Kemianteollisuus nousi Suomen suurimmaksi vientialaksi

Öljy ja virus sumentavat alkuvuotta.

11.3.2020 10:35

Kemianteollisuus on noussut Suomen suurimmaksi vientialaksi. Kemianteollisuuden osuus Suomen tavaraviennistä oli viime vuonna 19 prosenttia. Tähän on kuitenkin olemassa selitys.

– Vientiosuuden kasvu kertoo pikemminkin yleisesti heikentyneestä tilanteesta kuin kemianteollisuuden omasta kasvusta. Kansainvälisen kysynnän jo syksyllä alkanut heikkeneminen ja työrauhahäiriöt näkyvät erityisesti loppuvuoden luvuissa, arvioi Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto tiedotteessa.

Kemianteollisuus tavaravienti ylsi viime vuonna 12,4 miljardiin. Loka-joulukuussa kemianteollisuuden tavaravienti kasvoi kuitenkin enää vain prosentin. Koko viime vuonna alan vienti kasvoi niukat 0,7 prosenttia edellisvuodesta.

Alkuvuoden näkymät ovat sumeat ja alan odotukset pakkasella. Tähän vaikuttavat öljyn hinnan romahdus ja koronavirus, jotka tulevat heikentämään alkuvuoden lukuja.

– Isointa hittiä koronaviruksesta ei ole vielä nähty. Jo ennen koronan leviämistä ja öljyn hinnan romahdusta kemianteollisuuden yritykset arvioivat suhdannenäkymät selvästi laskeviksi, Aalto sanoo.

Valopilkku ovat investoinnit. Kemianteollisuuden investoinnit kasvoivat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemän investointitiedustelun mukaan viime vuonna selvästi, ja olivat nousemassa 1,6 miljardin tasolle. Kasvun ennakoidaan jatkuvan alkaneena vuonna.

Myös T&K-investointien ennakoidaan kasvavan uudelle ennätystasolle eli lähes 600 miljoonaan euroon.

Seuraa Brent-raakaöljyn hintaa tästä:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?