia, emme vieläkään tiedä, milloin esimerkiksi palkkatuet voidaan saada. Siitä ei ole mustaa valkoisella. Tämä on alan työllisyyden kannalta huono asia, ravintoloitsija Alén sanoo.

Monissa yrityksissä lomautukset päättyvät kesäkuun lopussa. Alén on huolissaan siitä, että kun tukitoimien aikataulu on avoin, osa yrityksistä voi päätyä irtisanomisiin.

– Avautumiseen lähdetään vähän kuin ”sokeana moottoritielle”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?