Kunnissa petyttiin hallituksen linjauksiin: ”Nyt annettiin Jaxuhali ja tsemppipeukku” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kunnissa petyttiin hallituksen linjauksiin: ”Nyt annettiin Jaxuhali ja tsemppipeukku”

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi valtion tukitoimista kunnille tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Julkaistu: 25.3. 10:31

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd) esiintyminen otettiin todella pettyneenä vastaan kuntakentällä.

Talouskurimuksessa jo ennen koronaa olleet kunnat odottivat maanantaina hallituksen kuntainfosta selviä linjauksia siitä, millä keinoilla hallitus auttaa käytännön kenttätöistä koronataistossa vastaavia kuntia. Kuntaministeri Sirpa Paateron esiintyminen otettiin todella pettyneenä vastaan kuntakentällä.

Twitter lauloi varsin selväsanaista viestiä kuntaministerin infon jälkeen.

– Kunnat hoitavat yötä päivää täydellä kapasiteetilla korona-epidemiaa. Nyt tänään tiedotustilaisuudessa kunnille annettiin jaxuhali ja tsemppipeukku. Ei se nyt riitä, tarvitaan konkreettisia päätöksiä. Rahaa siis kuntiin, jotta saadaan perusoikeuksista pidettyä huolta, latasi Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen twtterissä.

Enemmän odotettiin

Pohjois-Karjalan miehen kanssa samoilla linjoilla oli Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkinen.

– Odotukset jäivät turhiksi, pelastukseksi tarjottiin lähinnä henkistä tukea. Kiitoksella ja tsempeillä eteenpäin, totesi Heikkinen.

Myös Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen ihmetteli twitterissä ministeri Paateron infon perin höttöiseksi jäänyttä infon sisältöä.

– Olisiko ollut parempi lykätä info siihen, kun toimenpiteitä on ehditty suunnitella vähän pidemmälle? Tuli vähän pannukakku…

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola viestitti samasta asiasta.

– Odotusarvo tämän päivän suhteen tiedotustilaisuudelle oli valitettavasti suurempi, kuin kerrotut linjaukset. Viestinnästä jäi mielikuva, että investoida pitäisi mutta kuntatalouden kompensointi pääosin auki. Taustalla epätietoisuus koronan vaikutuksista eri kuntiin, Eerola kommentoi.

Kovat ajat vielä edessä

Vajaan 5 000 asukkaan Juuan kuntaa luotsaava Markus Hirvonen muistuttaa todella tukalien tilanteiden olevan vasta edessäpäin. Kuntaorganisaatiossa työskentelee 154 työntekijää, kun Pohjois-Karjalassa sote on Siun soten hoidossa.

– Kuntien on hoidettava esimerkiksi varhaiskasvatus ja perusopetus kaikissa tilanteissa. Meillä Juuassa ei ole tarvetta lomauttaa ketään, vaan kaikille löytyy töitä epidemian aikana. Jokainen kunnan palkkalistoilla oleva työntekijä on tarpeen, sillä suuri osa työntekijöistämmekin tulee sairastumaan. Tehtäväkuvat vain koronan aikana tulevat vaihtelemaan, Markus Hirvonen arvio IS:lle puhelimessa.

Uusia palveluja organisoidaan

Lisärahoituksesta oli odotettu linjauksia myös Uudenmaan suunnalla. Kunnat ovat joutuneet kehittämään salamavauhtia uusia palveluja entistä suuremmalle joukolle.

– Sehän jäi yhä edelleen hämärän peittoon, miten tilanteen vaatimat ylimääräiset sote-palveluiden kustannukset korvataan. Meillä Nurmijärvellä on yhdessä seurakunnan kanssa organisoitu puhelinpalvelu, jonka kautta pystymme välittämään ikäihmisille konkreettista apua kauppa- ja apteekkikäyntien suhteen. Mukana toiminnassa on useita vapaaehtoisorganisaatioita. Tämä helpottaa ihmisten eristäytymistä tässä tilanteessa, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä toteaa.

Vaikka moni tärkeä asia vielä vaatii selvennystä kuntien suuntaan, niin kokonaisuutena Mäkelä arvioi hallituksen hoitaneen tilanteen hyvin.

– Eihän tällaista tilannetta ole ollut maailmassa ennen. Tässä on kaikki tapahtunut nopeasti ja siihen nähden ministerit ovat onnistuneet hyvin.