Mitä Suomen koronakesässä saa ja ei saa tehdä – katso tästä suositellut ja rajoitetut asiat

Kevät etenee vauhdilla, ja kesälomakausi lähenee. Saako reissata, missä voi majoittua ja mistä tekemistä lomalle?

13.5.2020 7:05

Koronapandemia pisti suomalaisten lomaviettosuunnitelmat uusiksi. Nyt mietitään kiivaasti, mitä kotimaassa voi ja saa tänä kesänä tehdä.

Taloussanomat kokosi yhteen vinkkejä ja tietoja kotimaan matkailukohteista ja aktiviteeteista.

1. Saako reissata?

Kun Uudenmaan sulku poistui, kieltoa ei toistaiseksi ole. Kaikkea turhaa liikkumista ja kontakteja pitäisi välttää. Määrittely jäänee kunkin pohdittavaksi.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola suosittaa omalla autolla liikkumista julkisten kulkuvälineiden sijaan, sillä julkisiin kulkuvälineisiin liittyy suurempi tartuntariski.

– Mitä vähemmällä kontaktilla pystyy siirtymään, sitä pienempi oma riski ja myös riski epidemian levittämiseen.

On suositeltavaa ajaa suoraan lähtöpaikasta vaikka mökille. Auto kannattaa pakata ruokakasseilla ja välttää ylimääräisiä mutkia ja pysähdyksiä. Mökkikunnassa asioidessa turvaohjeita pitää tietysti noudattaa.

2. Porukalla, sukuloimaan?

Jaakkola keskustelisi ikäihmisten itsensä kanssa vierailuriskeistä ja vaihtoehdoista.

Kannattaa myös miettiä, haluaako ottaa riskin, että vie mahdollisesti koronatartunnan mukanaan ikääntyneille.

Ulkotiloissa tartuntariski on huomattavasti sisätiloja pienempi. Mummolan pihamaa, terassi tai puisto sopii sisätilaa paremmin vierailulle, myös kaikenikäisten sukulaisten kanssa, kun muistaa vielä myös etäisyydet ja käsihygienian ja on oireeton.

Matkaseurueen koosta on vaikea antaa yksiselitteisiä suosituksia. Jos on nuori eikä kuulu riskiryhmään, ei mitään erityistä kieltoa ole matkustaa kesällä myös pienellä porukalla oireettomana.

3. Ravintolaan syömään ja juomaan?

Kahvilat ja ravintolat ovat auki asteittain 1. kesäkuuta alkaen. Nyt valmistellaan lakia aukiolosta.

Voi tulla esimerkiksi kahden metrin välejä, ja rajauksia asiakasmääriin ja aukioloihin.

Epävarmuuksia on pitkin kesää: ne liittyvät epidemiatilanteen muuttumiseen ja ravintoloiden omiin arvioihin siitä, kannattaako aukiolo osin tai ollenkaan.

– Katsotaan miten toiminta alkaa rullaamaan, ja jos kaikki pelaa hyvin, rajoituksia lievennetään, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo.

– Tässä on jonkinlainen eurooppalainen käytäntö syntymässä, ja meillä ollaan tekemässä vastaavaa.

– Terassit ovat selvästi parempi vaihtoehto syömiselle kuin sisätilat, Jaakkola sanoo.

Noutoruokaa myytäneen myös kesällä paljon, eli ravintolaruokaa saa lomailijakin vaikka terassilla tai mukaansa.

Johtaja Paavo Virkkunen Visit Finlandista huomauttaa, että ravintolat elävät yhä poikkeusoloja ja joutuvat arvioimaan viikko viikolta, onko toiminta kannattavaa.

– Kannattaako tiettyjä palveluita lähteä tuottamaan, jos tietää että ne ovat tappiollisia.

Esimerkiksi ravintolahenkilökuntaa ja polttoainetta vievien rannikko- ja sisämaaristeilyiden järjestäminen voi olla kannattamatonta, jos matkailijoita on vähän liikkeellä.

