Argentiina uhkaa ajautua tänään maksukyvyttömyyteen – presidentti yrittää viimeistä oljenkortta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Argentiina uhkaa ajautua tänään maksukyvyttömyyteen – presidentti yrittää viimeistä oljenkortta

Loppuunmyynti liikkeessä Buenos Airesissa 21. toukokuuta.

Julkaistu: 22.5. 14:29

Argentiinaa uhkaa tänään maksukyvyttömyys. Maa on laiminlyönyt velkansa hoidon, kun se on kamppaillut lamaa, 50 prosentin inflaatiota ja epävirallisen peson kurssin romahtamista vastaan.

Presidentti Alberto Fernandez yrittää vielä päästä sopimukseen joukkovelkakirjojen haltijoiden kanssa estääkseen vielä pahemman kaaoksen syntymisen.

Maa on lyönyt laimin 65 miljoonan dollarin joukkovelkakirjalainojen hoidon. Tänään erääntyy lisäksi 500 miljoonan dollarin maksujen määräaika.

Jos Fernandez onnistuu, tunnelin päässä saattaa pilkottaa valoa. Sen sijaan epäonnistuminen tarkoittaisi argentiinalaisen konsulttitoimisto Poliarquian johtajan Alejandro Catterbergin mukaan sitä, että maa menettää mahdollisuutensa talouden järjestäytyneeseen elpymiseen.

Argentiina on ollut jo ennestään suurissa vaikeuksissa ja koronaviruspandemia on lisännyt sen ahdinkoa vielä roimasti. Maan talous romahti maaliskuussa miltei kymmeneksen helmikuusta.

Maa on ollut kolmasosan nykyisestä historiastaan taantumassa. Talousvaikeudet ovat saaneet mielenosoittajat mielenosoittaja kaduille. Toisin kuin vuonna 2001, nyt ei odoteta väkivaltaisia mellakoita.

Tilanne lisää kuitenkin poliittista epävarmuutta ja epäonnistuminen voi heikentää Fernandezin ja hallitsevan koalition asemaa. Hallitus aikoo pidentää neuvotteluille asettamaansa määräaikaa kesäkuun toiseen päivään asti.

Argentiinalaiset ovat valmistautuneet pahimpaan. Säästäjät ovat nostaneet 1,2 miljardia dollarin talletuksia viimeisen 20 arkipäivän aikana. Dollarien kysyntä on niin korkea, että sen laiton valuuttakurssi on noussut liki kaksinkertaiseksi viralliseen kurssiin nähden.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?