Tanskalta merkittävä tukipaketti koronaa vastaan: korvaa jopa 75 prosenttia palkkamenoista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tanskalta merkittävä tukipaketti koronaa vastaan: korvaa jopa 75 prosenttia palkkamenoista

Poliisit tarkistivat Ruotsista saapuvan laivan matkustajia Tanskan Helsingörissä viime viikolla ennen rajojen sulkemista.

Julkaistu: 16.3. 14:00

Tanska ja Ruotsi lupaavat yrityksille ja palkansaajille mittavia koronatukia.

Tanskan ja Ruotsin hallitukset ovat ilmoittaneet laajoista talouden tukipaketeista, joiden avulla ne lupaavat korvata suuren osan yritysten ja palkansaajien koronamenetyksistä.

Tanskan hallitus ilmoitti sunnuntaina sopineensa keskeisten työmarkkinaosapuolten kanssa kolmikantaisesta sopimuksesta, jonka tarkoitus on estää yritysten vararikkojen ja laajojen irtisanomisten aalto.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan sopimuksen keskeistä sisältöä on valtion laajennettu palkkatuki, jossa valtio voi hyvittää yrityksille jopa kolme neljäsosaa irtisanomisuhan alaisen mutta tuen avulla töissä pidettävän henkilökunnan palkkamenoista.

Korotettua palkkatukea voivat hakea yritykset, jotka ovat koronakriisin takia vaarassa joutua irtisanomaan vähintään 50 henkilöä tai 30 prosenttia työvoimastaan. Yritys voi saada korotettua palkkatukea sillä ehdolla, että se pidättäytyy irtisanomisista.

Kolmikantasopimuksen mukaan valtio korvaa 75 prosenttia irtisanomisuhan alaisen mutta tuen avulla työsuhteessa jatkavan henkilöstön palkkamenoista ja tukea vastaanottava yritys kattaa loput 25 prosenttia palkkamenosta.

Täysimääräinen palkkatuki rajautuu kuukausipalkkaisilla korkeintaan 3 000 euroa ja tuntipalkkaisilla 3 500 euroa vastaaviin kruunumääriin.

Palkkatuen ja uhanalaisten työsuhteiden jatkamisen vastineeksi palkansaajat sitoutuvat luopumaan viidestä vuosilomapäivästä.

Tankan laajennettu palkkatuki on tarkoitus pitää tarjolla kesäkuun yhdeksänteen päivään asti.

Ruotsin hallitus on maanantaina ilmoittanut uutistoimisto Direktin mukaan vastaavasta laajasta palkkatukipaketista, jonka tarkoitus on niin ikään hillitä koronavaikeuksia kärsivien yritysten talousvaikeuksia ja irtisanomisten uhkaa.

Tukipaketin osia ovat tilapäislomautukset ja työnantajalle ja lomautetulle työntekijälle suunnattu korotettu valtiontuki, jonka vaikutuksesta työnantajayrityksen palkkamenot supistuvat puoleen mutta työntekijä saa 90 prosenttia palkastaan.

Lomautusajan palkkatuen lisäksi hallitus aikoo siirtää kaikki sairausajan palkkamenot kokonaisuudessaan valtion maksettaviksi toukokuun loppuun asti. Yksityisyrittäjille valtio maksaisi vastaavaa sairausajan tulotukea korkeintaan kahden viikon ajalta.

Tanskan ja Ruotsin tukipaketit ovat menossa kummankin maan parlamenttien käsittelyyn kiireellisinä lakiesityksinä, ja ne on tarkoitus saattaa voimaan ja toimintaan pikaisesti.

Lisää aiheesta