Kommentti: Näin tunnistat pörssissä vaanivan karhun

Osakemarkkinoiden pohjakosketus selviää varmuudella vasta pölyn laskeuduttua, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

Osakemarkkinat ovat toipuneet aiemmista kriiseistä uuteen nousukauteen jokaisen romahduksen ja laskukauden jälkeen.

26.3.2020 6:45

Osakemarkkinoiden viime viikkojen kurssivaihtelu on ollut historiallisen hurjaa ylös alas tempoilua, joten aina epävarma tulevaisuus on nyt vaihteeksi myös tuntunut epävarmalta.

Omia sijoituksiaan paimentava yksityissijoittaja on helposti voinut hyytyä kurssiheilunnan edessä puntaroimaan, onko nyt järkevää ostaa vai myydä – vai onko sittenkin parasta olla tekemättä mitään?

Tällainen pähkäily on täysin luonnollista, ja se juuri osaltaan ilmentää aivan samaa epävarmuutta kuin itse kurssivaihtelukin.

Jos haluaa rauhoittaa omaa epävarmuuden tunnettaan, voi aina palauttaa mieleensä, että toistaiseksi osakemarkkinat ovat kyllä aikanaan toipuneet uuteen nousukauteen jokaisen romahduksen ja laskukauden jälkeen.

Tuo lohtuajatus koskee erityisesti kaikkien länsimaiden osakemarkkinoita kokonaisuudessaan, joskaan ei jokaista yksittäistä pörssiyhtiötä.

Toivorikas optimisti voinee tälläkin kerralla kaikessa rauhassa luottaa siihen, että talous ja osakemarkkinatkin kyllä toipuvat taas aikanaan uuteen nousukauteen.

Mutta sitä edes optimistin on turha haaveilla, että tuon käänteen hetkeä voisi millään konstilla tietää ennalta.

Kurssikäänne saattoi jo koittaa toissa päivänä mutta se voi yhtä hyvin viipyä vielä ties kuinka pitkän ajan – ja löytyä ties kuinka paljon syvemmästä osakekurssien pohjasyvänteestä.

Siksi ”parasta” ostohetkeä ei voi kuin arvailla – tai havaita jälkeenpäin pölyn jo laskeuduttua.

 Kurssilasku on varmasti lopuillaan vasta, kun ”kaikki” inhoavat osakkeita.

Joka haluaa paneutua kurssipohjien tunnistamiseen toden teolla, aloittaa hankkimalla ja lukemalla ”karhumarkkinoiden” kulttiklassikon Anatomy of the Bear (Karhun anatomia).

Ensi kerran vuonna 2005 julkaistu karhukirja on itsessäänkin pienimuotoinen keinottelukohde, sillä osa painoksista on loppu ja esimeriksi Amazonin hinnat hipovat hetkittäin tuhattakin dollaria.

Sama sisältö löytyy toki helpommin ja halvemmalla alle kahden kympin e-painoksena. Mutta jos paperin rapina rauhoittaa, voi siitä joutua maksamaan (– eikä tämän kirjoittajan laitos ole myynnissä).

Kirjassa markkinahistorioitsija ja -strategi Russell Napier käy juurta jaksain läpi viime vuosisadan superalennusmyyntien peruspiirteet ja tuntomerkit.

Karhukirjan kaikkia havaintoja ja johtopäätöksiä on mahdoton tiivistää pariin lauseeseen, mutta tässä silti yksi pelkistetty tulkinta yhdestä tosikarhun tuntomerkistä:

Osakkeet ovat taatusti tosihalpoja ja kurssilasku varmasti lopuillaan vasta, kun ”kaikki” inhoavat osakkeita eikä ”kukaan” halua puhua sijoittamisesta kuin kirosanoilla.

Ja kääntäen: pohjakosketuksesta ei ole varmuutta niin kauan kuin edes osa naapureista ja satunnaisista tutuista haluaa jutustella omista sijoituksistaan ja ostoaikeistaan.

Kurssinousu voi toki alkaa myös ennen kaiken toivon pettämistä, mutta se varmistuu vasta jälkeenpäin, käänteen jo tapahduttua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?