Pörssien syöksy jatkui Yhdysvalloissa – viikosta tulossa huonoin sitten vuoden 2008 finanssikriisin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssien syöksy jatkui Yhdysvalloissa – viikosta tulossa huonoin sitten vuoden 2008 finanssikriisin

Kurssien lasku rauhoittui hieman Jerome Powellin todettua, että vaikka koronavirus aiheuttaa riskejä, on Yhdysvaltain talous vakaassa kunnossa.

Julkaistu: 28.2. 22:46

Johtaja Jerome Powell onnistui rauhoittelemaan pahinta laskua sanomalla, että Yhdysvaltain keskuspankki ”aikoo käyttää työkalujaan”.

Koronaviruksen aiheuttama kurimus pörsseissä ei hellitä. Yhdysvalloissa Wall Street avautui lähes neljän prosentin laskuun. Liki varmaa oli, että pörssien viikosta tulee huonoin sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Kurssien lasku kiihtyi päivän mittaan, mutta rauhoittui illalla hieman Yhdysvaltain keskuspankin johtajan Jerome Powellin todettua, että vaikka koronavirus aiheuttaa riskejä, on Yhdysvaltain talous vakaassa kunnossa. Powellin mukaan keskuspankki ”aikoo käyttää työkalujaan ja toimia tarkoituksenmukaisesti talouden tukemisessa”.

Hieman ennen kello kymmentä Suomen aikaa Dow Jones -indeksi oli pudonnut 2,91 prosenttia ja S&P 500 -indeksi 2,42 prosenttia.

Mandatun Lifen korkosijoitusjohtaja Juhani Lehtonen kertoo Helsingin Sanomille, että Yhdysvaltojen osakkeet eivät ole koskaan aiemmin historiassaan pudonneet huippulukemistaan kymmentä prosenttia yhtä nopeasti kuin tällä viikolla on tapahtunut.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan maailman osakemarkkinoiden lasku viikossa oli suurin sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Laskua oli aamupäivän kursseilla yli 10 prosenttia helmikuun huipputasoilta.

Helsingissä yleisindeksi oli perjantaina iltapäivällä yli kolme prosenttia miinuksella, ja näkymät olivat yhtä synkät myös muualla Euroopassa. Frankfurtissa DAX-indeksi oli lähes viisi prosenttia laskussa, ja samaa tahtia rymisteltiin alamäkeen myös Lontoossa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki taas sanoo, että korona uhkaa Suomen talouskasvua ja taantuma on mahdollinen.

– Sanoisin, että taantuma on varteenotettava riski. Se on ihan 50–50 mahdollisuus, että päädymme taantumaan. Korona uhkaa peruuttaa viimeisetkin toiveet talouden elpymisestä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi, että osakekurssit ja talouden faktat alkoivat olla erkaantuneita toisistaan ja arvostukset ehkä liiankin korkeita. Koronavirus laukaisi tilanteen, mutta alamäelle on hänen mukaansa muitakin syitä.

– Globaaleja riskejä on viime vuosina ehkä katsottu vähän läpi sormien.

– Olemme eläneet historiallisen pitkää nousumarkkinan kautta, ja keskuspankit ovat pumpanneet rahaa markkinoille. Tunnelma on ollut euforinen jo pitkään. Nyt tulee yksi isompi riski, ja kaikki keskittyvät siihen. Moni haluaa vain siirtyä hetkeksi katsomon puolella ihan riskienhallinnan takia seuramaan, mitä tapahtuu, Kajaani katsoo myös.