Britit huolissaan noutoruoasta – suomalaisasiantuntija IS:lle: Suomen ravintolahygienia hyvällä tasolla

Britit pelkäävät noutoruoan ja kaupassa käynnin koronavaaroja. Suomalaisasiantuntija pitää suomalaisten ravintoloiden hygienian tasoa hyvänä.

–Ruoan tekeminen itse kotona on hyvää riskien minimointia. Toisaalta Suomen ravintolahygienia on hyvällä tasolla, sanoo professori Maria Fredriksson-Ahomaa.

29.3.2020 22:13

Uuden koronaviruksen leviäminen maailmanlaajuiseksi epidemiaksi saa monet ihmiset pohtimaan nyt, kannattaisiko ruoan ainekset ostaa kaupasta ja valmistaa ateria itse vai olisiko viisainta tilata noutoruokaa pizzeriasta tai muusta ravintolasta.

BBC pohtii asiaa erilaisista näkökulmista.

Kaupassa käyminen on riski siinä mielessä, että siellä voi olla mahdollisesti tartunnan saaneita. Toisaalta riskejä voi välttää siten, että pitää etäisyyttä muihin.

– Supermarketeissa asiakkaat usein koskettelevat tavaroita. Marketin autohallissa voi olla erilaisia maksupäätteitä, joita useat ihmiset koskettelevat, trooppisten tautien ja hygienian asiantuntija professori Sally Bloomfield kertoo BBC:lle.

Riskejä voi myös välttää

Käsien peseminen 20 sekunnin ajan vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisella puhdistusaineella ennen ja jälkeen kauppareissun on hyvä keino.

Kannattaisiko etsiä kotiruoan ainekset kaupan hyllyltä vai tilata valmista ruokaa kotiin?

Kasvoja ei pidä kosketella, jotta virukset eivät siirry kaupan ostoskorista tai kärrystä.

Ilta-Sanomat kysyi suomalaisen asiantuntijan kantaa brittimedian pohdintaan.

Britanniassa pohditaan kotona tehdyn ruoan ja ravintolan ns. take away -ruoan turvallisuuden eroja. Onko näillä eroja elintarvikehygienian kannalta?

– Ruoan tekeminen itse kotona on hyvää riskien minimointia. Toisaalta Suomen ravintolahygienia on hyvällä tasolla, Helsingin yliopiston elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osaston professori Maria Fredriksson-Ahomaa kertoo Ilta-Sanomille.

Moni ravintola yrittää pärjätä myymällä ruokaa kotiinkuljetuksena.

Covid-19 on ihmisten koronavirustauti, joka tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ruokaviraston mukaan tämän hetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä.

– Riski tarttumiseen pintojen kautta on pieni ja hyvän hygienian avulla sitä voidaan entisestään vähentää, Fredriksson-Ahomaa sanoo.

Suomessa Sanna Marinin (sd) hallitus antoi tiistaina eduskunnalle nopealla aikataululla esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti. Ravitsemusliikkeet suljettaisiin asiakkailta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi, mutta ulosmyynti olisi sallittua. Eduskunta hyväksyi esityksen lauantaina, mutta sitä voidaan alkaa soveltaa käytäntöön vasta, kun hallitus on antanut täydentävän asetuksen asiasta. Tavoitteena on saada laki voimaan maanantaina.

BBC:n mukaan ruoan tilaamista kotiin ravintolasta puoltaa se, että silloin ei joudu kosketuksiin useiden muiden ihmisten kanssa, kuten ruokakaupassa käynnin aikana kävisi.

Riskinä voisi taas olla ruoan kuljettajan aiheuttama pakkauksen pinnan saastuminen.

Elintarviketurvallisuuden asiantuntija tohtori Lisa Ackerley ehdottaa, että etuovelle jättää lapun, jossa ruoan kuljettajaa pyydetään soittamaan ovikelloa ja astumaan taaksepäin.

Entä miten turvallisia ovat vapaaehtoisten verkostot, jotka auttavat vanhuksia?

Lääketieteen tohtori James Gill ehdottaa, että kotiin tuodun ruoan pakkauksen pinta pitäisi pyyhkiä kodin pintojen pesuaineella ennen sen avaamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?