HOK-Elanto keskeytti sekä ravintola­vuokrien maksun että perimisen – näin kiinteistöjohtaja selittää päätöstä

HOK-Elanto katsoo, että vuokranmaksuvelvoite ei päde enää kumpaakaan suuntaan ravintoloiden sulkemisen aikana.

HOK-Elannon kaikki 82 ravintolaa, niiden joukossa Vltava-ravintola Helsingin Rautatieaseman kupeessa sulki ovensa 23. maaliskuuta mennessä.

8.4.2020 19:07

Helsingin Osuuskauppa Elanto on katkaissut sekä ravintolavuokralaistensa vuokrien perimisen että omien ravintoloidensa ja kahviloidensa vuokrien maksun ulkopuolisille vuokranantajille.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti. Se kertoi, että HOK-Elanto ilmoitti vuokranantajille kirjeellä, ettei aio maksaa vuokriaan 4. huhtikuuta alkaen.

Samalla HOK-Elanto tiedotti vuokralaisille päättäneensä vapauttaa kaikki ravintola- ja kahvilavuokralaisensa vuokranmaksuvelvoitteestaan toukokuun loppuun saakka.

Ilmoitus annettiin vuokranantajille Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa, Nurmijärvellä, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä ja Mäntsälässä. Päätös ulottuu toukokuun 2020 loppuun saakka.

– Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa [hallituksen päätös ravitsemusliikkeiden sulkemisesta] HOK-Elanto päätti 3.4. vapauttaa kaikki ravintola- ja kahvilavuokralaisensa vuokranmaksuvelvoitteestaan toukokuun loppuun saakka. Omille vuokranantajillemme ilmoitimme, että pidättäydymme vuokranmaksusta heille kahvila- ja ravintolatilojen osalta samalta ajalta, osuusliike vahvisti asian tiedotteessa keskiviikkona.

– Kun asetus on annettu, herää mielenkiintoinen kysymys siitä, pitääkö kahviloiden ja ravintoloiden maksaa vuokraa, vaikka lailla on kielletty niiden toiminta, HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen sanoi Taloussanomille.

– Vuokrasopimuksessa lukee käyttötarkoituksena ”ravintola”. Syntyykö tilanne, että huoneisto ei ole käytettävissä siihen tarkoitukseen kuin vuokraehdoissa todetaan eikä näin ollen vuokranmaksuvelvoitetta. Analogisesti voisi ajatella tilanteen, jossa vuokraat huoneiston asunnoksesi ja sitten säädetään laki, joka kieltää asunnon käyttämisen asumiseen. Pitäisikö siitä silti maksaa täyttä vuokraa?

Osa vuokranantajista on tyytynyt ilmoitukseen ja osa on ilmoittanut etteivät hyväksy päätöstä. Näiden kanssa neuvotellaan tilanteesta.

HOK-Elannon mukaan ravintola- ja kahvilavuokralaisten vuokrien perinnän ovat jo katkaisseet monet muutkin, esimerkiksi Helsingin kaupunki, Ilmarinen, VR, Sponda, Varma, Capman ja Citycon.

HOK-Elannon oma asema on erikoinen ja herkkä koronavuokrakiistoissa. Se toimii samanaikaisesti markkinoilla sekä vuokralaisena, vuokranantajana että kiinteistönomistajana.

Odottaa käytäntöä ja laintulkintaa

Tiedotteessa se vahvisti vuokralinjaukset, mutta kutsui myös SK:n juttua otsikoineen harhaanjohtavaksi. Otsikossa kerrottiin, että HOK-Elanto jättää ravintoloidensa vuokrat maksamatta ja on valmis menemään vaikka oikeuteen päätöksestä. Jutussa kerrottiin toisaalta vuokrien perinnän katkaisemisesta.

Karjalainen selvitti asiaa siten, että omien vuokralaisten maksuvelvoitteen yhtäläinen vapauttaminen ei noussut tarpeeksi selvästi esille.

– Emme myöskään ole valmistautuneet menemään mihinkään oikeuteen vaan pyrimme neuvotteluratkaisuilla sopimaan asiat.

– Niiden vuokranantajien kanssa, jotka katsovat, että valtioneuvoston asetus ei vapauta vuokralaista vuokranmaksuvelvoitteesta edes osittain, jäämme katsomaan, mikä tulee myöhemmin muodostumaan asiassa yleiseksi markkinakäytännöksi tai lain tulkinnaksi, HOK-Elanto tiedotti.

Sinänsä vuokrakiistoja voidaan hyvinkin joutua koettelemaan myös vielä oikeudessa, myös viime kädessä HOK-Elannon, elleivät neuvottelut tuo sopua. Myös Karjalainen näkee tilanteessa ennakkotapauksen piirteitä. Vuokrakiistat koettelevat tuhansia yrityksiä molemmin puolin pöytää.

– HOK-Elantona emme ole valmiita tätä testiä lähteä hakemaan. Ei se täysin mahdotonta ole, mutta ei toivottavaa.

HOK-Elannolla on noin 50 omaa ravintolaa tai kahvilaa, joissa se toimii vuokralaisena ulkopuoliselta vuokratussa tilassa. Vuokranantajana se on noin 40 ravintola- tai kahvilayritykselle.

Osuuskaupalla on myös noin 250 suoraa vuokrasopimusta sellaisten yrittäjien kanssa, jotka eivät ole ravintolayrittäjiä. Näiden kohdalla se tekee ”tapauskohtaisesti päätöksen vuokrahelpotuksista”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?