Ukrainasta pääsi vain koneellinen työntekijöitä Suomeen ”vähän vahingossa” – Pekka Haavisto kertoo nyt, mitä tapahtui - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ukrainasta pääsi vain koneellinen työntekijöitä Suomeen ”vähän vahingossa” – Pekka Haavisto kertoo nyt, mitä tapahtui

Ukrainalaistyövoiman saanti tyssäsi pariin sataan henkeen. Ulkoministeri kertoo, mitä tapahtui.

Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui hallituksen kehysriihineuvotteluiden toiseen päivään Helsingin Säätalolle 8. huhtikuuta 2020.

27.4.2020 16:50

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vahvistaa, että Suomeen ei ainakaan toistaiseksi saada lisää edes Huoltovarmuuskeskuksen tärkeiksi määrittelemiä ukrainalaisia kausityöntekijöitä.

Haavisto sanoo, että Suomella oli hieman onnea matkassa, kun viime torstaina yksi koneellinen ukrainalaisia saatiin matkaan.

– Jo viime viikon aikana, ennen lentoa, alkoi ukrainalaisilla viranomaisilla olla epävarmuutta siitä, että maalla voi olla kielteinen kanta lähtemisiin. Julkisuudessa oli muun muassa pääministerin [Denys Shmyhalin] haastattelu aiheesta, jossa oli ilmaistu tämä kanta.

Tilanne oli sekava, sillä Ukrainan hallitus ei ole tiedottanut muutoksesta. Maan hallitus sulki rajanylityspaikat jo 17. maaliskuuta, ja sulkua on jatkettu 11. toukokuuta asti. Kausityöläisille oli kuitenkin suunnitelmana myöntää lähtölupia.

Suomeen piti tulla neljä koneellista ukrainalaisia huhti–toukokuussa. Sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus uutisoi kuitenkin viikonloppuna, että Ukraina ei enää päästäkään työvoimaa ulkomaille.

– Ukrainan linjassa on ollut tulkintaeroja eri viranomaisten kesken. Minun tulkintani on, että torstainen lento Helsinkiin pääsi vähän vahingossa lähtemään, sanoo Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine.

Kun tekemättömät työt painoivat päälle, maanviljelijöillä alkoi kärsivällisyys loppua. Kiukkua on purettu myös muun muassa MTK:ta ja maa- ja metsätalousministeriötä kohtaan.

Jotkut viljelijät epäilivät, ettei Ukraina edes ollut kiellon takana. Ukrainalaisia odotti yhä Kiovassa tietoa siitä, pääsevätkö he jatkamaan matkaa Suomeen.

Viljelijät saivat maanantaina viestiä ministeriöstä, joka vahvisti ukrainalaisten tulon peruuntumisen. Ministeriö sai tiedon Suomen Ukrainan-suurlähetystön kautta.

– Oli tärkeää viestittää tiloille, että charterit eivät onnistu, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo.

Torstaina Husu-Kallio seurasi itse lentokentällä, kun odotettu joukko ukrainalaisia saapui maahan. Halata ei voinut, mutta kyynärpää- ja saapastervehdyksiä vaihdettiin, ja jälleennäkemisen ilo osoitti selkeästi tulijoiden tärkeyden tiloille.

– Voin ministeriön puolesta sanoa, että tämä on erittäin suuri pettymys, koska tarvitsemme näitä työntekijöitä.

Haavisto: Tieto kulkee suullisesti

Haavisto kertoi olleensa yhteydessä Ukrainan ulkoministeriin Dmytro Kulebaan huhtikuun 21. päivänä, jolloin tämä kertoi hallituksessa käytävästä keskustelusta.

Kuleba olisi ollut taipuvainen pysymään aiemmin sovitulla linjalla ja sallimaan kausityövoiman liikkumisen, mutta varoitteli jo tuolloin, ettei hänen kantansa voita hallituksen käsittelyssä.

– Hän kertoi, että se [hallituksen kanta] pohjaa terveysajatteluun. Kun kausityöläiset lähtevät korona-alueille, jollaiseksi Suomenkin ajatellaan kuuluvan, he levittävät virusta palatessaan Ukrainaan. Lähtemiset olisivat rikkoneet maan omaa ”lockdown”-politiikkaa.

Maanantaihin mennessä Ukrainassa oli ilmoitettuja tartuntoja 9 009.

– Käsitykseni mukaan pääministerin julkisuudessa ilmoittama kanta on nyt voimassa oleva. Tästä huolimatta saimme torstaina sen yhden koneen lähtemään. Monet [muiden maiden lähetystöt] jopa ihmettelivät sitä, siinä oltiin selvästi onnekkaita.

Haavisto sanoo, että ukrainalaisten tapauksessa tiedonvaihtoa on käyty pitkälti suullisesti. Myöskään Suomen Ukrainalle jättämään noottiin, jolla haluttiin vauhdittaa asiaa, eivät ukrainalaiset reagoineet kirjallisesti vaan suusanallisilla lupauksilla edistää asiaa.

– Voi olla, että kirjallisia päätöksiä sieltä saadaan vielä odottaa. Olemme ohjeistaneet Ukrainan-lähettilästä tekemään kaikkensa, että tilanne Suomen osalta ratkeaisi.

Ulkoministeristä ei apua

Haavisto sanoo, että ulkoministeriössä ymmärretään tarve, joka liittyy ulkomaisiin kausityöntekijöihin. Hän katsoo, että nykytilanteessa asiaa ei pysty nyt edistämään ulkoministeritasolla.

Pieni mahdollisuus olisi se, että Suomi pystyisi jotenkin vakuuttamaan Ukrainan hallitustahot siitä, että tautitilanne on poikkeava moniin muihin Euroopan maihin verrattuna.

Koronapandemian oloissa korostuvat kunkin maan oikeudet kansallisiin terveyspäätöksiin. Näin ollen myöskään EU:sta ei liene apua työvoiman saantiin.

– Kausityöntekijöillä on myös Ukrainan taloudelle suuri merkitys, kun he keräävät rahaa ja tuovat sen sitten maahan palatessaan. Tätä käytin myös argumenttina ulkoministerin kanssa keskustellessa, Haavisto kertoo.

– Samanlaisia argumentteja heillä on myös huoltovarmuudesta ja siitä, miten pidetään tuotantoa yllä. Selvästi kuitenkin korostui terveysargumentti, eli ulkomaalaisten kanssa tekemisissä olevien kuuluminen riskiryhmään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?