Postille sadantuhannen euron rapsut tietosuojan rikkomisesta

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun seuraamusmaksuja on määrätty.

22.5.2020 16:32 | Päivitetty 22.5.2020 16:55

Tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio määräsi tällä viikolla Postille ja kahdelle muulle yritykselle seuraamusmaksut tietosuojarikkomuksista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun seuraamusmaksuja on määrätty.

Suurimman summan sai maksettavakseen Posti. Sen sadantuhannen euron maksu on seurausta siitä, ettei se kertonut muuttoilmoituksen tehneille asiakkailleen oikeudesta muun muassa estää tietojen luovuttaminen ilmoituksen yhteydessä.

Kaksi muuta seuraamusmaksua ovat huomattavasti Postin summaa pienempiä. Kymen Vesi sai 16 000 euron maksun, koska se oli jättänyt tekemättä sijaintitietojen käsittelyn vaikutustenarvioinnin.

Kolmannessa tapauksessa yritys keräsi työnhakijoiden ja työntekijöiden tietoja tarpeettomasti. 12 500 euron seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimeä ei kerrottu julkisuuteen.

Posti aikoo valittaa

Päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia, vaan niistä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Posti ilmoitti tuoreeltaan perjantaina pitävänsä päätöstä kohtuuttomana ja valittavansa siitä.

Posti ilmoittaa tiedotteessaan kertovansa asiakkaan oikeuksista palveluehdoissa, verkkosivuillaan ja tietosuojaselosteessa. Seuraamuskollegio kuitenkin katsoi, että niistä olisi pitänyt erikseen kertoa muuttoilmoituksen tekemisen yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?