Torniossa kaivettiin esiin 1960-luvun resepti ja ryhdyttiin panemaan – Hartwallin päätös lopettaa legendaarinen Lapin Kullan kolmosolut ei lannistanut - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Torniossa kaivettiin esiin 1960-luvun resepti ja ryhdyttiin panemaan – Hartwallin päätös lopettaa legendaarinen Lapin Kullan kolmosolut ei lannistanut

Alkuperäisen reseptin kehittäjä työskentelee vastikään henkiin herätetyllä panimolla. Klassikko-olut päätettiin palauttaa tuotantoon, kun Hartwall ilmoitti lopettavansa Lapin Kullan tuotannon.

Tornion Panimo silloin vielä, kun oven yläpuolella killui Hartwallin kyltti.

4.3.2020 9:02

Tammikuussa 2016 Ilta-Sanomat kertoi, että oululainen startup-yritys Sangen Oy aloittaa uudelleen oluen tuotannon Lapin Kullan panimon tiloissa Torniossa. Nyt Tornion Panimo tiedottaa, että se palauttaa alkuperäisen 1960-luvun version Lapin Kullasta tuotantoon.

– Tällä paikalla on ollut panimo vuodesta 1873. Lapin Kulta kehitettiin täällä ja reseptin kehittäjänä tunnettu panimomestari työskentelee kanssamme. Tällaisessa tilanteessa on suoranainen velvollisuutemme pelastaa ikoninen klassikko-olut, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander perustelee päätöstä tiedotteessa.

Sangen Oy omistaa 70 prosenttia Tornion Panimosta.

Lapin Kulta kehitettiin 1960-luvulla Torniossa toimitusjohtaja Irma Storbormin aloitteesta. Hartwall osti panimon 1980 ja Heineken puolestaan Hartwallin 2008. Pian kaupan jälkeen Lapin vanhimman teollisuuslaitoksen tuotanto siirrettiin Lahteen. Torniolainen yrittäjä kuitenkin pelasti panimorakennuksen purkupäätökseltä ja tiloihin perustettiin mm. itsenäinen pienpanimo Tornion Panimo Oy. Viime viikolla Taloussanomat kertoi Hartwallin lopettavan keskiolutvahvuisen Lapin Kullan valmistamisen.

Lapin Kullan kolmosolutta vuonna 2009.

Koska Lapin Kulta on Hartwallin omistama tavaramerkki, Tornion Panimo palauttaa tuotantoon alkuperäisen 1960-luvun kolmosoluen reseptin Original Lapland Lager-nimisenä. Oluen vahvuus tulee olemaan 4,7 prosenttia ja pakkaus 0,33 litran tölkki.

– Lapin vesi, kotimainen täysmallas, aidot humalat sekä perinteinen, lähes kahden kuukauden käymisprosessi antavat alkuperäiseen Lappariin runsaasti makua myös matalammalla alkoholiprosentilla, 83-vuotias panimomestari Leo Andelin kertoo.

Tornion Panimo on valmistanut Original Lapland Lageria 5,2 prosentin vahvuisena vuodesta 2017. Olut palkittiin kultaisella Monde Selection -laatupalkinnolla keväällä 2018, kuten esikuvansa 54 vuotta aiemmin, ja se oli Hesarin makuraadin suosikki samana kesänä. Olut on saatavilla 30-litran ravintola-astiassa, 0,33 litran pullossa sekä 0,5 litran tölkissä.

– Olemme saaneet kuluttajilta kyselyjä miedommasta versiosta ja Hartwallin päätöksen myötä kysyntä on lisääntynyt. Tuommekin 4,7-prosenttisen pikkutölkin markkinoille jo tulevaksi kesäksi. Selvitämme myös monipakkausmahdollisuutta, Kostiander lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?