Siirtolapuutarhamökin ostajan kannattaa olla tarkkana: ”Vieläkin näkee vauhtisokeutta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

73 000 euron hintapyyntö 14 neliön mökistä – ”Monet haluavat mökin, jonne pääsee bussilla”

Siirtolapuutarhamökin hankkijalta vaaditaan sosiaalista luonnetta, muistuttaa Tina Wessman Suomen Siirtolapuutarhaliitosta.

Julkaistu: 21.5. 10:52

Siirtolapuutarhoissa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Mökkien hinnoissa on paljon vaihtelua, ja ostajan kannattaa vertailla paljon muutakin kuin neliökokoa.

Ajoittaisista vesi- ja lumisateista huolimatta toukokuu on tänäkin vuonna siirtolapuutarhamökkien kaupan sesonkiaikaa. Kun siirtolapuutarhat yleensä vappuna avaavat porttinsa, ilmestyy puutarhan ilmoitustauluille yleensä hyvin pian Halutaan ostaa -ilmoituksia.

– Näyttää siltä, että käynnissä on jonkinlainen sukupolvenvaihdos, kertoo Suomen siirtolapuutarhaliiton liittosihteeri Tina Wessman.

– Paljon tulee nuoria viljelijöitä, lapsiperheitä, ja vanhempi polvi pitkin hampain luopuu mökistä, koska ei jaksa enää hoitaa siirtolapuutarhuroinnin mukanaan tuomia velvoitteita.

Puutarhojen ilmoitustaulujen lisäksi kauppaa käydään tietenkin myös verkossa esimerkiksi Tori.fi- ja Oikotie.fi-sivustoilla. Ilmoituksia katsoessa huomaa, että mökkien hinnat vaihtelevat suhteellisen paljon.

Esimerkiksi Tampereella Raholassa on myynnissä 22 neliön siirtolapuutarhamökki alle 30 000 eurolla, kun taas Oulun Artturilassa myydään paria neliötä suurempaa mökkiä vähän päälle 40 000 euron hintaan. Heinolassa taas 28 neliön siirtolapuutarhamökki on kaupan 69 000 euron hintaan.

Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat selvästi korkeampia. Esimerkiksi Helsingin Ruskeasuon siirtolapuutarhassa 14 neliön mökistä pyydetään 73 000 euroa.

– Hinnat heittelee paljon, ja välillä sitä itse järkyttyy kummassa tahansa äärilaidassa, eli lähtikö tuo 15 tonnilla ja maksoiko joku tuosta 80 000, kertoo Pertti Laitila Suomen Siirtolapuutarhaliiton puheenjohtaja.

Siirtolapuutarhojen sääntöihin kuuluu yleensä vaatimus, että mökin omistajan pitää olla samalta paikkakunnalta. Laitilan mukaan monilla ostajilla siirtolapuutarhan valintaan vaikuttavat hyvät liikenneyhteydet.

– Monet haluavat mökin, jonne pääsee bussilla, polkupyörällä tai vaikka kävellen, hän kertoo.

Mökkien kunto vaihtelee paljon

Sijainti ei silti ole ainoa selitys hintaeroihin, sillä hinnat voivat heitellä samankin siirtolapuutarhan alueella.

– Sijainnin lisäksi hintaan vaikuttavat mökin koko ja kunto, puutarhan kasvillisuus sekä yhdistyksen järjestämät palvelut, Laitila kertoo.

Siirtolapuutarhat ovat järjestäytyneet yhdistyksiksi, ja koska yhdistykset voivat vuokrata palstoja vai jäsenilleen, on yhdistykseen liittyminen mökin oston yhteydessä pakollista. Puutarha-alueiden mökkien kunto voi esimerkiksi iästä riippuen heitellä paljonkin.

Mökit saattavat olla joko kymmeniä vuosia vanhoja ja heikossa kunnossa tai sitten lähes uusia.

– Sähkö on nykyään lähestulkoon joka mökissä, Laitila kertoo.

Perinteisesti jokaisen palstan kulmalle tulee juokseva vesi, josta on mökin omistajan oma asia, kantaako veden ämpärillä vai järjestääkö asian jotenkin muuten.

– Uusissa mökeissä voi sisällä olla suihkukin valmiina, huomauttaa Laitila.

Vieläkin näkee vauhtisokeutta

Wessman neuvookin ostajia olemaan tarkkana, vaikka hintapyynnöt ovat tasaantuneet muutaman vuoden takaisen kovan nousun jälkeen.

– Vieläkin näkee vähän vauhtisokeutta, eli kun omalla alueella joku pyytää uudesta mökistä 80 000 euroa, niin joku saattaa ajatella, että oma 50-luvun mökki on myös samaa hintaluokkaa, Wessman kertoo.

– Pyytäähän saa, kun yksityishenkilö myy yksityishenkilölle, sillä Suomessa ei siirtolapuutarhoissa ole hintarajoitusta kuten esimerkiksi Tukholmassa.

Toki ostajiakin on erilaisia, ja osalle tuottoisa puutarha on tärkeä, kun taas toiset etsivät vain helppohoitoista rentoutumispaikkaa.

Omistukseen liittyy velvollisuuksia, joista välittäjä ei aina muista mainita

Oli siirtolapuutarhamökin hankinnan motiivina mikä tahansa, liittyy omistukseen myös velvollisuuksia. Mökin omistaja sitoutuu myös alueen yhteisiin sääntöihin ja talkootöihin.

Kiinteistövälittäjät eivät ole kuitenkaan aina muistaneet kertoa, että mökin ostajan tehtäviin saattaa kuulua esimerkiksi yhteisalueen ruohon leikkausta, perennapenkin hoitoa, kahvilan pitämistä, puiden leikkaus määrämittaan, pakollisen pensasaidan alustan kitkeminen ja yhteisen vessan siivousvuoro.

Liitto tekikin viime vuonna välittäjille oppaan (pdf), jossa heille ja mökin hankinnasta kiinnostuneille selvitetään siirtolapuutarhojen toimintaperiaatteita.

Wessmanin mukaan siirtolapuutarha vaatiikin asukkaalta sosiaalista luonnetta.

– Mökit ovat lähellä toisiaan, joten pitää pystyä olemaan lähellä sitä naapuria ja tulla toimeen, hän korostaa.

Wessmanin mukaan koronaviruksella on ollut ikävä vaikutus siirtolapuutarhojen yhteisöllisyyteen sekä myös talouteen. Yhteisten talkootapahtumien sijasta yhdistysten jäsenet suorittavat listalta tehtäviä omaan tahtiin. Myös yleiset tapahtumat, joilla yhdistykset ansaitsivat jonkun verran rahaa toimintaansa, on peruttu.

– Moni alueella on iäkäs ja kuuluu riskiryhmään, hän muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?