Korona ajaa Kemiä kohti talouskurimusta – 150 lomautuksiin, 6 miljoonan euron lovi kassaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korona ajaa Kemiä kohti talouskurimusta – 150 lomautuksiin, 6 miljoonan euron lovi kassaan

Kemin kaupungin näkymät ovat huonot. Valon pilkahdusta tilanteeseen tuo Metsä Fibren tehdashanke. Kuvassa Kemin rautatieasema.

Julkaistu: 26.3. 16:51

Kaupunki on joutunut sulkemaan toimipisteitään. Lomautus uhkaa 150 työntekijää.

Lapin eteläisin kaupunki on pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa koronaepidemian takia. Kemin kassaan on syntymässä 6 miljoonan euron vaje tänä vuonna.

Kemin kaupunki on joutunut sulkemaan toimipisteitään ja rajoittamaan kuntalaisille antamiaan palveluja. Annettujen määräysten vuoksi työnteko osalla kaupungin henkilöstöä estyy, tiedottaa kaupunki.

– Kemin taloudellinen yhtälö on ahdas, kun tilinpäätöksen 2019 jäljiltä kaupungilla on lähes 11 miljoonaa euroa kattamatonta alijäämää. Lisäksi suljettuina olevien yksiköiden palkkakulut ovat yli 400 000 euroa kuussa ja samalla kaupunki menettää esimerkiksi kulttuurin toimintatuloja lähes 200 000 euroa kuukaudessa, kaupunginjohtaja Tero Nissinen selvittää ahdingon syitä.

Näiden lisäksi seuraavat viiveellä alentuvat verotulot. Kuntaliiton ennusteen mukaan pandemian vuoksi kuntatalouteen kohdistuu vähintään 1,5 miljardin euron ylimääräinen rasitus.

Kemin osalta se tarkoittaa laskennallisesti lähes 6 miljoonan euron negatiivista vaikutusta vuonna 2020.

– Valtioneuvoston määräysten ja kaupungin erittäin vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi kaupunki ei kykene maksamaan palkkaa niille työntekijöille, jotka eivät voi tuottaa palvelua kuntalaisille pandemiasta johtuvista syistä, kertoo Nissinen.

Kaupunki aloittaa yhteistoimintaneuvottelut 2.4. henkilöstön lomautuksista ylivoimaisen taloudellisen haasteen vuoksi. Lomautukset koskevat alkuvaiheessa pääsääntöisesti kulttuurin ja vapaan sivistystyön alalla työskenteleviä noin 150 henkilöä.

Nissisen mukaan Kemin kaupunki on jo osoittanut ja pyrkii jatkuvasti osoittamaan vaihtoehtoisia tehtäviä niille, joiden työt ovat näiden toimenpiteiden vuoksi keskeytyneet.

– Useat työntekijät ovat sijoittuneet väliaikaisesti uusiin tehtäviin esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Valitettavasti kaikille työntekijöille ei ole mahdollista löytää korvaavaa tehtävää.

Nissinen toivoo, että valtio kantaisi vastuunsa kuntien alentuvien verotulojen kompensoinnissa. Toiveikkuutta hankalaan tilanteeseen tuo Metsä Fibren biotuotetehdashanke, josta odotellaan päätöstä kevään aikana.

Katastrofaalista tilannetta on yritetty helpottaa nopealla reagoinnilla. Lisäksi kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 30.3. pitkäaikaisen talousohjelman valmistelua.

– Toivomme luonnollisesti, että lähitulevaisuudessa Metsä Fibren tehdashanke tuo runsaasti uutta elinvoimaa ja tuloja kaupunkiin. Valtion tulee kantaa vahvasti vastuunsa kuntien alentuvien verotulojen kompensoinnissa vuosina 2020-21 sekä korvata täysimääräisesti sotelle aiheutuvat lisäkustannukset koronan hoidosta, Nissinen toteaa.