MTK:lta piiskaa hallitukselle: Toimettomuus voi uhata huoltovarmuutta ja marjatiloja – toimenpidelista annettiin jo kuukausi sitten

MTK:n mukaan ukrainalaisten avainhenkilöiden saaminen Suomeen on tarpeen ja suomalaisten työllistymistä tulee tukea.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila perää hallitukselta nopeita toimia maatalouden kausityövoiman turvaamiseksi.

26.4.2020 20:36

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila perää hallitukselta nopeita toimia maatalouden kausityövoiman turvaamiseksi.

Mikäli kausityövoimaa ei saada turvattua, voi siitä seurata Marttilan mukaan tilojen kaatumisia ja tuotannon supistumista.

Marttila kertoo, että MTK on yhdessä muun muassa Teollisuusliiton kanssa lähettänyt jo reilu kuukausi sitten hallitukselle 8 kohdan listan, jolla se toivoo turvaavansa maatalouden toimintaedellytykset koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana.

Marttilan mukaan kuukaudessa asiat eivät ole edistyneet, vaan menneet jopa huonompaan suuntaan.

Viimeisimpänä Ukrainan hallitus on päättänyt, ettei se päästä kansalaisiaan lähtemään kausitöihin ulkomaille.

– Meidän omalta Ukrainan suurlähetystöltä tuli juuri tieto, että meidän ensi ja seuraavan viikon lennot eivät pääse lähtemään Ukrainasta Suomeen, sanoi kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä Maaseudun Tulevaisuudelle.

Marttilan mukaan muun muassa ukrainalaisen työvoiman saapumisen osalta Suomen ulkoministeriön tulisi tehdä toimenpiteitä. MTK:n mukaan ulkoministeriön lupaus 1500 ulkomaisesta kausityöntekijästä on jäämässä näillä näkymin torsoksi.

Hän korostaa, ettei kyse ole ulkomaisen ja kotimaisen työvoiman kilpa-asetelmasta, mutta ukrainalaisten avainhenkilöiden saaminen Suomeen on tärkeää suomalaisen tuotannon ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

– Nämä ukrainalaiset ovat kokeneita työntekijöitä ja suomalaisista emme saa varsinkaan suurille tiloille riittävästi kokeneita avainhenkilöitä vaativampiin tehtäviin, esimerkiksi työnjohtoon. Voidaan verrata tilaa tehtaaseen: jos koko tehtaan työntekijät jouduttaisiin vaihtamaan, niin tehtaan toimivuuden takia olisi tarpeen saada jokunen, joka osaa valmiiksi hommansa ilman laajaa perehdytystä, Marttila avaa.

Ukrainasta piti olla tuloillaan neljä lentokoneellista kausityöntekijöitä, mutta toistaiseksi maahan on saapunut vain yksi.

Ulkomaisten avainhenkilöiden puute vaikuttaa Marttilan mukaan myös siihen, etteivät kaikki tilat ole vielä pystyneet rekrytoimaan suomalaisia tehokkaasti, vaikka koronakriisin myötä työnhakijoita olisi runsaasti.

– Uskon, että 10 000 suomalaisen työllistäminen ei olisi ongelma, mikäli hallitus tekee sitä tukevia päätöksiä.

Normaalina kesinä suomalaista työvoimaa on ollut vaikea houkutella, mutta tänä kesänä Marttila uskoo asian olevan mahdollisesti toisin.

MTK:n kirjoittamassa kahdeksan kohdan listassa työllistämistä tukeviksi päätöksiksi mainitaan muun muassa joustavampi työttömyysetu, jossa kausityöhön työllistyvän palkka ei vaikuttaisi ensimmäisen kuukauden ajalta päivärahaan vähentävästi. Lisäksi MTK toivoisi palkkatuen korottamista 50 prosenttiin ja ulotetaan se koskemaan muun muassa lomautettuja, nuoria ja opiskelijoita.

TE-toimistot voisivat MTK:n mukaan ohjata lomautettuja maaseutuelinkeinoihin ja kaupunkialueilta maaseudulle houkuteltaisiin työntekijöitä määräaikaisella majoittumiskorvauksella, joka olisi 20 euroa vuorokaudessa.

Marttilan mukaan yksittäiset kansanedustajat ovat ottaneet asioita hoitaakseen, mutta varsinaisia päätöksiä tarvittaisiin nopeasti.

MTK onkin tyrmistynyt siitä, että hallitus ei ole pystynyt tekemään kuukauteen minkäänlaisia kotimaisen työvoiman työllistymistä parantavia päätöksiä.

– Jokainen päivä aiheuttaa taloudellisia tappioita. Uhattuna ovat niin ikään elinkeino kuin Suomen huoltovarmuuskin. Jos hallitus ei kykene tekemään päätöksiä, se tuhoaa tulevan kauden satoa.

Marttila muistuttaa kuitenkin, että kyse on erityisesti marja- ja vihannestiloista eikä niinkään kosketa esimerkiksi maitotiloja tai viljelyä.

Kyse on silti suuresta määrästä tiloja ja huomattavista taloudellisista vaikutuksista.

Erityisesti MTK vaatii vastuuseen huoltovarmuudestakin vastaavaa työministeri Tuula Haataista (sd).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?