Danske Bankilta kylmää kyytiä: Suomen bkt laskee 4 prosenttia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Danske Bankilta kylmää kyytiä: Suomen bkt laskee 4 prosenttia

Julkaistu: 27.3. 8:55

Danske Bank on laskenut ennustettaan Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Pankki povaa koronapandemian moukaroivan Suomen taloutta kovimmin Pohjoismaista.

Tänään julkistamassaan päivitetyssä ennusteessaan Danske Bank arvioi Suomen bruttokansantuotteen tänä vuonna supistuvan 4,0 prosenttia ja inflaation hidastuvan 0,6 prosenttiin.

Pankki huomauttaa tiedotteessaan, että ennusteisiin liittyy valtava epävarmuus. Tätä kuvaa se, että pankki ennusti Suomen talouden kasvavan 0,7 prosenttia 10. maaliskuuta ilmestyneessä ennusteessa, pankki sanoo.

Viikko tämän jälkeen pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki viesti, että ennuste oli jo vanhentunut ja olevan selvää, että tänä vuonna talous supistuu.

Joulukuussa kuluvan vuoden kasvuennuste oli 1,0 prosenttia ja inflaatioennuste 1,0 prosenttia. Ensi vuodelle Danske povaa nyt 1,2 prosentin inflaatiota.

Danske Bankin ennuste Suomelle on heikoin Pohjoismaista. Pankki ennustaa Ruotsissa talouden supistuvan 2,8 prosenttia, Tanskassa 2,5 prosenttia ja Norjassa 2,0 prosenttia.

– Suomen talous on perinteisesti ollut syklisempi eli suhdannevaihtelut ovat olleet voimakkaampia kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa suhdanne oli viilentymään päin jo ennen koronavirusta. Nyt taloutta heikentävät koronavirus ja etenkin keinot, joilla viruksen leviämistä pyritään estämään, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Työttömyysasteen pankki arvioi tänä vuonna nousevan 8,0 prosenttiin, kun aiemmin tässä kuussa ennuste oli 6,8 prosenttia ja joulukuussa 6,7 prosenttia. Ensi vuonna työttömyys laskisi tuoreen ennusteen mukaan 7,5 prosenttiin.

– Ennusteemme perustuu siihen, että kriisi pysyy melko lyhyenä ja voimakkaat toimenpiteet estävät taudin leviämistä. Tässä kriisissä palvelualojen kokema shokki on poikkeuksellinen ja raju, mikä aiheuttaa massalomautuksia ja myös konkursseja, Kuoppamäki sanoo.

Suomen työmarkkinat ovat kehittyneet viime vuodet suotuisasti, kun työllisyysaste on noussut ja paikoin on esiintynyt jopa työvoimapulaa, Danske Bank sanoo. Koronakriisin vuoksi tilanne kuitenkin muuttuu pankin mukaan väliaikaisesti ja lomautettujen suomalaisten määrä nousee jopa 300 000 työntekijään.

– Lomautukset nousevat rajusti, mutta työttömyys nousee melko maltillisesti, koska yritykset pitävät osaavasta työvoimasta kiinni, Kuoppamäki sanoo.

Elpymisen kannalta on erittäin tärkeää estää yritysten konkurssiaalto, pankki sanoo. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksiä on pystyttävä myös tukemaan. Mittavat ja välttämättömät tukitoimet sekä talouden supistuminen aiheuttavat sen, että Suomen julkinen talous velkaantuu rajusti.

– Julkinen velka paisuu kuin pullataikina, ja sitä on tulevina vuosina yritettävä pitää kattilassa. Ennustamme, että myös vuonna 2021 julkisen talouden alijäämä tulee olemaan suuri, vaikka toipuminen käynnistyisi reippaasti, Kuoppamäki sanoo.

Danske Bank ennustaa Suomen velkasuhteen kasvavan tänä vuonna 64,5 prosenttiin viime vuoden 59,4 prosentista. Aiemman ennusteen mukaan velkasuhde olisi jatkanut laskemistaan ja ollut 58,9 prosenttia.

Koronaviruksen vaikutus asuntomarkkinoihin on Danske Bankin ennusteen mukaan rajallinen.

– Suomen asuntomarkkinat ovat vakaat, vaikka alueellisia eroja on. Asuntomarkkinat kestävät koronakriisin, ellei se jatku vielä vuonna 2021. Hinnat voivat pudota hiukan, mutta suurin korjausliike tulee todennäköisesti pienempien kauppamäärien kautta. Korot tulevat pysymään matalina, Kuoppamäki sanoo.

Pankki ennustaa asuntojen hintojen tänä vuonna laskevan 1,0 prosenttia, kun aiempi ennuste povasi 1,0 prosentin nousua.