Puolet pk-yrityksistä kaipaa valtiolta suoraa tukea koronakriisiin – hallitukselle arvosana 7,6 kriisin hoidosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolet pk-yrityksistä kaipaa valtiolta suoraa tukea koronakriisiin – hallitukselle arvosana 7,6 kriisin hoidosta

Kaupan ala on vähentänyt työntekijöistään jo neljänneksen. Lomautukset jatkuvat.

Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni lisätalousarvion neuvotteluissa Helsingissä 7. huhtikuuta.

7.4.2020 12:51

Puolet pienistä tai keskisuurista suomalaisyrityksistä arvioi tarvitsevansa suoraa julkista tukea koronaviruksesta aiheutuneesta taloudellisesta kriisistä selviämiseksi, selviää Suomen Yrittäjien kyselystä.

Kolme neljäsosaa vastaajista kertoo, että koronavirus on aiheuttanut yritykselle ongelmia. Noin 30 prosenttia on kääntynyt tai aikoo kääntyä kriisin vuoksi pankin puoleen. Yritykset ovat tyypillisesti hakeneet pankista lainanlykkäystä, mutta osa on myös hakenut lainaa.

Yrittäjät antavat toistaiseksi Marinin hallitukselle koronakriisin hoitamisesta kouluarvosanan 7,6. Arvosanan 7 tai suuremman antaa 80 prosenttia vastaajista.

Kyselyn laati Kantar TNS 1.–3. huhtikuuta. Sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyyn vastasi yli tuhat pienen tai keskisuuren yrityksen edustajaa. Vastaajien joukossa on myös muita kuin Suomen Yrittäjien jäsenyrityksiä.

Kaupan liitto kaipaa apua kiinteisiin kustannuksiin

Myös Kaupan liitto on selvittänyt jäsenyritysten näkymiä koronakriisin taloudellisten vaikutusten keskellä.

Runsas kolmannes liiton tekemän kyselyn vastaajista kertoo, että niiden liikevaihdosta on romahtanut puolet tai enemmän. Erityisen pahasti on kärsinyt erikois- ja tavaratalokauppa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo vähentäneensä henkilöstöä tähän mennessä. Saman verran kertoo, että työntekijöitä vähennetään myös tulevan kuukauden aikana. Myös lähitulevaisuudessa ensisijainen sopeutumistoimi on lomauttaminen.

– Kokonaisuudessaan kaupan ala on vähentänyt työntekijöistään jo neljäsosan, liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo tiedotteessa.

Kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, etteivät hallituksen toistaiseksi ilmoittamat tukitoimet auta niitä taloudellisesti. Liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kaipaa keinoja, joita voidaan käyttää myös kiinteisiin kustannuksiin ja akuuttiin kassakriisiin.

Huhtikuun alussa toteutetun kyselyn vastaajat edustavat 40 prosenttia liiton kaikkien jäsenyritysten työntekijämäärästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?