Metallifestari Tuskan peruuttaminen on raskas isku – järjestäjä toivoo lipun ostaneilta yhtä tuen ilmausta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metallifestari Tuskan peruuttaminen on raskas isku – järjestäjä toivoo lipun ostaneilta yhtä tuen ilmausta

Kesäkuun lopulla yleensä järjestettävät Tuska-festivaalit joudutaan tänä kesänä perumaan monien muiden tapahtumien tavoin. Kuva viime kesän festivaaleilta Helsingistä.

Julkaistu: 23.4. 15:25

Muiden kesätapahtumien tapaan myös Tuska-festivaali joudutaan tänä vuonna peruuttamaan.

Kesäkuun lopulle kaavailtavan Tuska-festivaalin peruuttaminen on vakava tilanneraskaan musiikin tapahtumia järjestävälle Finnish Metal Events -yhtiölle.

– Meille on vakava taloudellinen isku, että ensi vuoden tapahtumalla täytyy pystyä kattamaan kahden vuoden kulut, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Eeka Mäkynen.

– Festivaalien marginaalit on kuitenkin aika pieniä. Pitkä häntä tästä kyllä jää.

Hallitus kielsi eilen yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen heinäkuun loppuun asti. Tuskan lisäksi kielto merkitsi myös tuhansien muiden kesätapahtumien peruuttamista.

– Vaikka festivaali kestää vain kolme päivää, niin sitä valmistellaan koko vuosi. Tähän mennessä on jo tehty järjetön määrä työtä. Sen keskeyttäminen ei onnistu sormia napsauttamalla, ja rahallinen taakka on jo merkittävä.

Finnish Metal Events Oy:n toimitusjohtajan Eeka Mäkysen mukaan yli 500 hengen tapahtumien peruuttaminen on oikea päätös, vaikka se onkin taloudellisesti Tuskalle vaikeaa.

Suurimmat kulut liittyvät henkilöstöön ja tapahtuman tuotannossa käytettyihin ostopalveluihin. Lisäksi tapahtumajärjestäjä on maksanut jonkun verran ennakkomaksuja esiintyjille.

– Joillakin artisteille ja alihankkijoille on saatettu maksaa ennakkomaksuja, ja voidaan neuvotella, voiko niitä käyttää hyväksi seuraavaa konserttia varten, Mäkynen sanoo.

Finnish Metal Events järjestää Tuskan lisäksi myös muita konsertteja. Noin 30 konserttia on siirretty toistaiseksi ensi syksyyn ja osa jopa ensi keväälle.

– Pitkälle menee, ennen kuin rahavirta kääntyy tähän suuntaan. Ihan heti tässä ei ole kukaan järjestämässä mitään, Mäkynen sanoo.

Hallitus ei ole ainakaan toistaiseksi kertonut, aiotaanko tapahtumien järjestäjille maksaa jonkinlaista tukea.

Tapahtumajärjestäjät voivat ottaa myös vakuutuksia, jotka saattavat joissakin tapauksissa korvata yllättävistä syistä aiheutuneita tappiota. Mäkynen ei kuitenkaan paljasta, onko Tuskalla vakuutus tapahtuman keskeytyksen tai peruutuksen varalta.

– Voin yleisellä tasolla sanoa, että osalla tapahtumista on, mutta suurimmalla osalla ei ole, hän kertoo.

Lipun ostaneilla ei kuitenkaan ole Mäkysen mukaan huolta rahojensa menettämisestä.

– Haluan painottaa, että Suomessa tällaisessa tilanteessa asiakas saa rahansa takaisin. Se on peruskäytäntö, hän sanoo.

Lisäksi tämän kesän Tuskaan lipun ostaneilla on mahdollisuus lykätä lippunsa ensi kesän tapahtumaan.

– Lipun käyttäminen ensi vuonna on paras tapa, millä yleisö voi meitä tukea, Mäkynen sanoo.

Ikävä päätös, mutta odotettavissa

Muun muassa Tammerfestia, Iskelmä-festivaaleja ja Rockfestejä järjestävän Nelonen Media Finlandin toimitusjohtajan Anssi Nevalaisen mukaan kielto ainakin selkeytti tilannetta.

– Kesän tapahtumien peruuntuminen on todella ikävä päätös, mutta toisaalta tämä oli odotettavissa, Nevalainen sanoo.

– Eilen saatu hallituksen päätös tulevasta poisti pitkään jatkuneen epävarmuuden ja nyt tähän tilanteeseen voidaan reagoida ja toimia sen mukaisesti.

Nevalaisen mukaan lippujen ennakkomyynti kesän festivaaleihin edistyi todella hyvin maaliskuun puoliväliin asti. Jo ostetut liput voi käyttää ensi vuonna tai hakea niistä rahat takaisin siitä lippukaupasta, josta ne on ostettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?