Kommentti: Putin pelaa jäätävää peliä öljyllä – aikoo iskeä vyön alle saudeja ja Trumpia

Yleinen arvio on, että öljyn hinnan dramaattinen lasku pistää Vladimir Putinin johtaman Venäjän polvilleen. Asia ei ole noin mustavalkoinen, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

11.3.2020 7:20

Venäjän taloudelle öljy ja siitä saatavat vientitulot ovat kaikki kaikessa. Jos öljyrahaa ei tule, talous sakkaa.

Siksi tuntuu erikoiselta, että Venäjä ei suostunut Saudi-Arabian ja öljyntuottajajärjestön Opecin esitykseen tuotannon vähentämisestä.

Sillä olisi torjuttu hinnan romahdus; vähemmän öljyä, korkeampi hinta. Venäjä ei ole Opecin jäsen, ja se toimii niin kuin huvittaa.

Putinin vetoa on luonnehdittu typeräksi, puhutaan jopa kardinaalimokasta. Ei vaikuta toiminnalta, joka auttaisi Putinia jatkamaan Venäjän johdossa viidettä kautta.

Mutta onko asia noin?

Ei välttämättä.

Venäjällä on vuosien varrella kerätty puskurirahastoa ehkäisemään raakaöljyn hinnan vaihtelua tai öljyn tuotannon mahdollisia häiriöitä.

Rahastosta jaetaan venäläisille myös kaikenlaista hyvää. Hintasodassa Putin ei jää tyhjän päälle. Puskurit mahdollistavat sen, että Venäjän takamus kestää kovan pelin – tiettyyn rajaan saakka. Kriisin pitkittyessä Venäjän talouskin yskii, ja se vaikuttaa myös Suomeen.

Krimin kaappaamisen jälkeen EU ja Yhdysvallat painostivat Venäjää talouspakotteilla. Venäjä vastasi omilla pakotteillaan, ja ne vaikeuttivat muun muassa joidenkin suomalaisten vientituotteiden pääsyä Venäjän markkinoille.

Edelleen voimassa olevien talouspakotteiden hyöty on jäänyt lännen kannalta minimaaliseksi. Venäjä tipahtaa polvilleen vain ja ainoastaan ulottamalla pakotetoimet öljy- ja kaasukauppaan, ja juuri sitä ei kukaan halua tehdä.

Öljyn hintasota iskee pahasti, ei suinkaan Venäjään, vaan myös Yhdysvaltoihin ja – Saudi-Arabiaan.

Maailman suurimman öljynviejän Saudi-Arabian yhteiskunta pyörii täysin öljyrahalla, jota kuningasperhe pyörittää. Joidenkin laskelmien mukaan öljyn hinnan pitäisi olla jopa 80 dollaria tynnyriltä, jotta saudien yhteiskunta pysyy käynnissä. Romahduksen jälkeen hinta on nyt runsaat 30 dollaria tynnyriltä. Venäjäkin voi aina viedä kaasua, aseita ja viljaa, Saudi-Arabialla ei ole raakaöljyn lisäksi muuta kuin hiekkaa. Ei ihme, että saudit hätääntyivät.

Öljyn hintasota iskee myös presidentti Donald Trumpia ikävästi vyön alle.

Trump on mahtaillut Amerikan suuruudella ja liuskeöljyllä, joka on tehnyt Yhdysvalloista maailman suurimman öljyntuottajan. Yhdysvallat ei enää ole riippuvainen Lähi-idän öljystä, ja siksi amerikkalaiset pyrkivät erkaantumaan alueen kriisipesäkkeistä, joita kieltämättä riittää.

Liuskeöljyn hyödyntäminen on kallista puuhaa. Öljyn hinnan pudotus ei syökse ainoastaan pörssikursseja laskuun, vaan pitempi kriisi harventaa liuskeöljyä hyödyntäviä yhdysvaltalaisia yhtiöitä kovalla kädellä. Liuskeöljyn tuotanto muuttuu kannattamattomaksi.

Huono signaali vaaleihin valmistautuvalle Trumpille, todella huono.

Öljysodassa on tietenkin myös voittajia, eli kaikki öljystä riippuvaiset taloudet kuten Japani ja ehkä myös bensapumpuille autoillaan kurvaavat suomalaiset.

Energiasodan häviäjää on vielä vaikea sanoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?