4. Luontoon liikkumaan?

Epidemia on näkynyt Etelä-Suomen ulkoilualueilla ja kansallispuistoissa jopa ruuhkina. Retkeily ja kansallispuistot vetävät tänä kesänä lomalaisia.

– Ehdottomasti hyvä vaihtoehto. Tänä kesänä telttailisin, ja ensi kesänä vasta klubeille, Jaakkola sanoo.

– Luonto, ulkoilu, kansallispuistot, ne tulevat varmasti olemaan suosittuja, Virkkunenkin sanoo.

Metsähallituksen mukaan vilkkaimpia kohteita tulee välttää ja noudattaa ohjeita. Oma teltta on hyvä yöpymiseen, sillä vaikka tuvat avataan kesäkuun alussa, tuvissa ja laavuissa ei ehkä ole riittäviä turvavälejä.

Ulkoliikunta-aktiviteetit, kuten melonta-, pyöräily-, ja maastoratsastuspalvelut voivat olla kesän hittejä. Aukiolo riippuu niissäkin siitä, onko asiakkaita.

5. Nähtävyydet ja museot

Kaikki julkiset sisätilat, kuten museot, uimahallit, teatterit ja kirjastot, avataan kesäkuussa. Myös urheilukilpailut alkavat erityisjärjestelyillä.

Useiden kesäteattereiden osalta peli taitaa olla menetetty, sillä 50 hengen kokoontumisrajoite on ongelma, eikä harjoituksiakaan voitu keväällä pitää.

Suomen kesän parhainta antia olevista festivaaleista suurin osa on jo peruttu. Yli 500 ihmisen yleisötapahtumat on kielletty kesä- ja heinäkuulta.

6. Hotellit ja kylpylät?

Monet hotellit ovat olleet väliaikaisesti kiinni, koska asiakkaita ei ole. Kuinka moni aukeaa kesä-heinäkuussa, on auki. Niissäkin palveluita on rajoitetummin.

Vapaaehtoisesti kiinni olevat kylpylät selvittävät parhaillaan omaa turvaohjeistusta. Kylpylät miettivät parhaillaan rajoitettua avautumista kesäkuussa.

7. Huvipuistoon tai eläintarhaan?

Huvipuistoja availlaan ensi kuusta alkaen, mutta asiakasmääriä rajoitetaan, ja niissä on turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeita.

Särkänniemen aukeamisesta ei vielä ole tarkempaa aikataulua ja erityiskäytäntöjä selvitetään. Linnanmäki neuvottelee parhaillaan aluehallintoviraston kanssa huvipuiston turvallisen avaamisen edellytyksistä kesäkuussa.

Sisäleikkipuistoista HopLopit on suljettu toistaiseksi.

Helsingin Korkeasaari avautuu kesäkuun alusta. Sinnekin tulee uusia turvaohjeita. Ranuan eläinpuisto avautuu kesäkuussa. Ähtäri Zoo ei ole toistaiseksi kertonut aukeamisesta.

8. Vuokramökille?

Suomalaiset viettänevät tänä kesänä paljon aikaa mökeillä. Lomarengas-ketjussa mökkejä saa yhä hyvin. Hinnoissa ei ole mitään muutoksia edellisvuosiin verrattuna, ja varaustilanne muistuttaa edelliskeväitä.

Vuokramökkien käyttöön on tulossa lisäohjeita siivouksesta ja hygieniasta.

Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola kertoo, että ihmiset suosivat lähellä kotia sijaitsevia mökkejä. Odotuksia on, että varausten määrä kiihtyy, mutta toisaalta pelko esimerkiksi toisesta tartunta-aallosta lykkää päätöksiä.

Matkailuohjeita valmisteilla

  • Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan matkailuelinkeinojen työryhmän kanssa matkailun kansallista turvallisuusohjeistusta. Sitä valmistellaan tiettävästi yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa THL:n ohjeiden pohjalta.

  • Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa tekee omavalvontana turvaohjetta, jota hallitus on edellyttänyt. Hallitus tiedottaa uudesta ravintolalaista ja siihen liittyvistä ehdoista tällä viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?