Näille toimialoille myönnettiin eniten Business Finlandin koronatukea: liikkeenjohdon konsultointi korostuu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näille toimialoille myönnettiin eniten Business Finlandin koronatukea: liikkeenjohdon konsultointi korostuu

Business Finlandin yritystukia arvostellaan laajasti.

Julkaistu: 21.4. 14:21

Keskustelu koronatukien myöntömekanismeista käy viime päivien uutisointien jälkeen kuumana. Katso, miten tuet jakaantuvat toimialoittain.

Valtion rahoitusyhtiö Business Finland (BF) myöntää parhaillaan kehitysrahoitusta pienille ja keskisuurille yhtiöille, jotka kärsivät koronakriisistä. Rahaa on tähän mennessä mennyt 198 miljoonaa euroa.

Taloussanomat julkisti maanantaina kaikki 20. huhtikuuta mennessä täyden 100 000 euron tuen saaneet yritykset.

BF:lta saatu toimialatilasto paljastaa nyt myös sen, mille aloille esiselvitys- ja kehitysrahoituksena myönnettävää tukea on mennyt eniten (katso taulukko alla).

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tilaston perusteella tuki on merkittävässä määrin suuntautunut niille aloille, joihin korona on iskenyt pahimmin. Näitä ovat matkailu ja kaupan ala.

Konsultointi- ja ohjelmistoala ovat heti seuraavina tuensaaja-aloina. It- ja konsultointibisneksen tukirahoituksen nosti ensimmäisenä esille Suomen Kuvalehti oman selvityksensä perustella.

Luovat alat ovat BF:n tilastossa viidenneksi suurin tuensaajaryhmä, tutkimus- ja kehityspalvelut kuudensia.

Sitä paljonko yrityksiä on suhteessa toimialan kokoon tai tukea tietyltä alalta hakeneisiin, ei tilastoista selviä. Business Finland on luvannut myös itse julkistaa piakkoin tarkempia tilastotietoja tuen saaneista.

BF:n toimialakohtaisia lukuja hämärtää se, että suurin saajaryhmä, 915 yritystä, on toimialaluokassa ”muut palvelut”. Luokkaan kuuluu yrityksiä käytännössä kaikilta toimialoilta, matkailusta taksiyrittäjiin, rahoitukseen ja tilipalveluihin, luoviin aloihin ja autonvuokraukseen.

Taloussanomien jättilista paljastaa, että suureen joukkoon mahtuu myös paljon outoja tuensaajia, joiden liiketoiminta on esimerkiksi tappiollista tai talousluvut ovat puutteellisia.

Business Finlandista on kommentoitu julkisuuteen nousseita koronatukia sanomalla, että tuki kohdentuu pääosin oikein.

Tänään tiistaina työ- ja elinkeinoministeriö kertoi, että se käynnistää tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä yritysrahoituksesta. Asiasta tviittasi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Lintilän mukaan tämä on kaikkien osapuolten parhaaksi. Lintilä kertoo lisäksi keskustelleensa Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan kanssa. Hänen mukaansa on selvää, että myös VTV tulee tarkastamaan tätä kokonaisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?