Ravintolanpitäjien mitta täyttyi byrokratiaan: Kuittailevat nerokkaasti tukipaketeille – asiakkaat hullaantuivat ja ruoka viedään käsistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintolanpitäjien mitta täyttyi byrokratiaan: Kuittailevat nerokkaasti tukipaketeille – asiakkaat hullaantuivat ja ruoka viedään käsistä

Atte ja Annika Fellmanin luovat annosnimet houkuttelevat asiakkaita naapurikaupungeistakin.

Julkaistu: 21.5. 17:10

Annika ja Atte Fellman kyllästyivät tukibyrokratiaan ja päättivät nimetä annoksiaan tukipakettien mukaan. Kekseliäät annokset ovat houkutelleet asiakkaita naapurikaupungeistakin.

Loviisalaisravintola Fellmanni kyllästyi byrokraattisiin tukipaketteihin ja päätti nimetä annoksensa niiden mukaan.

Seurauksena Loviisan Ruotsinpyhtäällä sijaitsevan ravintolan asiakasmäärät räjähtivät ja annoksia haetaan naapurikaupungeista asti.

Aterian he voivat nauttia vaikkapa ravintoloitsijoiden lähipuistoon kantamissa pöydissä.

Yrittäjät Annika ja Atte Fellman katsovat asiakasvirtaa tyytyväisenä. Se ei vastaa normitilannetta, mutta paikkaa koronan hiljentämiä rahavirtoja.

Pariskunta ei saanut Ely-keskukselta hakemaansa tukea oletettavasti huonon alkuvuoden ja yhden maksuhäiriömerkinnän takia.

Business Finlandin tukea ravintola ei hakenut, sillä se olisi vaatinut kehityshankkeen. Tähän Fellmannit eivät lähteneet, sillä se olisi tuntunut huijaukselta.

Olisihan tukea tosiasiassa käytetty vain selviytymiseen.

Siispä Atte Fellman keksi nimetä annoksia tukipakettien mukaan: Yksinyrittäjän tuki 5,50 euroa, ELY-keskuksen tuki 8,50 euroa, Business Finlandin tuki 9,90 euroa sekä Covid19-boxi 7,00 euroa.

Yhdessä pari keksi sen, mitä ruoka-annokset pitävät sisällään.

Asiakas saa jokaisen annoksen mukaansa nopeasti.

Toistaiseksi myydyin on hyvin nopeasti mukaan saatava Covid-19-boxi, joka koostuu nachoista, kanasta tai lihasta, talon salsasta, juustokastikkeesta, smetanasta, punasipulista, jalapenosta ja salaatista.

– Se on ehdottomasti suosituin. Muutkin tukipakettiannokset ovat suosittuja, ja oikeastaan niitä asiakkaat pääsääntöisesti ostavat, Annika Fellman kertoo.

Oivaltava markkinointi on tuonut asiakkaita kaukaa, kun ennen ravintolan asiakkaat olivat valtaosin paikallisia.

Moni haluaa ostaa tukipaketin tukeakseen ahdingossa olevia yrittäjiä. Asiakkaita saapuu muun muassa Kotkasta ja Haminasta.

Se lämmittää Fellmannien mieltä, mutta ravintoloilla olisi tarvetta toimivalle tuelle.

Tähän mennessä julkistetut tukitoimet ovat olleet Annika Fellmanin mielestä liian hitaita ja riittämättömiä.

Nyt ravintolasta ostetaan pääsääntöisesti ”tukipakettiannoksia”.

Nyt ravintoloitsijat odottavat tietoa yleisestä kustannustuesta.

– Jos vertailuajankohtana on tammi- ja helmikuu, niin tuki tulee olemaan riittämätön. Ne ovat vuoden hiljaisimpia aikoja. Toivon tosiaan, että tuesta saadaan järkevä ja haetun tuen saa nopeasti. En toivo sitä pelkästään meidän kannalta, vaan ravintoloiden ja ravintolatyöntekijöiden kannalta yleensä, Annika Fellman sanoo.

Hän kertoo, että Lounasravintola Felmanni on pysynyt auki, sillä yrittäjäpariskunta on hoitanut sitä kahdestaan ja jättänyt palkkaa nostamatta.

Kaikilla ei ole sitä vaihtoehtoa. Esimerkiksi pubit ja yökerhot ovat Annika Fellmanin mukaan vielä ruokaravintoloitakin kohtuuttomammassa tilanteessa.

Mutta entäpä, jos kustannustukikin osoittautuu heikoksi tai jää saamatta? Saako menu silloin uuden aterian?

– Katsotaan. Miksipä ei voitaisi kasvattaa valikoimaa.

Joka tapauksessa tukiannokset pysyvät ravintolan valikoimassa ainakin kesän ajan.

Normaaliin Annika Fellman toivoo paluuta mahdollisimman pian.

Kesällä ravintolalla on 160 asiakaspaikkaa, joista 110 terassilla.

Lounasravintola Fellmannin annoksista kertoi ensin Loviisan Sanomat.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?