Hallitus kokoaa 15 miljardin euron pelastuspaketin. - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus kokoaa 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin

Hallitus kokoaa 15 miljardin euron pelastuspaketin.

Hallitus kertoi tänään talouden pelastuspaketista.

20.3.2020 11:20 | Päivitetty 20.3.2020 11:58

Hallitus kokoaa mittavan, yhteensä 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin koronaviruksen runteleman talouden auttamiseksi.

Lisäbudjetin suuruus on 400 miljoonaa euroa. Lisätalousarvio annettiin eduskunnalle tänään. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että lisäbudjetteja tullaan tekemään lähiviikkoina lisää.

Hallitus kertoi talouden pelastuspaketista etätiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) mukaan paketin mittaluokka tarkoittaa sitä, että hallitus on tosissaan sen kanssa, että yksikään yritys ei ajaudu konkurssiin eikä päädytä massatyöttömyyteen.

Marinin mukaan työmarkkinajärjestöjen aiemmat ehdotukset toteutetaan suurilta osin. Työmarkkinajärjestöt esittivät toissapäivänä lukuisia toimia maan hallitukselle yritystoiminnan, työllisyyden ja toimeentulon turvaamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa talouskriisissä.

Näihin kuuluu muun muassa se, että työnantajan työeläkemaksu kevenee tilapäisesti 2,6 prosenttia viimeistään 1. kesäkuuta. Muutos on voimassa vuoden loppuun asti. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan tämä tarkoittaa yksityisen sektorin työnantajille 910 miljoonan euron kevennystä. Maksun alentamiseen käytetään työeläkejärjestelmän emu-puskuria, joka on tällä hetkellä noin 7 miljardia euroa.

Työmarkkinajärjestöt esittivät myös, että kun alennetaan työnantajien eläkemaksuja, niin siltä ajalta eläkeyhtiöiden on syytä pidättäytyä asiakashyvitysten maksamisesta. Myös tämä ehdotus toteutetaan.

Kulmunin mukaan yrittäjät yritysmuodosta riippumatta saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti. Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Tästä arvioidaan koituvan reilun 100 miljoonan euron kustannukset valtiolle.

– Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista, Marin sanoi.

Lisäksi Marin kertoi, että yrittäjien ja freelancereiden toimeentuloa turvataan työttömyysturvan kautta.

Kulmunin mukaan koronaviruksen vaikutuksia torjutaan kaikkiaan noin 50 miljardilla eurolla, kun mukaan lasketaan esimerkiksi Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan tekemät toimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?