MT: Ukraina ei enää päästä kansalaisiaan kausityöhön ulkomaille – Suomeen ehti saapua vain alle 200 ukrainalaista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MT: Ukraina ei enää päästä kansalaisiaan kausi­työhön ulkomaille – Suomeen ehti saapua vain alle 200 ukrainalaista

Kevään töihin tarvitaan nyt lisää kotimaista työvoimaa.

Ensimmäiset ukrainalaiset kausityöntekijät saapuivat Suomeen 23. huhtikuuta 2020.

26.4.2020 16:58

Kausityöntekijöiden saaminen suomalaisille maatiloille koronakriisin aikana vaikeutuu entisestään. Sanomalehti Maaseudun Tulevaisuuden (MT) mukaan Ukrainan hallitus on päättänyt, ettei se päästä kansalaisiaan lähtemään kausitöihin ulkomaille.

– Meidän omalta Ukrainan suurlähetystöltä tuli juuri tieto, että meidän ensi ja seuraavan viikon lennot eivät pääse lähtemään Ukrainasta Suomeen, sanoo kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä MT:lle.

Ukrainan hallituksen päätös tarkoittaa, että kausityölennot Ukrainasta Suomeen päättyvät toistaiseksi.

Suomeen on ehtinyt koronakriisin aikana saapua vain yksi lentokoneellinen kausityöntekijöitä Ukrainasta. MT:n mukaan torstain lennolla Suomeen tuli 186 kausityöntekijää Ukrainasta.

– Enempää väkeä emme Ukrainasta tule saamaan ainakaan toistaiseksi. Nyt pitää tehdä ripeitä ratkaisuja, sillä kasvintuotannon kevättyöt on saatava äkkiä käyntiin, Husu-Kallio sanoo.

Hänen mukaansa on selvää, että kevään töihin tarvitaan nyt lisää kotimaista työvoimaa.

Suomi oli valmistautunut ottamaan maahan noin 1 500 alkutuotannon kausityöntekijää muun muassa maatiloille ja puutarhatiloille. Heistä enemmistö eli noin kaksi kolmasosaa oli tarkoitus olla ukrainalaisia.

Maatiloilla ja metsätaloudessa olisi tarvetta vielä suuremmalle määrälle kausityövoimaa. Ulkomailta saapuvien 1 500 kausityöntekijän on ollut tarkoitus helpottaa tilannetta erityisesti kokeneen työvoiman osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?