Yrittäjägallup: 73 prosenttia yrityksistä ajautunut ongelmiin koronan takia – uhkana konkurssiaalto - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrittäjägallup: 73 prosenttia yrityksistä ajautunut ongelmiin koronan takia – uhkana konkurssiaalto

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Julkaistu: 27.3. 11:08

Suomen Yrittäjät arvelee, että koronasta voi seurata konkurssiaalto.

Tuore Yrittäjägallup lataa tiskiin karuja lukuja.

73 prosenttia yrityksistä on kärsinyt koronakriisistä jo kriisin ensimetreillä.

Yli puolella yrityksistä asiakkaiden määrä ja myynti ovat vähentyneet. Jo yli kolmannes työnantajayrityksistä on käynnistänyt lomautukset.

Maksuvaikeuksiin on koronan takia joutunut 23 prosenttia yrityksistä. Työntekijät eivät ole päässeet töihin 13 prosentissa yrityksistä.

Kantar TNS selvitti asiaa yrittäjiltä Suomen Yrittäjien pyynnöstä. 1183 yrittäjää vastasi. Kysely tehtiin 18.–24.3.2020. Siinä eivät näy vielä hallituksen tuoreimpien rajoitustoimien vaikutus.

Eniten ongelmia oli yli 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Toimialoista selvästi eniten kärsii kauppa (85 %). Vähiten kärsii rakentaminen (55 %), mutta sielläkin yli puolet on kohdannut ongelmia koronan vuoksi.

Jopa 27 prosenttia yrityksistä vastasi, että myynti on vähentynyt koronan takia yli 50 prosenttia. Kahdeksalla prosentilla myynti on pysähtynyt kokonaan. 13 prosentilla vastaajista myynti on laskenut 30–50 prosenttia.

– Myynti on siis vähentynyt selvästi yli puolella vastaajista, kaupassa lähes 80 prosentilla. Kaupassa lähes 40 prosenttia on menettänyt yli puolet myynnistään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avaa tuloksia.

– On selvää, että yritysten tilanne on koko ajan heikentynyt.

Jo yli joka kolmas työnantaja aloittanut lomautukset

Vaikka kriisi on vasta puhjennut, jo 35 prosenttia työnantajavastaajista kertoo joutuneensa aloittamaan työntekijöiden lomautukset. Tämä tarkoittaa noin 35 000 työnantajayritystä. Eniten on lomautettu kaupan alalla ja toiseksi eniten teollisuudessa.

– Arvioimme, että lomautusten piirissä on nopeasti yli 300 000 työntekijää. Se on valtava haaste työttömyyskassoille, Pentikäinen sanoo.

28 prosentilla työnantajayrityksistä työntekijöitä oli jäänyt koronatilanteen vuoksi pois töistä, vaikka he eivät olisi sairaana. 61 prosenttia näistä yrityksistä oli maksanut työntekijälle palkkaa tällaisessa tilanteessa.

Suomen Yrittäjien mukaan gallup osoittaa, että koronakriisi koettelee yrityskenttää todella kovalla voimalla. Perjantaiaamuisessa tiedotustilaisuudessaan Suomen Yrittäjät arvioi, että koronan myötä edessä saattaa olla suuri konkurssiaalto. Se voi olla jopa todennäköinen.

– Olemme vasta kriisin alkumetreillä, ja moni yritys on jo polvillaan. Siksi on erittäin tarpeellista, että eduskunta päätti nostaa yritysten suorat tuet miljardiin. Se riittää alkuun, mutta lisätuen tarve on ilmeinen, kun kriisi pitkittyy, Pentikäinen sanoo.

Myös yritysten lainoitukseen pitää saada vauhtia. Tällä hetkellä prosessi ei toimi riittävän hyvin eikä nopeasti.

– Valtiovalta takaa, pankit jakaa -periaate pitää saada toimimaan. Samalla pitää muistaa, että monelle yritykselle ja yrittäjälle lisävelka ei ole järkevä vaihtoehto. Kun näkymät ovat epävarmat, velkavankeus on vaaran tie, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen esittää, että hallitus toteuttaa seuraavaksi laajalti vaikuttavia ja helposti jaettavia suoria tukia.

Yrittäjät esittää työnantajatukea, jossa valtio hoitaisi työnantajien sosiaaliturvamaksut kolmen kuukauden ajalta. Lisäksi se esittää yrittäjätukea, jossa valtio hoitaisi yrittäjien eläkemaksut kuuden kuukauden ajalta.

– Myös yrittäjän työttömyysturvan nopea edistäminen on välttämätöntä, hän sanoo.

Pentikäisen mukaan tarvitaan myös muita toimia. Sellaisiksi hän listaa yritysten verojen palauttamisen hakemuksesta, kotitalousvähennyksen laajennuksen, Finnveran sääntöjen muokkaamisen, starttirahajaksojen pidentämisen, vuokrien alentamisen ja julkisten hankintojen aikaistamisen.