MTK:n johtokunta ärähti: Valko­poski­hanhet poistettava pelloilta välittömästi – ”Tilanne on monin paikoin toivoton” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MTK:n johtokunta ärähti: Valko­poski­hanhet poistettava pelloilta välittömästi – ”Tilanne on monin paikoin toivoton”

Keskusliiton johtokunnan mukaan vahingot ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Valkoposkihanhia pellolla Pohjois-Karjalassa.­

19.5.2020 12:42

Valkoposkihanhet on poistettava pelloilta välittömästi niiden aiheuttamien maatalousvahinkojen takia, vaatii Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n johtokunta.

Tiedotteessa kerrotaan, että vahingot ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja tänä vuonna useiden tilojen rehusato on jo menetetty. MTK:n mukaan hanhet laiduntavat säilörehunurmet ja syysviljat, minkä lisäksi ne kaivavat pellosta kevätkylvöjen viljat, herneet, härkäpavut ja sipulit.

Joillakin tiloilla joudutaan jopa harkitsemaan karjataloudesta luopumista.

– Viljelijän tilanne on monin paikoin toivoton. Pelkästään lintujen karkottamiseen tarvitaan pääsääntöisesti viranomaisen lupapäätös. Toistaiseksi yhtään valkoposkihanhea ei ole saanut ampua. Ensimmäinen poikkeuslupa on mahdollisesti tulossa syksylle, liitto kertoo.

MTK korostaa, että ympäristöministeriön olisi syytä uusia vahinkojen korvausperusteet mahdollisimman pian. Hanhiongelma on ollut erityisen paha Pohjois-Karjalan alueella, jonka osuus viime vuoden 1,1 miljoonan euron yhteiskorvauksista oli 90 prosenttia.

MTK:n mukaan myös Euroopan unionin valkoposkihanhia koskevat säädökset kaipaavat jatkossa muutosta. Liitto katsoo, että lajirunsaus kestää metsästyspaineen ja laji voitaisiin lopulta siirtää metsästyslain mukaiseksi riistalajiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?