Keskon Mikko Helander Ylelle: Ruoan hinta nousee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keskon Mikko Helander Ylelle: Ruoan hinta nousee

Ylen Ykkösaamussa vieraillut Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan ruoan hintaa Suomessa nostaa muun muassa verotus, mutta jatkossa myös esimerkiksi ilmastonmuutos.

Julkaistu: 23.5. 12:49

Useat syyt vaikuttavat ruoan hinnan nousuun, arvioi Keskon pääjohtaja Ylen haastattelussa.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander arvioi, että ruoan hinta tulee nousemaan.

– Meidän on syytä varautua siihen, että varsinkin hyvästä, laadukkaasta, turvallisesta, kotimaisesta ruoasta on oltava valmiita maksamaan enemmän, hän totesi Ylen Ykkösaamu-ohjelman haastattelussa lauantaiaamuna.

Helander muistutti kuitenkin, että ruoan hinta on laskenut koko viimeisen vuosisadan.

– Kotitalouden ruokavaroista enää 10 prosenttia menee ruokaan, kun se menneinä ruoka vuosikymmeninä oli 30 prosenttia, hän sanoi.

Kesko on sitoutunut muun muassa olemaan hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Ilmastotavoitteet eivät kuitenkaan hänen mielestään nosta ruoan hintaa, vaan varsinkin globaalisti ruoan hintaa nostavat esimerkiksi väkiluvun kasvu, ilmaston lämpeneminen ja energian kallistuminen.

Ylen haastattelussa otettiin esille, että suomalaiset maksavat ruoastaan jo viidenneksen ja kasviksista lähes 30 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Helanderin mukaan syy on Suomen verotuksessa.

– Suomessa veroluonteisten maksujen osuus ruoan hinnassa on noin 40 prosenttia, kun EU-keskiarvo on noin 20 prosenttia,

– Kun katsotaan ruoan verottomia hintoja, niin Suomessa hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset, ja olemme selvästi alle EU-keskiarvon.

Helander toivoisi aiheesta Suomessa laajempaa poliittista keskustelua.

Hän toivoo myös, että kotimaista tuotannon tukemiseen kiinnitetään jatkossa myös huomiota. Koronaepidemia on Helanderin mukaan osoittanut, että kotimainen tuotanto on tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?