– Tämä kesä vaikuttaa hirveältä, huokaa Irina Lehto.
Matkaoppaan työt päättyivät kuin seinään 12. maaliskuuta. Normaalisti tässä vaiheessa kevättä Lehdon kalenterissa on jo varauksia pitkälle kesään, mutta muutaman päivän aikana maaliskuun puolivälissä jo silloin etukäteen varatut noin 40 opaskeikkaa peruutettiin muutaman päivän aikana, eikä uusia varauksia ole.
– Matkaoppaan keikoista 75–80 prosenttia on kesäisin.
Lehdon tärkeimpiä työllistäjiä ovat Helsingin satamaan saapuvat risteilyalukset, joiden matkustajat tarvitsevat kymmenittäin oppaita. Suuri risteilyalus saattaa varata matkustajilleen 40 bussia, joihin jokaiseen tarvitaan opas. Näitä laivoja on kesäisin yleensä 2–3 ja joskus jopa 5 päivässä.
Nyt Lehto tutkii huolestuneena Helsingin sataman verkkosivuilta saapuvien risteilyalusten listaa.
– Toukokuuhun saakka kaikki on peruttu, ja peruutuksia on merkitty jo kesäkuullekin, Lehto sanoo.
– Totuus on, että kukaan ei tiedä kuinka kauan tämä kestää. Voi olla, ettei töitä ole syksylläkään.
Omaa yhden hengen matkatoimistoaan pyörittävä Lehto ei ole varma, korvaako kukaan mittavia rahallisia menetyksiä.
– Soitin eilen ELY-keskukseen, mutta Kela on ainoa paikka, josta sanottiin, että saattaisin saada jotain tukea, Lehto kertoo.
Pelkästään pääkaupunkiseudulla toimii noin 400 koulutettua matkaopasta. Oppaiden joukossa on esimerkiksi eläkeläisiä, taiteilijoita ja opettajia, jotka tekevät matkaoppaan töitä koulujen kesälomien aikana. Myös päätoimisia matkaoppaita on myös jonkun verran.
Suomen matkatoimistoalan liitto Smal onkin valittanut, ettei valtiolta ole tullut alan yrityksille tukea, vaikka alan yritysten toimintaedellytykset loppuivat matkustuskieltoihin jo maaliskuun puolivälissä.
Koronan leviämisen rajoittamiseen tarkoitetut rajoitukset ovat jo osuneet laajasti erityisesti matkailu- ja palvelualan yrityksiin. Matkailualan tulot romahtivat jo maaliskuussa, kun ensimmäiset kehotukset matkustamisen välttämisestä julkaistiin. Kokoontumiskiellot ja ravintoloiden sulkemiset ovat vieneet töitä tapahtuma- ja ravintola-alalta.
Palvelualan työnantajien Paltan tekemän jäsenkyselyn mukaan lähes 80 prosenttia vastanneista yrityksistä ilmoitti liikevaihdon putoavan viime vuodesta huhti–toukokuussa. Keskimäärin liikevaihdon pudotus olisi kyselyn mukaan noin 30 prosenttia.
Noin kaksi kolmesta yrityksestä on lomauttanut tai lomauttamassa työntekijöitään. Kesän näkymät eivät ole sen valoisammat, vaikka vaihtelua on alasta riippuen.
– Kesä- ja kausityön kannalta meidän edustamilla toimialoilla parhaimmalta tilanne näyttää informaatio- ja viestintäpuolella, mutta viihde- ja virkistys- ja tapahtuma puolella luonnollisesti kaikkein huonoimmalta, kertoo Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki.
Samalla kun esimerkiksi verkkokaupalla ja postilla menee hyvin, niin elokuvateatterit ja huvipuistot ovat kiinni.
– Jos edes osa kesä- ja kausityöpaikoista halutaan pelastaa, niin kaikki pitäisi tehdä sen eteen, että kokoontumisen ja liikkumisen rajoituksia voitaisiin purkaa turvallisesti.
Koronaviruksen leviämisellä ja sen hidastamiseksi tarkoitettujen rajoitusten päättymispäivä näyttää kuitenkin siirtyvän yhä kauemmas. Viime torstaina hallitus ulotti yli 500 henkilön kokoontumiskiellon heinäkuun loppuun, eli käytännössä peruutti suurimman osan kesän festivaaleista.
Paltan kuukauden välein tekemistä jäsenkyselyistä paljastuu myös uusi huolestuttava merkki.
– Edeltävä kysely tehtiin maaliskuun puolivälissä, kun kriisi oli vasta alkanut, Rauhamäki kertoo.
– Silloin matkailualan yritykset ajautuivat saman tien tilanteeseen, ettei rahaa tullut kassaan. Samoin kävi ravintoloille myöhemmin, kun ne suljettiin. Mutta uuden kyselyn perusteella vaikutukset säteilevät nyt eri tavalla ja laajemmin kaikille aloille.
Esimerkiksi siivoojien työt ovat vähentyneet, kun yritykset ovat joko sulkeneet toimipaikkansa tai henkilöstö on siirretty etätöihin.
– Kun henkilöstöä ei ole paikalla, niin toimitilojen siivous ja kiinteistöhuolto ei ole enää tarpeen samassa mittaluokassa, Rauhamäki sanoo.
Esimerkiksi oopperajuhlien peruuntumisen arvellaan aiheuttavan Savonlinnan seudulla oopperajuhlien jopa 100 miljoonan euron menetykset. Ankarimmin ne osuvat seudun majoitus- ja ravintolayrityksiin, joista osa on tehnyt koko vuoden tuloksensa heinäkuussa.
Koronapandemian ja rajoitusten vaikutus saattaa kestää myös kauemmin kuin varsinaiset kiellot.
– Pitää muistaa, että ne rajoitukset eivät ole vain valtion laittamia vaan myös ihmisten mielissä. Pelko voi esimerkiksi pitää matkailijoita kotimaassa, Rauhamäki arvioi.
Samaa arvelee myös Lehto. Vaikka risteilyalukset taas alkaisivat kulkea, ne tuskin olisivat yhtä täynnä kuin ennen.
– Ihmiset muistavat ne risteilyalukset, joissa ihmiset sairastuivat ja kuolivat koronaan, hän sanoo.
– Matkustajia on aluksi vain vähän, joten laivoille ei tarvita yhtä paljoa busseja eikä oppaita kuin ennen.
Näihin kesä- ja kausitöihin korona iskee
turisti- ja matkaoppaat
matkatoimistojen työntekijät
tapahtumien vartijat ja järjestyksenvalvojat
huvipuistojen ja elämyspuistojen työntekijät (Linnanmäki, Särkänniemi, Muumimaailma, Heureka jne)
elokuvateatterien työntekijät
tanssinopettajat
kuntokeskusten ohjaajat
urheiluseurojen valmentajat
autokoulujen työntekijät
puvustajat
lavastajat
näyttämötyöntekijät
muut teatteri- ja esittävän taiteen työntekijät
kosmetologit
kampaajat
hius- ja kauneudenhoitoalan muut työntekijät, esim. maskeeraajat
pelinhoitajat ja -myyjät
koulu-, päiväkoti-, rippikoulu- ja urheilukuvaajat
muuttofirmojen työntekijät
siivoojat (suljetut julkiset tilat, kotikäynnit riskiryhmiin kuuluvien luona)
Lähde: Palta